Ειδήσεις

Στο σκαμνί ο σερβιτόρος με το υλικό παιδικής πορνογραφίας

Διεκόπη μέχρι νεωτέρας η δίκη με κατηγορούμενο έναν 34χρονο, στο σπίτι του οποίου στο Ηράκλειο οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας πριν από περίπου τρία χρόνια.

Τότε αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την Αθήνα, συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, έκαναν έρευνα στο σπίτι του σερβιτόρου, όπου βρήκαν ένα σταθερό υπολογιστή που περιείχε, μεταξύ άλλων, 69 αρχεία με βίντεο που απεικόνιζαν κορίτσια ηλικίας 6 έως 14 ετών σε σεξουαλικές πράξεις μεταξύ τους, αλλά και με ενήλικες.

Η αποδεικτική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου ξεκίνησε κανονικά χθες με τη σύντομη τοποθέτηση του κατηγορουμένου και τους αυτοτελείς ισχυρισμούς από το συνήγορο υπεράσπισης Γιώργο Κοκοσάλη, όμως μετά την κατάθεση αστυνομικού της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που συμμετείχε στην επιχείρηση τότε, η δίκη διακόπηκε. Και αυτό διότι το δικαστήριο έκρινε πως για να αποφανθεί ορθά πρέπει απαραίτητα να έχει στα χέρια του την έκθεση του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Ερευνών, που δεν έχει ακόμη συνταχθεί λόγω φόρτου εργασίας από άλλες υποθέσεις. Λόγου χάριν τρομοκρατίας.

Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο κατηγορούμενος στην αρχή της δίκης υποστήριξε πως δεν αντιλήφθηκε ότι στον υπολογιστή του κατέβαζε τέτοιου είδους αρχεία. «Άνοιξα το φάκελο και βλέπω τα βίντεο. Όταν τα άνοιξα είδα πορνογραφικό υλικό και τα έσβησα αμέσως. Για 'μένα έκλεισε εκεί το θέμα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από αρμόδια τμήματα της Αστυνομίας ανά τον κόσμο έχουν σημανθεί κάποια αρχεία και, όταν κατεβάζονται, η υπηρεσία του ενημερώνεται πάραυτα.

«Σίγουρα για να μπορέσει να τα κατεβάσει ο κατηγορούμενος έπρεπε να έχει κατεβάσει πρόγραμμα για κατέβασμα τραγουδιών κ.τ.λ. αλλά και πορνογραφίας», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ο αστυνομικός κατά την κατάθεσή του.

Όπως δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο συνήγορος υπεράσπισης του 34χρονου κατηγορουμένου Γιώργος Κοκοσάλης, οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατεβάζουν αρχεία από το διαδίκτυο πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα, προκειμένου να μη βρεθούν υπόλογοι.

«Συνιστώ στους χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την παγκόσμια κοινότητα του διαδικτύου. Επίσης να λαμβάνουν τα δέοντα μέτρα ασφαλείας και να αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους κωδικούς των ρούτερς (ελληνιστί των δρομολογητών), προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις από πάσης φύσεως "κακόβουλους" κινδύνους».

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια