Ειδήσεις

Για 500€ μένει κλειστό το υπερσύγχρονο ιατρείο στο Βενεράτο

Τους τελευταίους μήνες όλοι όσοι τύχει να βρεθούν στο ιατρείο του Βενεράτου διερωτώνται: «Πότε επιτέλους θα λειτουργήσει το καινούργιο Περιφερειακό Ιατρείο;».

Χρόνια τώρα εξυπηρετούνται στις αίθουσες του γυμνασίου, ανεβοκατεβαίνοντας κάθε φορά ένα σωρό σκαλοπάτια, που ειδικά για τους ηλικιωμένους γίνονται ολοένα και μεγαλύτερος εφιάλτης. Εδώ και 8 μήνες βλέπουν το νέο σύγχρονο κτήριο, λίγα μέτρα παραπέρα, να φαίνεται πανέτοιμο να τους υποδεχτεί. Η λαχτάρα των ηλικιωμένων να το επισκεφτούν δυναμώνει περισσότερο όταν ζητούν να υποβασταχτούν από νεαρότερα άτομα για να ανέβουν ή να κατέβουν τα σκαλοπάτια.

Την ίδια ώρα, η κουβέντα επικεντρώνεται στο γιατί παραμένει ακόμα κλειστό. Το θεωρούν «άδικο», όπως λένε, να έχει τελειώσει ένα έργο και να μη δίδεται σε χρήση.

Η "Νέα Κρήτη" ενημερώθηκε για το ζήτημα και ο λόγος τελικά που το Περιφερειακό Ιατρείο Βενεράτου είναι κλειστό είναι γιατί δεν έχει ρεύμα. Το έργο, ενώ κατασκευάστηκε, με την οικοδομική άδεια να έχει εκδοθεί από το 2010, σκάλωσε στον τεχνικό έλεγχο. Οι ελεγκτές όχι μόνο δεν έχουν φτιάξει την τεχνική έκθεση, αλλά δεν πήγαν και να πληρωθούν, αφού οι αμοιβές τους περιμένουν στο συρτάρι!

Συγκεκριμένα, απαιτείται να γίνει η τεχνική έκθεση, η οποία στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στην Πολεοδομία για τη θεώρηση της άδειας οικοδομής, ώστε να ηλεκτροδοτηθεί. Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα τα χρήματα της αμοιβής των ελεγκτών δόμησης, όπως πληροφορηθήκαμε από την Οικονομική Υπηρεσία της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, έχουν βγει και περιμένουν τους παραλήπτες τους.

Το εν λόγω έργο του επιχειρησιακού προγράμματος "Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013" είχε προϋπολογισμό 150.000 ευρώ και με τις εκπτώσεις στο διαγωνισμό κατέβηκε στις 80.669,73 ευρώ, όπως εξάλλου αναφέρεται στον προϋπολογισμό σύμβασης του έργου στη σχετική πινακίδα μπροστά από αυτό.

Σημειώνεται πως η άδεια οικοδομής για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ βγήκε το 2010. Εδώ και 8 μήνες η ανέγερσή του έχει ολοκληρωθεί, με προϊσταμένη Αρχή και διευθύνουσα υπηρεσία του έργου την Τεχνική Υπηρεσία του Βενιζελείου. Τόσο η τελευταία, όσο και η Οικονομική Υπηρεσία της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης έχουν καλέσει τους δύο ελεγκτές δόμησης και συγκεκριμένα τον ηλεκτρομηχανολόγο και τον πολιτικό μηχανικό για να πάρουν την αμοιβή τους κι όμως από ό,τι διαπιστώνεται... φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος έχουν πάει να πληρωθούν. Το χρηματικό ποσό, όπως μας αναφέρουν οι αρμόδιοι από την Υ.ΠΕ. Κρήτης, αγγίζει τα 500 ευρώ, αφού η αμοιβή του καθενός εκ του νόμου ανέρχεται στα 250 ευρώ.

Το νέο Περιφερειακό Ιατρείο Βενεράτου είναι διθέσιο και μπορεί να λειτουργήσει με τον παλιό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος χρειάζεται να μεταφερθεί περίπου 30 μέτρα από τις αίθουσες του γυμνασίου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο με κεραμίδια και τις απαιτούμενες θερμομονώσεις, όπως προβλέπονται αυτές από το υπουργείο Υγείας. Διαθέτει αίθουσα αναμονής, εξεταστήριο, διαμονή γιατρού και τουαλέτες και για ΑμεΑ, ενώ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί, πέρα από το Βενεράτο, τα δημοτικά διαμερίσματα Αυγενικής, Κερασίων και Σίβας. Αξίζει να τονιστεί ότι είναι λίγο μικρότερο από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Τυμπακίου, που είναι έργο ίδιας πηγής χρηματοδότησης. Επίσης, ίδιας πηγής χρηματοδότησης είναι το Περιφερειακό Ιατρείο Γαζίου, το Πολυδύναμο Περιφεριακό Ιατρείο Σφακίων, το οποίο μάλιστα είναι το πρώτο που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Κυριακή, αλλά και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού, του οποίου η κατασκευή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και ίσως προχωρήσει με το νέο ΕΣΠΑ.

Μακρύς Γιαλός: Περιμένουν τα χρήματα

Για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, «είναι θέμα πολιτικής απόφασης του υπουργείου Υγείας». Όπως επισήμανε, είχαν προχωρήσει τότε οι διαδικασίες για την πολεοδομική άδεια. Σήμερα, ακόμα λείπει η χρηματοδότησή του. Ανασταλτικός παράγοντας είχε αποτελέσει, μεταξύ άλλων, και η διχοτόμηση που υπήρξε στον πρώην δήμο Μακρύ Γιαλού.

Επισημαίνεται, σύμφωνα με το δήμαρχο Σητείας Θοδωρή Πατεράκη, πως είχαν συνενωθεί τρία αγροτικά ιατρεία, τα οποία εδώ και χρόνια εξυπηρετούν στις εγκαταστάσεις του κοινοτικού ιατρείου στο Μακρύ Γιαλό, αναμένοντας να μεταφερθούν στο οικόπεδο Χατζάκη, που παραχωρήθηκε ως δωρεά για την ανέγερση του νέου κτηρίου στην περιοχή της Ανάληψης της τοπικής κοινότητας Πεύκων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Πατεράκης από το διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, πέρα από την οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί το 2013, έγινε πρόσφατα η έγκριση σκοπιμότητας του έργου. «Παράλληλα ενημερώθηκε η Περιφέρεια Κρήτης για το θέμα και περιμένουμε την πρόσκληση για την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης που αφορά στην ανέγερση», πρόσθεσε ο κ. Πατεράκης.

Πάντως, τη στήριξή του για το έργο έχει εκφράσει πρόσφατα ο διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης κ. Ηγουμενίδης, ο οποίος και δεσμεύτηκε τόσο στο δήμαρχο Ιεράπετρας, όσο και στο δήμαρχο Σητείας, όπως μας τόνισαν οι τελευταίοι, οι οποίοι επίσης στηρίζουν το έργο. Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού θα στηρίξει την ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Μακρύ Γιαλού - όπως Κουτσουρά, Άγιο Στέφανο, Σταυροχώρι - αλλά και μεγάλο μέρος του πρώην δήμου Λεύκης.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια