Ειδήσεις

Μάθημα στο υπόγειο ελλείψει αιθουσών στο 9ο Δημοτικό

«Βγάλτε μας από τα υπόγεια και τους διαδρόμους και βάλτε μας, έστω, σε λυόμενα». Αυτό είναι το... μετριοπαθές αίτημα της σχολικής κοινότητας του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, που αντιμετωπίζει έντονο στεγαστικό πρόβλημα. Ωστόσο, το να βρεθούν τρεις λυόμενες αίθουσες, στο Ηράκλειο του 2015, φαίνεται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Με αποτέλεσμα γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου να παλεύουν όχι πλέον για τα αυτονόητα (σύγχρονο διδακτήριο), αλλά για τα ελάχιστα (καλύτερα σε λυόμενες, παρά σε υπόγεια και διαδρόμους).

Το 9ο Δημοτικό βρίσκεται στο Μασταμπά και αποτελεί ένα από τα πιο παλιά σχολεία του Ηρακλείου. Αντιμετωπίζει κτηριακό πρόβλημα από το 1990 (!), οπότε και διατυπώθηκαν οι πρώτες αμφιβολίες για τη στατικότητα του κτηρίου. Πριν από μερικά χρόνια, μέσω ΕΣΠΑ και εις βάρος της αυλής, κατασκευάστηκε μια νέα πτέρυγα στο σχολείο. Μαζί με δύο λυόμενες αίθουσες που τοποθετήθηκαν (πάλι εις βάρος της αυλής) έγινε εφικτή η εγκατάλειψη του παλιού κτηρίου από τους μαθητές, όχι όμως και από τους εκπαιδευτικούς, το γραφείο των οποίων εξακολουθεί να στεγάζεται εκεί.

Η νέα πτέρυγα του σχολείου, στο υπόγειο και στους διαδρόμους της οποίας κάνουν μάθημα παιδιά...

Όμως, η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και οι μαθητές πολλοί. Παρότι 12θέσιο, το 9ο δημοτικό έχει τάξεις με τρία, αντί δύο τμήματα, οπότε αυξάνεται η οργανικότητά του. Καθώς η νέα πτέρυγα και οι υπάρχουσες λυόμενες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, η σχολική κοινότητα έχει καταλήξει σε λύσεις μπαλώματα. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο υπόγειο έχει χωριστεί στα δύο και φιλοξενεί 50 μαθητές. Ένας διάδρομος μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας, ενώ έχουν κλείσει έξοδοι κινδύνου και δεν υπάρχουν χώροι δραστηριοτήτων.

Χάρη στον αγώνα δρόμου της σχολικής κοινότητας, μελέτες που έγιναν αφιλοκερδώς από ιδιώτες και συνεχείς πιέσεις για την εξεύρεση λύσης, φτάσαμε στο σημείο να έχει ληφθεί απόφαση κατεδάφισης μέρους του παλιού κτηρίου και τοποθέτησης στη θέση του τριών λυόμενων αιθουσών, ώστε να φύγουν τα παιδιά από τα υπόγεια και τους διαδρόμους το Σεπτέμβριο.

Και ενώ η άδεια κατεδάφισης υπάρχει, η δουλειά δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς αναζητούνται οι τρεις λυόμενες αίθουσες. Χθες, αντιπροσωπία του Συλλόγου Γονέων, μαζί με το διευθυντή του Σχολείου Μανώλη Καλογιαννάκη και το διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρη Βαλατίδη, επισκέφτηκαν το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Αίτημά τους ήταν να δεσμευτεί ο κ. Κουκιαδάκης σχετικά με την παραχώρηση των λυόμενων, ώστε να μη μείνει το σχολείο ξεκρέμαστο και μισοκατεδαφισμένο, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Κουκιαδάκης ενημέρωσε τους γονείς πως η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα αγοράς λυόμενων αιθουσών. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου, που με δαπάνη 60.000 θα προλάβαινε να κάνει ένα πρόχειρο διαγωνισμό μέχρι το Σεπτέμβριο. Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη λύση...

