Ειδήσεις

Η Παναρίτη παραιτείται μετά το σάλο

Ο τρομερός θόρυβος που ξέσπασε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το διορισμό της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ φαίνεται ότι έφερε αποτέλεσμα: η τέως σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκε άμεσα από τη θέση!

Συγκεκριμένα, η κ. Παναρίτη έδωσε ήδη στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής της, με την οποία ζητά την ανάκληση της τοποθέτησής της στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι πληροφορίες - που επιβεβαιώθηκαν - ήθελαν την επιστολή να δημοσιοποιείται όχι από την κυβέρνηση, αλλά από την ίδια την κ. Παναρίτη.

Όπως φαίνεται, η συνεργάτις του κ. Βαρουφάκη αποφάσισε να διευκολύνει τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επικρίθηκε και στοχοποιήθηκε για την επιλογή του αυτή. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και η κ. Παναρίτη θα αναχωρούσε για την Ουάσινγκτον την Τετάρτη για την εγκατάστασή της στην έδρα του ΔΝΤ, πλέον έχει ακυρώσει τη μετάβασή της εκεί.

Η Έλενα Παναρίτη έδωσε στη δημοσιότητα τη δήλωση παραίτησής της:

«Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του.

Όμως, καθώς ποτέ δε ζήτησα αυτή τη θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχτηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχτώ το διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά».

Θα την αντικαθιστούσαν

Ούτως ή άλλως, πάντως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τρομερές εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση Παναρίτη φαίνεται ότι προσανατολιζόταν να την αντικαταστήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από την 90λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, εκτιμήθηκε ότι οι αντιδράσεις είναι τέτοιες που η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς.

Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από δημοσιογράφους απάντησε ότι «έχουμε πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθούμε».

Σχόλια