Ειδήσεις

Πολιτικές προσπάθειες για συμβιβαστική λύση

Εξαιρετικά σημαντική στην προοπτική της εξεύρεσης λύσης για το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο - επί της ουσίας μια άτυπη "μίνι σύνοδος κορυφής" - των δανειστών.

Οικοδέσποινα ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που φιλοξένησε όχι μόνο τους Ολάντ και Γιούνκερ, όπως ήταν το πρόγραμμα, αλλά και τους Λαγκάρντ και Ντράγκι, προκειμένου να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της λύσης.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η συνάντηση -αρχικά- ήταν προγραμματισμένη για τους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, επειδή όμως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πιο άμεσο (την Παρασκευή καλείται να πληρώσει το ΔΝΤ) κλήθηκαν και οι Λαγκάρντ και Ντράγκι, για να υπάρξει μια συνολική εικόνα της κατάστασης.

Αυτή η "Σύνοδος Κορυφής" πραγματοποιήθηκε για να προσπαθήσει να επιλύσει όλα τα ζητήματα. Και μέσα σε αυτά, όπως αναφέρει το άρθρο, είναι η σκληρή γραμμή που ακολουθεί το ΔΝΤ, η μεγαλύτερη διαλλακτική της Κομισιόν και η προσπάθεια της ΕΚΤ να κρατήσει ενωμένο το κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που ανήκει στην ομάδα που ασχολείται με την Ελλάδα, οι συνομιλίες στο Βερολίνο επικεντρώθηκαν στο τεχνικό έγγραφο που κατάρτισε η Κομισιόν και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από όλες τις πλευρές για να υπάρξει ένας αποδεκτός συμβιβασμός από όλους τους πιστωτές.

Άλλοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι, αν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, δε θα υπάρξει τελεσίγραφο προς την Αθήνα του στυλ «take it or leave it», αλλά θα είναι ένα περίγραμμα που θα υποβληθεί στον Αλέξη Τσίπρα, με την απαίτηση, όμως, να δράσει γρήγορα.

Παράλληλα, μέσω των πληροφοριών που δίνουν οι αξιωματούχοι, σε αυτό το έγγραφο της Επιτροπής δεν υπάρχει καμία νέα παραχώρηση προς την Αθήνα. Επί της ουσίας, πρόκειται για διευκρινίσεις των βασικών αρχών που διέπουν τη σκέψη των πιστωτών, έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία. Ανέφεραν, δε, πως εδώ και καιρό ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δεχτεί το 70% του υφιστάμενου προγράμματος.

Άρα, οι πιστωτές ευελπιστούν πως, αν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, θα στηρίζεται στο 70% του προγράμματος που μπορούν να δεχτούν οι Τσίπρας και Βαρουφάκης. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η τελική θέση των πιστωτών μπορεί να χρειαστεί να συμπληρωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά η πρόθεση είναι να παρουσιαστεί στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Μπορεί οι πληροφορίες που βγήκαν από την πενταμερή να ήταν με το σταγονόμετρο, ωστόσο αυτό που θέλει η πλευρά των δανειστών είναι να μη δώσουν την εντύπωση ενός τελεσιγράφου. Γι' αυτό και επιθυμούν να μην υπάρξουν διαρροές και να δοθεί το σχέδιο της συμφωνίας, εμπιστευτικά, πρώτα στον Τσίπρα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, επί του παρόντος οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε σημαντικά θέματα. Η νέα κυβέρνηση έχει απορρίψει το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τους πιστωτές (στο 4,5%) και θέλει να το κατεβάσει στο 1%. Οι πιστωτές θα δεχτούν μια μείωση στο στόχο, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα. Επίσης, υπάρχει διάσταση θέσεων ως προς το συνταξιοδοτικό, τις μειώσεις μισθών του Δημοσίου και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Η Μέρκελ αναζητεί... συμβιβασμό

Εντός της Ευρωζώνης υπάρχει η πλευρά των σκληρών (βλ. Σόιμπλε) και εκείνη που τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού (βλ. Σαπέν). Στο ενδιάμεσο είναι η Μέρκελ, που δε θέλει να ξεφύγει από τη δημοσιονομική σύνεση που προτάσσει ο άμεσος συνεργάτης της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και που επιθυμεί να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα ανέπαφη.