Στα περιουσιακά στοιχεία της Περιφέρειας Κρήτης είναι ακόμα "χρεωμένες" οι 25 λυόμενες αίθουσες, στις οποίες για περίπου μια εξαετία στεγάζονταν τα δημοτικά σχολεία του Αγίου Τίτου. Όταν ανακατασκευάστηκε το ιστορικό διδακτήριο και τα παιδιά επέστρεψαν στη βάση τους, οι λυόμενες αίθουσες που είχαν τοποθετηθεί σε οικόπεδο στην παραλιακή "ορφάνεψαν". Διατέθηκαν, λοιπόν, από το Δήμο Ηρακλείου για την κάλυψη διαφόρων αναγκών, σε διάφορα σχολεία του Ηρακλείου...

Το κατεδαφιστέο κομμάτι της παλιάς πτέρυγας του σχολείου, στη θέση του οποίου θα τοποθετηθούν οι λυόμενες.

Όπως προκύπτει, οι επτά από τις 25 λυόμενες, που είχαν καταλήξει στο 21ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή της Φορτέτσας, αποδεσμεύονται μέσα στο καλοκαίρι. Ο εργολάβος που ανέλαβε να αποκαταστήσει τις ζημιές, όταν "βγήκε" ακατάλληλος ολόκληρος ο 1ος όροφος του σχολείου, είναι υποχρεωμένος να έχει παραδώσει το έργο πολύ πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Βαλατίδης, που - ως διευθυντής της Πρωτοβάθμιας - γνωρίζει καλά τις ανάγκες των σχολείων, εξέφρασε τη γνώμη πως από τις 7 λυόμενες που θα αποδεσμευτούν από τη Φορτέτσα, οι 3 πρέπει να πάνε στο Μασταμπά (9ο δημοτικό) και οι άλλες 3 στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών.

Ο κ. Κουκιαδάκης δεσμεύτηκε να έρθει σε συνεννόηση με τους αρμόδιους στο Δήμο Ηρακλείου και να ζητήσει να γίνει η διανομή των αιθουσών που αποδεσμεύονται, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Βαλατίδη. Εξάλλου, όπως είπε με νόημα και ο ίδιος, κάποιος λόγος θα πρέπει να πέφτει και στην Περιφέρεια, «μια που οι επίμαχες αίθουσες ανήκουν στην Περιφέρεια και είναι εγγεγραμμένες στα περιουσιακά της στοιχεία»...

Εξεπλάγη ο Μ. Κοντολέων: «Πολιτισμός είναι η καθημερινότητά μας»

Το γεγονός ότι στο Ηράκλειο υπάρχουν ακόμα παιδιά που κάνουν μάθημα στα υπόγεια παραξένεψε το γνωστό συγγραφέα Μάνο Κοντολέων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο 9ο Δημοτικό Σχολείο. Ο κ. Κοντολέων έκανε μια ομιλία στα παιδιά, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που έγινε προς τιμήν του και εξομολογήθηκε πως... ζορίστηκε.

Όπως είπε, του έκανε εντύπωση πως στο Ηράκλειο υπάρχουν ακόμα παιδιά που κάνουν μάθημα σε υπόγεια, καθώς το φαινόμενο έχει εκλείψει στα σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας που επισκέπτεται. Μάλιστα, είχε σχολιάσει την κατάσταση, λέγοντας τη χαρακτηριστική έκφραση: «Πολιτισμός είναι η καθημερινότητά μας»...

Ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων.

Όπως είναι φυσικό, στο 9ο Δημοτικό δεν υπάρχει κανένας εκπαιδευτικός και κανένας μαθητής, ο οποίος να επιθυμεί να κάνει μάθημα στις αίθουσες του υπογείου ή στις δύο υφιστάμενες λυόμενες. Έτσι, προκειμένου να μην υπάρχει αδικία, γυρίζουν "γύρω-γύρω" τα τμήματα, ώστε να παίρνουν όλα μια γεύση από... υπόγειο. Καλύτερα όλοι από λίγο, παρά λίγοι για όλη τη χρονιά, είναι το δόγμα που έχει επικρατήσει...

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια