Ειδήσεις

"Πυρά" για το έργο του κέντρου ΑμεΑ

"Καμπανάκι" για ένα έργο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή την αξιοποίηση παρατημένης δημοτικής περιουσίας με τη δημιουργίας μιας σημαντικής κοινωνικής δομής, κρούει η μείζων αντιπολίτευση στο Δήμο Ηρακλείου.

Ο λόγος για το έργο της ανέγερσης του Πολυδύναμου Κέντρου ΑμεΑ, στο παλιό κτήριο επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 7. Έργο, όπως "καταγγέλλει" πολιτικά η παράταξη του Γιάννη Κουράκη, που συμβασιοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2014, αλλά 10 μήνες μετά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει λόγω της αδράνειας και της έλλειψης δυναμικής εκ μέρους της δημοτικής Αρχής!

Η παράταξη "Ηράκλειο - Ανοιχτοί Ορίζοντες" κατέθεσε μάλιστα ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας απαντήσεις από τη δημοτική Αρχή για το γιατί δεν έχει ακόμα ξεκινήσει το έργο και το τι, παράλληλα, προτίθεται να κάνει για να αποτραπεί ο κίνδυνος απένταξης του έργου.

«Με την υπ' αριθμό 454 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, τις 21/06/2013, ενεκρίθη η υλοποίηση της πράξης για το "Πολυδύναμο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δημιουργικής Έκφρασης ΑμεΑ (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) Ηρακλείου", με κωδικό MIS 424670, μετά από προηγουμένη έγκριση της διαχειριστικής Αρχής (15/03/2013). Η πράξη αφορά την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση ιδιόκτητου κτίσματος του Δήμου, επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αρ. 7, για να δημιουργηθεί το πολυδύναμο ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Σε αυτό θα εντασσόταν άτομα με κινητικές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, διαταραχές λόγου και οποιαδήποτε άλλη αναπηρία, με στόχο να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να περιοριστεί η χρήση της ιδρυματικής φροντίδας. Στις 20/03/2014 δημοπρατείται και τον Αύγουστο του '14 υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, προϋπολογισμού 1.593.637 ευρώ, πλήρως χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους, ΠΕΠ Κρήτης», αναφέρουν στη σχετική επιστολή τους οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι των "Ανοιχτών Οριζόντων" και προσθέτουν:

«Σήμερα, 9 μήνες μετά, πληροφορούμαστε ότι οι δημότες Ηρακλείου μπορεί ποτέ να μην κάνουν χρήση αυτού του κέντρου, γιατί η αδράνεια και η έλλειψη δυναμικής της νέας δημοτικής Αρχής έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει ο ανάδοχος εργολάβος τις εργασίες. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι και να κινδυνεύουν να χαθούν όχι μόνο χρήματα και θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως πιθανότητα να ματαιωθεί το ίδιο το έργο, που τόσο ανάγκη έχουν οι δημότες όχι μόνο του Ηρακλείου, αλλά και των όμορων δήμων, αφού δεν υπάρχει τέτοια δομή σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Το έργο αυτό θα ανακούφιζε τις οικογένειες των ΑμεΑ αλλά και τα ίδια τα άτομα, που θα υποστηρίζονταν μέσα από την απασχόληση και εκπαίδευσή τους, ώστε να μη βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για την προώθησή του δόθηκε διετής αγώνας από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων (Τμήμα Παλαιάς Πόλης), αλλά και από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, λόγω της εξειδίκευσης του έργου, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος εμπρόθεσμα και να μπορέσει να ενταχθεί.

Ο ίδιος ο δήμαρχος άσκησε προσωπικές πιέσεις για την επίτευξη της ένταξης του έργου, γιατί θεωρούσε κορυφαία προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής την κάλυψη αναγκών των ευάλωτων ομάδων. Είναι πράγματι κρίμα που έργα όπως αυτό (ένα από δεκάδες που παραδόθηκαν ώριμα και έτοιμα στη νέα δημοτική Αρχή) κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί ποτέ, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική ζωή του Ηρακλείου», καταλήγει η επιστολή-διαμαρτυρία της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ηρακλείου...

Η "Νέα Κρήτη", ως όφειλε, αναζήτησε χθες τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Χάρη Μαμουλάκη, προκειμένου να πάρει και να παραθέσει την άποψη και την απάντηση της δημοτικής Αρχής στα "πυρά" της μείζονος αντιπολίτευσης. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουμε τελικά με τον κ. Μαμουλάκη...

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια