default-image

Από 2,95 έως 3,20 ευρώ το λάδι

Κρήτη
Από 2,95 έως 3,20 ευρώ το λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρώτη αύξηση μετά από πολύ καιρό σημείωσε τις τελευταίες μέρες η τιμή του κρητικού ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και τις πληροφορίες που ανακοίνωσε ο επιστημονικός συνεργάτης του φορέα, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης. Η άνοδος είναι της τάξεως των 5 έως και 20 λεπτών το κιλό και σημειώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Κρήτη, αυξάνοντας τις ελπίδες για ακόμη μεγαλύτερες τιμές στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου!

Έτσι, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr), οι τιμές στις 26 Μαΐου κυμάνθηκαν από 2,95-3,20 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών στην Κρήτη. Αλλά και πάλι έχουμε μεγαλύτερες τιμές στην Πελοπόννησο, όπου οι τιμές αυξήθηκαν στο 3,20-3,30 ευρώ το κιλό και από 3,10 έως και 3,50 ευρώ το κιλό στην Κύπρο.

«Ωστόσο, το γεγονός πρέπει να χαρακτηριστεί μάλλον τοπικό για την αγορά της Κρήτης, όπου οι τιμές είχαν υστερήσει μέχρι τώρα σημαντικά και που φαίνεται να υπάρχει αντίσταση από τους παραγωγούς να προσφέρουν τα αδιάθετα αποθέματά τους σε τιμές χαμηλότερες απ' ό,τι σε άλλες περιοχές.

Κι αυτό γιατί, ως φαίνεται, οι πλείστοι από αυτούς δεν ανήκουν σε εκείνους που έχουν ισχυρές πιεστικές ανάγκες, αλλά και γιατί την περίοδο αυτή θεωρούν το ελαιόλαδο ασφαλέστερο απ' ό,τι τις καταθέσεις», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση με την υπογραφή του Νίκου Μιχελάκη.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα στην Ισπανία παρατηρήθηκε μικρή κάμψη, με τις τιμές να πέφτουν κατά 2,5-5% και να κυμαίνονται μεταξύ 3,25-3,80 ευρώ το κιλό, ενώ και στην Ιταλία παρουσίασαν μια μικρότερη κάμψη και κυμάνθηκαν μεταξύ 5,71-5,95 ευρώ ανά κιλό.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η ανοδική πορεία των τιμών, που άρχισε από το 2014 στην Ιταλία και την Ισπανία, λόγω της σημαντικής πτώσης της παραγωγής τους, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας, φαίνεται να συνεχίζεται με μικρές διακυμάνσεις που μάλλον οφείλονται σε τοπικά αίτια. Και ενδέχεται να συνεχίζεται μέχρι να διαπιστωθεί το μέγεθος της ερχόμενης σοδειάς, η οποία, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, στην Κρήτη δείχνει αρκετά καλή, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία πρέπει να είναι οπωσδήποτε καλύτερη από την πολύ άσχημη περσινή.

Οι βασικές όμως διαφορές μεταξύ των τριών χώρων, που δείχνουν μια κλιμάκωση των τιμών από τα 6 ευρώ στην Ιταλία, στα 4 ευρώ στην Ισπανία και τα 3 ευρώ στην Ελλάδα, δεν εξηγούνται εύκολα με βάση το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά σίγουρα έχουν σχέση με την όλη οργάνωση της αγοράς των χωρών, το ρόλο των μεσαζόντων, τον εγκλωβισμό των παραγωγών σε αποκλειστικούς αγοραστές και οπωσδήποτε τη διάθεση χωρίς δημοπρασίες.

Στο μεταξύ, όμως, οι τιμές στο ελαιόλαδο είναι ακόμα μεγαλύτερες στις πωλήσεις με διαγωνισμούς στο νησί μας από συνεταιρισμούς, που αρχίζουν σιγά-σιγά να γενικεύονται και να επιτυγχάνουν τιμές κατά 30-50 λεπτά υψηλότερες.

