default-image

Καθησυχαστικός για τα περί βάσης στο Καστέλι ο Π. Καμμένος

Κρήτη
Καθησυχαστικός για τα περί βάσης στο Καστέλι ο Π. Καμμένος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκρως καθησυχαστικός απέναντι στις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για τα περί πρόσθετης νατοϊκής βάσης στο Καστέλι εμφανίστηκε από την Κάνδανο των Χανίων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Μετά τα όσα αποκαλύφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες για παρασκηνιακό διάλογο Αθήνας-Ηνωμένων Πολιτειών και για «αμερικανική» επιθυμία για πρόσθετη βάση για μη επανδρωμένα και άλλες υπηρεσίες στην περιοχή του Καστελίου, το πρωί της Τετάρτης, επί κρητικού εδάφους, ο κ. Καμμένος έστειλε σαφές μήνυμα καλώντας τους φορείς του Καστελίου να μην ανησυχούν, εξηγώντας πως η πρόταση της κυβέρνησης περιορίζεται στη δημιουργία βάσης στην Κάρπαθο και μόνο.

Ξεκάθαρες αποστάσεις τήρησε πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων, τονίζοντας κατηγορηματικά την αντίθεσή του και μάλιστα με την επισήμανση πως πρόκειται για διαδικασία που δεν ακολουθεί τη νομιμότητα.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία και μάλιστα άμεσα.

Ο κ. Καμμένος έδωσε το "παρών" στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα της Κανδάνου, ενώ αμέσως μετά με στρατιωτικό ελικόπτερο μετέβη στη ναυτική βάση της Σητείας.

Για αμερικανική βάση στο Καστέλι: «Μην έχετε κανένα φόβο

Με τη φράση «να μην έχετε κανένα φόβο», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που βρέθηκε στα Χανιά, απάντησε στις έντονες ανησυχίες των φορέων της Κρήτης για εγκατάσταση στο αεροδρόμιο Καστελίου βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση της "ΚΡΗΤΗ ΤV", επανέλαβε ότι πρόταση του υπουργείου του είναι η αποσυμφόρηση της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα με τη δημιουργία βάσης στην Κάρπαθο.

«Να μην έχετε κανένα φόβο. Τα εξήγησα και χθες», τόνισε. «Θα αναπτυχθούν τα αεροδρόμια τα στρατιωτικά ξεχωριστά από τα πολιτικά αεροδρόμια. Ο σκοπός μας είναι καταρχήν να ενισχυθούν οι μονάδες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας - οι νατοϊκές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σούδα παραμένουν και επεκτείνονται.

Η πρόταση της Ελλάδος προς το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα αεροπορική, που είναι στη Σούδα για να διευκολύνει την κάθοδο των τουριστικών αεροσκαφών και να μπορέσουν να υπάρχουν και μεγαλύτεροι χώροι στη διάθεση της συμμαχίας, να πάνε στην Κάρπαθο.

Αυτή είναι μια πρόταση η οποία θα εξεταστεί στα επόμενα Υπουργικά Συμβούλια».

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου»

Από τα Χανιά ο κ Καμμένος αναφέρθηκε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων, για την οποία επανέλαβε την αντίθεσή του.

«Θέλω να επαναλάβω άλλη μια πάγια θέση, η οποία όμως είναι δική μου και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το αεροδρόμιο των Χανίων δεν μπορεί να αποκρατικοποιηθεί. Έχει ένα πενταετές πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που απαγορεύει την ιδιωτικοποίησή του».

«Πάμε καλά στις διαπραγματεύσεις»

Ο κ. Καμμένος, που έδωσε το "παρών" στην Κάνδανο για τις εκδηλώσεις μνήμης για την 74η επέτειο του ολοκαυτώματος του χωριού από τους Γερμανούς, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

«Οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά. Θέλω να σας πω ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με βάση τη λαϊκή εντολή που έχει δοθεί. Ο πρωθυπουργός ο ίδιος έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία προς όφελος του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στην επέτειο του ολοκαυτώματος της Κανδάνου δήλωσε: «Σήμερα εδώ στην Κάνδανο τιμούμε τους νεκρούς της γερμανικής θηριωδίας. Κατάσφαξαν ένα ολόκληρο χωριό. Νόμιζαν ότι ξερίζωσαν την Κάνδανο. Αλλά η Κάνδανος ξαναρίζωσε μαζί με τους ανθρώπους της.

Γιατί οι θηριωδίες του ναζισμού δεν καταφέρνουν ποτέ να εξαλείψουν ένα έθνος το οποίο μάχεται για την αξιοπρέπειά του, για την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα.

Όσοι και αν προσπάθησαν να χτυπήσουν τον ελληνισμό είτε με πολεμικά μέσα, είτε με οικονομικά μέσα να ξέρουν ότι αυτός ο τόπος δεν παραδίδεται ποτέ».

Το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Δημαρχείο Πλατανιά και συζήτησε με το δήμαρχο κ. Γιάννη Μαλανδράκη τρόπους αξιοποίησης από την τοπική κοινωνία του αεροδρομίου Μάλεμε, ενώ κατευθυνόμενος προς την Κάνδανο επισκέφτηκε και το πάρκο Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων στη θέση "Νερατζιά".

Σημειώνεται ότι ο κ. Καμμένος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στα Χανιά, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, και το βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστα Δαμαβολίτη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης στρατιωτικές μονάδες [τα Α/Φ επιφυλακής (Readiness) της 343 Μοίρας, την 5η Μεραρχία Κρητών και το Ναύσταθμο Κρήτης], ενώ απηύθυνε χαιρετισμό στο 6ο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που διεξάγεται από 2 έως 4 Ιουνίου, με φετινό θέμα τις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου - στο οποίο συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ανώτατοι αξιωματικοί από κράτη-μέλη της Συμμαχίας και χώρες εταίρους - ο κ. Καμμένος είπε μεταξύ άλλων πως «η Σούδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά κέντρα παγκοσμίως, του οποίου το σημαντικό ρόλο και τη συνεισφορά στη θαλάσσια ασφάλεια αναγνωρίζουν τόσο οι Σύμμαχοι όσο και οι λοιποί εταίροι, εκτός συμμαχίας, που συνεργάζονται με αυτό», ενώ χαρακτήρισε την Κρήτη «γιγάντιο αεροπλανοφόρο».

Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News