default-image

Οργή για ρωσικό ντοκιμαντέρ υπέρ της σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία

Κόσμος
Οργή για ρωσικό ντοκιμαντέρ υπέρ της σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Ρώσο πρέσβη στην Πράγα, Σεργκέι Κισέλεφ, κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Λούμπομιρ Ζαοράλεκ, τη Δευτέρα, για εξηγήσεις σχετικά με τη ρωσική μαύρη λίστα Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και για ντοκιμαντέρ της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης το οποίο δικαιολογεί τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, το 1968.

Στη λίστα, η οποία ορίζει ποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτελεί απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιλαμβάνονται και τέσσερις Τσέχοι, με επιφανέστερο τον πρώην επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας, Καρλ Σβάρτσενμπεργκ.

Το δε ντοκιμαντέρ εμφανίζει την εισβολή των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας, με επικεφαλής τη Σοβιετική Ένωση της εποχής Μπρέζνιεφ ως «απάντηση» στην «επιθετικότητα του NATO» και την χαρακτηρίζει «σημαντικό τεστ για τις ενωμένες δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας».

Τσέχοι ιστορικοί θεωρούν ότι πρόκειται για επιστροφή της Ρωσίας του Βλάντιμιρ Πούτιν στη ρητορική του Ψυχρού Πολέμου.

Το ντοκιμαντέρ, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, καταδικάστηκε και από το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από την Τσεχία το 1993.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News