«Ανεξήγητο εξακολουθεί να παραμένει το γιατί όλοι οι συνεταιρισμοί και όχι μόνο στην Κρήτη δεν ακολουθούν τον ίδιο τρόπο πώλησης, αλλά και βέβαια το γιατί οι ελαιοπαραγωγοί-μέλη τους δε συνιστούν στις διοικήσεις τους να το πράξουν.

Τα παράπονα αλλά και τα σχόλια δίνουν και παίρνουν. Όμως η μέθοδος του "κοψίματος" με διάφορες παραλλαγές, που πρακτικά εκθέτει το ελαιόλαδο των παραγωγών σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς των αγοραστών, δείχνει να κρατεί καλά, τόσο στα ιδιωτικά όσο και σε αρκετά συνεταιρικά ελαιοτριβεία! Ωστόσο, τα αποτελέσματα των συνεταιρισμών που διαθέτουν το προϊόν με δημοπρασίες είναι οφθαλμοφανή, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη», επισημαίνει ο Νίκος Μιχελάκης.

Αναφέρει, εξάλλου, το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου, του οποίου ο πρόεδρος Βασίλης Κατσικλάκης λέει ότι και φέτος, όπως και σε προηγούμενες χρονιές, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, διαθέτει το ελαιόλαδό του με διαγωνισμούς που κάνει κατά διαστήματα και στο τέλος της περιόδου κάνει εκκαθάριση με βάση τη μέση τιμή του έτους. Ήδη, έχοντας και αρκετά καλή ποιότητα, ο Συνεταιρισμός αυτός έχει κάνει αρκετά επιτυχημένους διαγωνισμούς, επιτυγχάνοντας τιμές γύρω στα 3,5 ευρώ ανά κιλό.

Βέβαια και άλλοι συνεταιρισμοί (Βρυσών Μεραμπέλου, Μεσαράς, Εμπάρου), που κάνουν διαγωνισμούς, έχουν επιτύχει τιμές παραπλήσιες.

«Επομένως, η μέθοδος της πώλησης με διαγωνισμούς είναι η σωστότερη για το Διοικητικό Συμβούλιο και η συμφερόμενη για τους παραγωγούς, και αυτή πρέπει να ακολουθείται απ' όλους τουλάχιστον τους συνεταιρισμούς αλλά και ακόμη και τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία. Αν αυτό γινόταν, το επίπεδο των τιμών θα ήταν πολύ υψηλότερο! Ας μη διερωτώνται επομένως κάποιοι γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι πάντα χαμηλότερες και ας μην περιμένουν το κράτος να επιβάλλει κάποια πράγματα που οι ίδιοι μπορούν να πράξουν»!

Υψηλότερες τιμές με διαγωνισμούς

«Είναι επομένως φανερό ότι, με το διαφανή τρόπο των διαγωνισμών, όχι μόνο επιτυγχάνονται κατά πολύ υψηλότερες τιμές, αλλά αφαιρείται και το δικαίωμα των κακόβουλων σχολίων από διάφορους!

Βέβαια, με διαγωνισμούς θα μπορούσαν να πωλούν όχι μόνο οι Συν/σμοί, αλλά και τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία, μετά από σύμφωνη γνώμη των παραγωγών τους», αναφέρει ο κ. Μιχελάκης.

Εξάλλου, ο ΣΕΔΗΚ, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία των διαγωνισμών, δημοσιεύει δωρεάν στη στήλη του Δελτίου Τιμών της ιστοσελίδας του www.sedik.gr τις προκηρύξεις Συνεταιρικών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τις ζητήσεις από διάφορους ενδιαφερόμενους εσωτερικού και εξωτερικού.

Η στήλη αυτή δέχεται χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως και επομένως μπορεί να εξασφαλίσει μια ευρεία δημοσιότητα σε άμεσα ενδιαφερομένους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις προκηρύξεις τους στο e-mail: [email protected], ή να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 28210/50.800.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News