default-image

Με λαμπρότητα το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στα Μάλια

Κρήτη
Με λαμπρότητα το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στα Μάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 31 Μαΐου το φετινό πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στα Μάλια, που πλαισιωνόταν από πλούσιο μουσικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, νόστιμο φαγητό και άφθονο ποτό, χαρίζοντας χαρά, διασκέδαση και δίνοντας μια χαρούμενη νότα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι σήμερα.

Σε ένα καθαρό ουρανό με το φεγγάρι να φωτίζει τη θάλασσα, αρκετός κόσμος μαζεύτηκε γύρω από το γραφικότατο εκκλησάκι, για να γιορτάσουν όλοι μαζί τη γιορτή αυτή και να απολαύσουν καλή μουσική και καθαρό ήχο.

Τα χορευτικά από τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού τόσο με την καταπληκτική απόδοση των χορών, όσο και με τις αυθεντικές παραδοσιακές στολές τους και έδωσαν το έναυσμα για να συνεχίσει ο χορός από το πλήθος των παρισταμένων, που κράτησε με αμείωτο κέφι μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Στο κέφι συνέβαλε και το γεγονός ότι και οι τρεις σύλλογοι της περιοχής που το συνδιοργάνωσαν (Γυναικών "Εστία", Πολιτιστικός και εθελοντές "Σαρπηδονίστας") είχαν φροντίσει να υπάρχει άφθονο γευστικότατο παραδοσιακό φαγητό, καλό κρασί, αναψυκτικά και ποτά.

Καθοριστική για την επιτυχία της εκδήλωσης υπήρξε η συμβολή της παραδοσιακής ορχήστρας και των τραγουδιστών.

Στην αρχή της εκδήλωσης η πρόεδρος των "Σαρπηδονίστας" κ. Εύη Πετράκη καλωσόρισε τον κόσμο, που είχε κατακλύσει ασφυκτικά το χώρο, αναφέρθηκε δε στο νόημα της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε πως «το πανηγύρι είναι μία, κατεξοχήν, πολιτιστική εκδήλωση, αλλά και γνήσια παραδοσιακή και προέρχεται κατευθείαν από την ψυχή των Μαλιωτών.

Tα πανηγύρια, ως εκδήλωση μεγάλης χαράς και ενθουσιασμού, παλιότερα τελούνταν στα Μάλια κάθε χρόνο προς τιμήν του εορταζόμενων Αγίων του χωριού με πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων και επισκεπτών, ο οποίος άρχιζε με εκκλησιασμό και τελείωνε με χορό και τραγούδι.

Με την οικονομική άνθιση, την εισβολή του τουρισμού και τη δυνατότητα πολλών μορφών διασκέδασης (κυρίως ξενόφερτων ) το διασκεδαστικό κομμάτι του πανηγυριού ατόνησε με κίνδυνο να κινδυνεύουν να λησμονηθούν τα τραγούδια, ο χορός, η μουσική, η παράδοση, ο πολιτισμός μας. Ανάχωμα σε αυτόν τον κίνδυνο αποτελούν οι ενεργοί και δραστήριοι σύλλογοι της περιοχής με τη λειτουργία παραδοσιακών χορευτικών τμημάτων, με την αναβίωση των πανηγυριών την περίοδο του καλοκαιριού όπου εκεί ακούγονται μόνο ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Οι νέοι μας όλο και περισσότερο γίνονται μέτοχοι της ελληνικής χορευτικής παράδοσης, συμμετέχουν στα πανηγύρια και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

Τούτο ακριβώς συνέβη και με το παραδοσιακό μαλιώτικο πανηγύρι. Οι νέοι ήρθαν, άκουσαν τα τραγούδια, χόρεψαν και με την ενεργή στάση τους σίγουρα θα διατηρήσουν ζωντανή την παράδοσή μας.

Η προσέλευση του κόσμου - πραγματικά τεράστια - και προπαντός τα χαρούμενα πρόσωπα και το κέφι που δημιουργήθηκε αυτή τη βραδιά στο γραφικό εκκλησάκι πλάι στη θάλασσα, μας δίνουν τη δύναμη και το κουράγιο να προχωρήσουμε με συνέχεια και συνέπεια το πολιτιστικό μας έργο. Με κέφι, θετική διάθεση και νέες ιδέες θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε θετικά συναισθήματα και πολιτισμό στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της πόλης μας».

Και η κ. Πετράκη έκλεισε το λόγο λέγοντας: «Είθε το σημερινό δικό μας πανηγύρι να ανάψει μέσα μας μια σπίθα και να φουντώσει τη νοσταλγία για την αναβίωση των πανηγυριών, τα οποία θα αποτελέσουν στολίδι και πολιτιστική κληρονομιά για όλους τους Μαλιώτες, καταφέρνοντας έτσι να συνενώσουν με ευχάριστο αλλά και συγκινητικό τρόπο όλες τις γενιές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News