Ειδήσεις

Πήγε να ρυθμίσει χρέη και έφαγε "τάπα" 14.000 ευρώ

Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου μέσα στα δαιδαλώδη, παράλογα μονοπάτια της γραφειοκρατίας και των νόμων έζησε πρόσφατα εργολάβος από το Ηράκλειο, η περίπτωση του οποίου πραγματικά είναι για το βιβλίο των ρεκόρ... Γκίνες!

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, όπως Γιώργος Παπουτσάκης κατήγγειλε επωνύμως στο neakriti.gr, συνέβησαν τα εξής οξύμωρα και τραγελαφικά βάσει νόμου και σχετικών γραφειοκρατικών διαδικασιών:

Ο ίδιος θέλησε να ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών των 100 δόσεων για οφειλή του ύψους 130.000 ευρώ. Ξεκίνησε τη διαδικασία, αλλά δεν μπόρεσε πρακτικά να αξιοποιήσει τη ρύθμιση, αφού, για να το έκανε, θα ήταν αναγκασμένος να καταβάλει το 70% ενός μεγαλύτερου ποσού, συγκεκριμένα ποσού 195.000 ευρώ, που του χρωστούσε το Δημόσιο για έργο στο νομό Λασιθίου!

Απογοητευμένος από το ότι τελικά δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη ρύθμιση, ο ίδιος, θέλοντας και μη, αποφάσισε να πληρώσει ντούκου τα 130.000 ευρώ! Και όμως, παρότι πλήρωσε τελικά τοις μετρητοίς τα 130.000 ευρώ και όχι σε δόσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της επιχείρησής του, καλείται τώρα να πληρώσει και τόκους ύψους 14.500 ευρώ για τη ρύθμιση και τις δόσεις που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει!

Το μαρτύριο

Ουσιαστικά εδώ ισχύει το περίφημο και... κερατάς και δαρμένος, όχι φυσικά - όπως ο ίδιος μας ξεκαθάρισε - με ευθύνη της εφορίας Ηρακλείου αλλά λόγω του παραλογισμού και των αβλεψιών στη νομοθεσία!

Τα βάσανα του εν λόγω εργολήπτη, που βεβαίως δεν αφορούν μονάχα τον ίδιο, αλλά διάφορες κατηγορίες ανθρώπων, όπως οι εργολάβοι που έχουν οικονομικό πάρε-δώσε με το Δημόσιο, δεν έχουν τελειωμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η ένταξη στη ρύθμιση χρεών, αφού υποχρεούνται να καταβάλλουν το 70% των οφειλών που κάνουν οι ίδιοι λαμβάνειν!

Το χρονικό

Ας δούμε όμως αναλυτικά το χρονικό του θεάτρου του παραλόγου που μας περιέγραψε καρέ-καρέ ο εργολάβος Γιώργος Παπουτσάκης. Ο εν λόγω εργολάβος, που, όπως μας τόνισε, εκτελεί μόνο δημόσια έργα και άρα στηρίζεται στην κρατική χρηματοδοτική ροή, είχε δημιουργήσει ένα χρέος περίπου 130.000 ευρώ, το οποίο είχε βεβαιωθεί στην εφορία. Για το λόγο αυτό δεν μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα ώστε να προχωρήσει στην είσπραξη των οφειλούμενων από το Δημόσιο ποσών.

Όταν άκουσε για τη γνωστή ρύθμιση των 100 δόσεων, ο άνθρωπος πίστεψε ότι είχε βρει τη λύση. Εντάχθηκε στη ρύθμιση και ζήτησε να λάβει φορολογική ενημερότητα που του ήταν απαραίτητη ώστε να μπορέσει να εισπράξει ένα μεγάλο ποσό, ύψους 195.000 ευρώ που του χρωστούσε το ελληνικό Δημόσιο. Εκεί τον περίμενε το πρώτο ισχυρό σοκ. Ο ίδιος μας περιέγραψε:

