default-image

Διεθνής διάκριση για το Χανιώτη φωτογράφο Ν. Μπασιά

Κρήτη
Διεθνής διάκριση για το Χανιώτη φωτογράφο Ν. Μπασιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε παγκόσμιο διαγωνισμό, τον οποίο διοργανώνει το NCF (National Center of Photography) στο Βελιγράδι, στη Σερβία, συμμετέχει ο Χανιώτης φωτογράφος και καθηγητής Νίκος Μπασιάς, ο οποίος διαφημίζει και πάλι την Κρήτη στα πέρατα του κόσμου.

Πρόκειται για τον παγκόσμιο διαγωνισμό NEW PhOTOVISION 2015, 2nd International Triennal of Photography, που είναι ανοικτός σε φωτογράφους επαγγελματίες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων κανόνων της PSA (Photographic Society of America), UPI (United Photographers International), FIAP (Federation Internationale de l'Art Photographique) και της FSS (Foto savez Srbije = Photo Association of Serbia).

Ο Νίκος Μπασιάς συμμετέχει με τέσσερις φωτογραφίες στην κατηγορία "Γεωμετρία" (Geometry) και διακρίνονται με διεθνή ανάρτηση οι δύο φωτογραφίες. Η πρώτη έχει τίτλο "Lines_1" και απεικονίζει το παλιό λιμάνι των Χανίων στην πρώτη μεγάλη κακοκαιρία του χειμώνα που μας πέρασε, και η δεύτερη φωτογραφία έχει τίτλο "Lines_2", και είναι μια φωτογραφία που ανήκει στην κατηγορία της "Νέας Τοπιογραφίας", και αυτή από τα Χανιά.

Αναφορικά με το πώς τράβηξε την πρώτη φωτογραφία στις συνθήκες της κακοκαιρίας, ο ίδιος λέει πως «το ζόρι είναι μέχρι να φας το πρώτο κύμα και μετά ο βρεγμένος βροχή δεν φοβάται».

Ο Νίκος Μπασιάς συμμετέχει επίσης με τέσσερις φωτογραφίες στην κατηγορία "Μονόχρωμο" (Open monochrome) από τις οποίες διακρίνονται με διεθνή ανάρτηση οι δύο φωτογραφίες με όνομα "Κρητικός από τα Σφακιά" (Cretan from Sfakiα) και "Παπάς" (Τhe priest), δύο πορτρέτα αγνών ανθρώπων των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα.

Το πορτρέτο είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα του Χανιώτη φωτογράφου, το οποίο το προσεγγίζει με το ασπρόμαυρο. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, με τη λιτότητα που προσδίδει στο πορτρέτο το ασπρόμαυρο, είναι σαν να φωτογραφίζεις την ψυχή των προσώπων, ενώ με το χρώμα φωτογραφίζεις τα ρούχα τους όπως έλεγε και ο Ted Grant.

Να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό οι διεθνείς διακρίσεις προήλθαν ανάμεσα από 51 χώρες που έλαβαν μέρος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News