Ειδήσεις

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη στην πλατεία Ελευθερίας

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στο Σύλλογο "Δ. Θεοτοκόπουλος" καθώς και οι Ομάδες και Σύλλογοι της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας του νομού Ηρακλείου καλούν τους πολίτες του Ηρακλείου στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην σχετική του ανακοίνωση ο Σύλλογος "Δ. Θεοτοκόπουλος" αναφέρει:

«Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στο Σύλλογο "Δ. Θεοτοκόπουλος" χαιρετίζουν τους συναδέλφους που στήριξαν με την ψήφο τους την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ και εξέλεξαν δύο αντιπροσώπους στην 84η Γ.Σ. της ΔΟΕ.

Ένα βασικό συμπέρασμα μπορούμε να εξάγουμε  από τα αποτελέσματα των εκλογών. Θεωρούμε πως οι συσχετισμοί στο νέο Δ.Σ. δε βοηθούν την ισχυροποίηση του ταξικού προσανατολισμού στο σωματείο μας, μιας και οι δυνάμεις αυτές ήδη έχουν δείξει δείγματα γραφής με τη στάση τους και τις αποφάσεις τους για το κλίμα εφησυχασμού και αναμονής και στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, ιστορικά, έχει φανερώσει πως αποτελεί εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση και στην ανάπτυξη αγώνων με σωστή προοπτική και δυναμική. Ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, που διαμορφώνεται, θα σταθεί ως εργαλείο για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από το βασικό αντίπαλο, που αν και άλλαξε η κυβέρνηση αυτός παραμένει ο ίδιος και είναι οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι.

Οι άλλες δυνάμεις προβάλλουν το πρόσημο του "ανεξάρτητου" για τα κακώς κείμενα που συνδικαλιστές με συγκεκριμένες παρατάξεις έφεραν το συνδικαλιστικό κίνημα αντιμέτωπο με σημάδια σήψης, διαφθοράς και συνδιαλλαγής με την πολιτική που εκπροσωπούσαν κάθε φορά.

Το πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι ότι σε αυτό δραστηριοποιούνται παρατάξεις.

Το πρόβλημα είναι ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα κυριαρχεί η γραμμή του συμβιβασμού.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στη ΔΟΕ, ανασύνταξη του εκπαιδευτικού κινήματος και ισχυροποίηση του ταξικού προσανατολισμού του.

Παλεύουμε για συσπείρωση δυνάμεων με στόχο τη δημιουργία μιας λαϊκής-κοινωνικής συμμαχίας που ενιαία θα μπλοκάρει τα αντιλαϊκά-αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Θέλουμε ομοσπονδία, οργανωτή της πάλης των εργαζομένων στους δύσκολους καιρούς που έρχονται!

Συνεχίζουμε! Οι πιο μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας!

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 11 Ιουνίου στην πλατεία Ελευθερίας στις 19:00.

Συμμετέχει και ο Σύλλογός μας, έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Ενάντια στα νέα "μνημόνια", στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες. Για να μην παρθούν νέα μέτρα, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι».

Κάλεσμα και της ΟΓΕ νομού Ηρακλείου

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ καλούν επίσης όλες τις γυναίκες του Ηρακλείου οι Ομάδες και Σύλλογοι της ΟΓΕ του νομού.

«Οι ζωές μας δε σηκώνουν άλλα μέτρα. Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν!», αναφέρουν στο κάλεσμά τους και συνεχίζουν:

«Οι γυναίκες από τις λαϊκές οικογένειες συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα γιατί:

• Δεν αποδεχόμαστε τον "έντιμο συμβιβασμό" της συγκυβέρνησης που σημαίνει φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας.

• Δε συμβιβαζόμαστε με τις κατακτήσεις που μας πήραν πίσω την περίοδο της κρίσης και στο όνομα του χρέους. Ένα χρέος που δεν είναι του λαού και συνεχίζουμε να ματώνουμε για να πληρώνεται κάθε δόση στους δανειστές.