«Μου είπαν ότι, για να πάρω ενημερότητα και να εισπράξω χρήματα από το Δημόσιο, θα έπρεπε να καταβάλω το 70% του ποσού που θα λάβω, έναντι των χρεών που έχω στο Δημόσιο. Έπεσα από τα σύννεφα διότι δεν το ήξερα αυτό, ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Τέλος πάντων, από τη στιγμή που ήμουν αναγκασμένος να πληρώσω το 70% των 200.000 ευρώ που είχα εγώ λαμβάνειν από το κράτος, για να ρυθμίσω δικό μου μικρότερο χρέος ύψους 130.000 ευρώ προς το κράτος, αποφάσισα πως δεν είχε κανένα απολύτως νόημα η ρύθμιση χρεών. Έτσι, μάζεψα το ποσό αυτό των 130.000 ευρώ που χρωστούσα εγώ - μάλιστα αναγκάστηκα να πάρω και δάνειο - και πήγα να τα δώσω ντούκου στην εφορία για να ξεμπερδεύω με τα γραφειοκρατικά τερτίπια και να πάρω τη φορολογική ενημερότητα».

Έτσι και έγινε. Ο εργολήπτης έκανε την απαραίτητη χαρτούρα. Έδωσε τοις μετρητοίς το ποσό των 130.000 ευρώ που χρωστούσε και πήρε την πολυπόθητη φορολογική ενημερότητα για να εισπράξει το ποσό που του χρωστούσε το Δημόσιο.

Όπως ήταν λογικό και επόμενο, νόμιζε πως κάπου εκεί τελείωσαν τα βάσανά του. Αμ' δε! Η φορολογική ενημερότητα ήταν μόνο προσωρινή.

Δεύτερη ψυχρολουσία

Λίγο διάστημα αργότερα, πηγαίνοντας να ανανεώσει τη φορολογική του ενημερότητα, τον περίμενε η δεύτερη ψυχρολουσία! «Οι άνθρωποι στη ΔΟΥ Ηρακλείου μου είπαν ότι δεν μπορούσαν να μου δώσουν νέα φορολογική ενημερότητα γιατί είχα χρέος προς το Δημόσιο! "Τι χρέος, βρε παιδιά; Αφού τα πλήρωσα τοις μετρητοίς τα 130.000 ευρώ", τους λέω. «Ναι, αλλά εδώ εμφανίζεται χρέος ύψους 14.500 ευρώ», μου απαντούν. Όσο δηλαδή το σύνολο των τόκων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, την οποία δεν αξιοποίησα τελικά! Τι να κάνω; Σοκαρισμένος τούς εξήγησα το παράλογο του πράγματος. Να έχω πληρώσει, να έχω εξοφλήσει ντούκου την οφειλή, αντί για δόσεις, και από πάνω να καλούμαι να πληρώσω και τόκους!», μας ανέφερε ο κ. Παπουτσάκης και συνέχισε:

«Οι υπεύθυνοι της ΔΟΥ προχώρησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με υπηρεσιακούς παράγοντες πάνω στο υπουργείο Οικονομικών. Η ενημέρωση ήταν πως δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο νόμο, και για να πάρω ενημερότητα πρέπει να πληρώσω υποχρεωτικά τώρα τα 14.500 ευρώ των τόκων. Τα οποία μπορώ όμως να διεκδικήσω να πάρω πίσω δικαστικά.

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Πλήρωσα 130.000 ευρώ ντούκου, αντί για δόσεις. Και θα πρέπει να πληρώσω και τόκους για μια ρύθμιση που τελικά δεν έκανα και να περιμένω μετά από χρόνια, όταν ξεμπερδέψω δικαστικά, να τα πάρω πίσω; Αν είναι δυνατόν, δηλαδή!»...

Το θύμα αυτής της υπόθεσης, μίλησε στον 9.84 και τον Γιώργο Σαχίνη σήμερα το πρωί

 

Σχόλια