Γράφουν επ' αυτού οι FT: «Αν η Μέρκελ πιέσει για ένα συμβιβασμό, τότε τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα την παράσχει η Ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ, ενώ το πιθανό "κανάλι" δε θα είναι η ΕΚΤ, αλλά το ESM (το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης)».

Σύμφωνα με αξιωματούχο που μετέχει στις συνομιλίες, ακόμη και αν οι πιστωτές δεχτούν το στόχο του 1% για πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει νέα σημαντικά μέτρα, καθώς η Ελλάδα πορεύεται προς έλλειμμα και όχι προς πλεόνασμα.

Επίσης, πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με ένα μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος. Αν και είναι απίθανο να είναι τόσο υψηλό όσο απαιτούσε το τρέχον πρόγραμμα (4,5%), ενδέχεται να είναι υψηλότερο από αυτό που ζητάει η Αθήνα. Άρα ενδέχεται να είναι κοντά στο 3,5%. Ο αξιωματούχος αναφέρει πως, επειδή ο χρόνος τρέχει, οι πιστωτές ζητούν μια λύση που θα καλύπτει και το καλοκαίρι. Περίοδο που η Αθήνα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε σημαντικές πληρωμές.

Τι λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Τις κατευθύνσεις για όσα θέλει να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο διαπραγματεύσεων έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μέσα από ένα μπαράζ αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

«Ως κυβέρνηση ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς», έγραψε χαρακτηριστικά με φόντο τα όσα έχουν ακουστεί για κείμενο-τελεσίγραφο από το Βερολίνο, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει «γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων».

Μάλιστα, έκανε λόγο για το γεγονός ότι η «συμφωνία πρέπει να αποκαθιστά την ομαλότητα ως προς τη ρευστότητα και να είναι μακράς πνοής, να έχει μακροχρόνιο ορίζοντα» υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να περιλαμβάνει σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».

Πρόωρες εκλογές αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελέσει «έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό» πρότεινε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι της δόσης του ΔΝΤ.

«Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή... Αν επιτευχθεί συμφωνία που δε συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης στον απόηχο της έκτακτης σύσκεψης κορυφής των πιστωτών στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

«Πλέον έχουμε περάσει στη χορεία των πολιτικών αποφάσεων, τη λύση θα τη δώσει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων πλέον. Οι άλλες πλευρές συμπεριφέρονται σαν κυβερνήτες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια από τον ελληνικό λαό να αυτοκαταργηθεί», διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, το ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις είναι το μίνιμουμ και αυτονόητο και όχι ιδεολογική αγκύλωση. «Εξαντλούμε τα περιθώρια να είναι μέρος της συμφωνίας το ν/σ, αλλά πρέπει να ψηφιστεί ούτως ή άλλως είναι ή δεν είναι μέρος της συμφωνίας», διευκρίνισε.

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε εμμέσως και στον Νίκο Παππά που είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Πριν φτάσουμε για κομματικές πειθαρχίες θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία. Δε χωρούν ντιρεκτίβες σε αυτό, δε βοηθάει η χρήση κομματικής πειθαρχίας», τόνισε. «Δύσκολη συμφωνία θα είναι σε κάθε περίπτωση, αυτό το αποδέχεται και ο ελληνικός λαός... Σημασία έχει η προοπτική της συμφωνίας αν ανοίγει μια άλλη πορεία για τη χώρα», τόνισε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ακόμη πως «θα πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε απώλεια από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι προϋπόθεση επιτυχούς πορείας».

«Μέτρα τα οποία δεν κινούνται σε πλαίσιο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», δήλωσε ο Νίκος Φίλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματικός.

«Η συζήτηση κινείται σε ένα πλαίσιο κινούμενης άμμου και δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα ακόμα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε: «Μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά αν δεν είναι σε ένα πλαίσιο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς για πιθανό «τελεσίγραφο» από την πλευρά των εταίρων με τη μορφή «take it or leave it», o κ. Φίλης απάντησε η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχτεί καθώς θα είναι έξω από το πλαίσιο του προγράμματος και τη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου.

Σχόλια