• Δεν ανεχόμαστε να στερούμαστε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις, το επίδομα μητρότητας και τοκετού, να "χρυσοπληρώνουμε" για το δικαίωμα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή, στην παιδεία, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Και την ίδια στιγμή κυβέρνηση, διοικήσεις ΟΑΕΔ, ασφαλιστικών οργανισμών και Δήμων να δεσμεύουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων, της Τοπικής Διοίκησης.

• Είναι εδώ όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που βάζει "θηλιά" στις ζωές μας και προετοιμάζονται για "νέα συμφωνία"-μνημόνιο.

• Η αναμονή δίνει "αέρα στα πανιά" συγκυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας για να συνεχίζουν το "πνίξιμο" των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, τη φοροαφαίμαξη κ.ά.

Η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις των χωρών που την απαρτίζουν έχουν περάσει νόμους και μέτρα εναντίον των γυναικών. Απαξιώνουν από τη μια τον κοινωνικό ρόλο της μητρότητας, ενώ από την άλλη φουσκώνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στο όνομα της "ισότητας" των γυναικών:

• Κατάργησαν την 5ετή διαφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών και σήμερα όχι μόνο δε συζητάνε να την επαναφέρουν, αλλά αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και για τις μάνες με ανήλικα ή ανάπηρα παιδιά.

Η "θετική" διάκριση της 5ετούς διαφοράς δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε "πρόωρη". Οι βιολογικές ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας, η προστασία της μητρότητας επιβάλλουν την 5ετή διαφορά, όπως και την απαλλαγή των γυναικών από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Είναι ανάγκη ακόμα περισσότερο σήμερα που η ανισοτιμία έχει ενταθεί, όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή εμπορευματοποιηθεί και οι γυναίκες έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους την φροντίδα ηλικιωμένων, αρρώστων κ.λπ.

• Αυξάνουν τον αριθμό των ενσήμων, όταν οι γυναίκες είναι πρώτες στις ελαστικές μορφές απασχόλησης - μερική απασχόληση - εκ περιτροπής εργασία - πρώτες στις απολύσεις και στην ανεργία, ανασφάλιστες, όπως στα 5μηνα προγράμματα ή ακόμα προσφέροντας και "εθελοντική" εργασία για μια θέση στον ήλιο κάποια στιγμή.

Αλήθεια πόσα χρόνια θα πρέπει να εργαστούν για να φτάσουν έστω και στον ελάχιστο αριθμό ενσήμων;

• Κατάργησαν το επίδομα τοκετού και δίνεται μόνο σε όσες γεννούν στο σπίτι. Πολλές γυναίκες αποκλείονται από το επίδομα που δίνουν ΙΚΑ και ΟΑΕΔ την περίοδο της άδειας μητρότητας, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει 200 μέρες ασφάλισης τα 2 τελευταία χρόνια.

• Οι συνταξιούχες γυναίκες παίρνουν μικρότερη σύνταξη, αφού σαν εργαζόμενες έπαιρναν μικρότερους μισθούς.

Τιμωρούνται με πέναλτι 6% όσες συνταξιοδοτήθηκαν με 5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί στα 50 χρόνια τους, ακόμα και αν είχαν 30 χρόνια δουλειάς.

• Ακόμα πιο δραματική κατάσταση βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενες αφού δεν έχουν ούτε στοιχειώδεις παροχές προστασίας της μητρότητας, παίρνουν μικρότερες συντάξεις, αν και εφόσον είχαν ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.

• Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που παραμένουν στη θέση τους πλήττουν παράλληλα την υγεία, την περίθαλψη, τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ, την προστασία από εργατικό ατύχημα, άλλες κοινωνικές παροχές από τα ταμεία, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις.

Η ΟΓΕ απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας.

Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Όχι άλλη αναμονή. Ούτε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας.

- Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, της υγείας των γυναικών στους χώρους δουλειάς.

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Αποκατάσταση επιδομάτων (τοκετού, μητρότητας κ.λπ.).

- Απαγόρευση των απολύσεων εγκύων και άδειες μητρότητας ανάλογες με τις ανάγκες μητέρας και παιδιού.

- Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τη λαϊκή οικογένεια.

Δίνουμε αγωνιστικό "παρών" μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες γυναικών της ΟΓΕ στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας».

Σχόλια