Ειδήσεις

Δίκη-μαμούθ με βαρύ κατηγορώ για την παραλιακή

Πρώην περιφερειάρχης Κρήτης, πρώην δήμαρχος καποδιστριακού Δήμου, στελέχη που έχουν διατελέσει μέλη διοικήσεων Οργανισμού, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί και τεχνικοί σύμβουλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη έχοντας στις πλάτες τους ένα βαρύ κατηγορητήριο, σε μια δίκη που παίρνει πλέον διαστάσεις "μαμούθ" λόγω του αριθμού των κατηγορουμένων που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 100! Η πολύκροτη υπόθεση για την υλοποίηση του έργου της νέας παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου προς τη Νέα Αλικαρνασσό θα αποτελέσει την αφορμή για τη μεγαλύτερη δίκη των τελευταίων ετών στην οποία εμπλέκονται δεκάδες πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του neakriti.gr, εκτάκτως και μέσα στο σαββατοκύριακο ένα-ένα τα μέλη παλαιών διοικήσεων του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου της πρώην δημοτικής Αρχής Νέας Αλικαρνασού, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης μαζί με τους προϊσταμένους της διαχειριστικής Αρχής του Π.Ε.Π. Κρήτης της περιόδου 2004-2010 παραλάμβαναν από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου τις κλήσεις για απολογία ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας κ. Ευγενίας Τσιώρα. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων το κατηγορητήριο είναι κοινό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα βαρύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες καλούνται να απολογηθούν για δύο κατηγορίες: της «απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατ' εξακολούθηση, υπερβαίνοντας το ποσό των 50.000.000 δραχμών από κοινού» καθώς και της «απάτης κατ' εξακολούθηση από κοινού, από την οποία το όφελος που πέτυχαν οι δράστες ή άλλοι, με αντίστοιχη προξενηθείσα ή οπωσδήποτε απειληθείσα ζημία του Δημοσίου που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ (με την επιβαρυντική περίπτωση της ιδιαίτερα μεγάλης ελάττωσης δημόσιας περιουσίας κατά το νόμο 1608/50)».

Το χρονικό των διώξεων για την παραλιακή

Οι κλήσεις σε απολογία δεκάδων πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών μπορεί να μην έπεσε ως κεραυνός αν αιθρία αφού η υπόθεση της κατασκευής της παραλιακής λεωφόρου έχει απασχολήσει πολλάκις και ποικιλοτρόπως τις δικαστικές και διοικητικές Αρχές, ωστόσο σίγουρα δεν αναμένονταν τόσο σοβαρές κατηγορίες και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα, έτσι όπως προσδιορίζονται βάσει των χρηματικών ποσών με τα οποία φέρονται να έχουν ζημιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο, πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η υλοποίηση του έργου της νέας παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου με επέκτασή της προς τα ανατολικά και με προϋπολογισμό ύψους 2.419.454 ευρώ άρχιζε να σχεδιάζεται και να παίρνει το δρόμο προς ένταξη, για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή από κοινοτικούς πόρους, στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Τότε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ως φορέας υλοποίησης με διευθύνοντα σύμβουλο τον Μηνά Καπετανάκη, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης με γενικό γραμματέα τον Σεραφείμ Τσόκα και έπειτα από παρότρυνση του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού με δήμαρχο τον Βαγγέλη Σισαμάκη ανέθεσαν στον ΟΑΝΑΚ την εκπόνηση μελέτης για το έργο.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης ολοκλήρωσε το μελετητικό φάκελο του έργου, ενώ σε ό,τι αφορά το σκέλος της μελέτης για τους περιβαλλοντικούς όρους έκανε χρήση της ήδη εκπονημένης μελέτης που αφορούσε στα ολυμπιακά έργα των κόμβων κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου έως και το Παγκρήτιο Στάδιο. Ο φάκελος του έργου εγκρίθηκε από την εποπτεύουσα Αρχή, που ήταν η Περιφέρεια Κρήτης, από τον τότε γενικό γραμματέα, ενώ το "πράσινο φως" για τη χρηματοδότηση του έργου άναψε μετά την έγκριση η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του Π.Ε.Π. Κρήτης Ελένη Μπρεδάκη, έχοντας εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Μάλιστα το ίδιο έργο, έτσι όπως είχε σχεδιαστεί, μελετηθεί και δημοπρατηθεί, εγκρίθηκε ως καθ' όλα νόμιμο και από την ανώτατη Αρχή, δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς την έγκριση του οποίου δε θα μπορούσε να υπογραφεί η σύμβαση εκτέλεσής του.

Ωστόσο στη συνέχεια ιδιώτης προσέφυγε στα διοικητικά όργανα καταγγέλλοντας ότι το έργο δε διαθέτει αποκλειστικά δική του Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ως εκ τούτου παράνομα υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι οι εμπλεκόμενοι τότε υποστήριξαν ότι δε συντρέχει κανένας λόγος παρανομίας, αφού ο ΟΑΝΑΚ είχε συμπεριλάβει τη Μ.Π.Ε. των ολυμπιακών έργων, η οποία, όπως εξηγούσαν, κάλυπτε και το επίμαχο έργο της νέας παραλιακής προς την Αλικαρνασσό, ενώ παρέπεμπαν και στην έγκριση του φάκελου του έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ήλεγξε ως νόμιμη τη σύμβασή του εξετάζοντας όλο το φάκελο της δημοπράτησης.

Τον Απρίλιο του 2011 και ενώ έχει μεσολαβήσει η κυβερνητική αλλαγή ο νέος γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Θανάσης Καρούντζος, αποδέχεται τις αιτιάσεις του ιδιώτη και παίρνει απόφαση για απένταξη του έργου από το Π.Ε.Π., αν και το έργο είχε ήδη χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Όμως η τότε διοικητική απόφαση απένταξης άφησε "ανοιχτούς" λογαριασμούς για το έργο, με αποτέλεσμα να φτάσει πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης, αφού οι κοινοτικοί θεωρούν ότι κακώς χρηματοδότησαν το έργο και ως εκ τούτου πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα, ενώ και το Ελληνικό Δημόσιο εμφανίζεται - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - να έχει ζημιωθεί, αφού η επιστροφή του κονδυλίου στις Βρυξέλλες θα σημάνει και την άντληση αντίστοιχου ποσού από καθαρά εθνικούς πόρους.

Οι κατηγορούμενοι πρόκειται να περάσουν την είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου το πρωί της Τετάρτης για να απολογηθούν σύμφωνα με τις κλητεύσεις, οι οποίες τους αιφνιδίασαν κυρίως για το έκτακτο της διαδικασίας, αφού ενημερώθηκαν μέσα στο σαββατοκύριακο και ενώ μεσολαβεί η αργία του Αγίου Πνεύματος και έτσι αρκετοί βρίσκονται εκτός Κρήτης.

Χρήστος Κώνστας

Σχόλια