Ειδήσεις

Αντιδράσεις ΕΕΔΑ για αναγραφή αριθμών στα χέρια μεταναστών

Η Ομάδα Κρήτης της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με ανακοίνωσή της αντιδρά στην πρακτική που φέρεται να εφαρμόζουν οι Αρχές με την αναγραφή σειριακού αριθμού στα χέρια μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, αναφέροντας πως αποτελεί εξευτελιστική μέθοδο που παραπέμπει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομάδας Κρήτης της ΕΕΔΑ, «πρόσφατα δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου φέρουν τις λιμενικές Αρχές να εφαρμόζουν, χάριν διευκόλυνσης της καταγραφής και ταυτοποίησης των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν μαζικά στη Κρήτη την τελευταία περίοδο, την πρακτική της αναγραφής σειριακού αριθμού στα χέρια τους.

Ενόψει των καταγγελιών αυτών η ΕΕΔΑ επισημαίνει:

Η πρακτική αυτή δεν παραπέμπει απλώς συνειρμικά στις εξευτελιστικές μεθόδους διαχείρισης ανθρώπινων πληθυσμών μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που γνώρισε η Ευρώπη τον περασμένο αιώνα. Δημιουργεί ευθέως την εντύπωση ότι τέτοιες μέθοδοι αναβιώνουν με πρωτοφανή κυνικό τρόπο στην Ελλάδα του 2015. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στους οποίους οι ευρωπαϊκοί ολοκληρωτισμοί αρνούνταν την ανθρώπινη υπόσταση, υπέστησαν τότε το χάραγμα αυξόντων αριθμών στο σώμα τους ως ζώα επί σφαγήν. Σήμερα, ανάλογη πρακτική, αδιανόητη πια για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, την υφίστανται άνθρωποι που απλά επιδιώκουν διέξοδο για ασφαλή διαβίωση και ζωή με αξιοπρέπεια.

Κανείς δεν αμφισβητεί την πολυσύνθετη διάσταση της διαχείρισης των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών ή την επιτακτική αναγκαιότητα ασφαλούς ταυτοποίησης των ανθρώπων αυτών. Καταρχήν, κατά την υλοποίηση των δράσεων αυτών τα όργανα ενός κράτους δικαίου οφείλουν να απέχουν από πρακτικές με τόσο βαρύ ιστορικό και συμβολικό φορτίο, κυρίως όμως η όποια ειδικότερη πρακτική μεταχείρισης επιλέγεται δεν είναι επιτρεπτό να αποβλέπει αποκλειστικά στην αποτελεσματικότητα ή, ακόμη χειρότερα, στην ευκολία του έργου αυτών των τελευταίων. Αντίθετα οφείλει πρωτίστως να ανταποκρίνεται και να αποτυπώνει εμπράκτως το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που το Σύνταγμα μας έχει ανάγει σε πρωταρχικό καθήκον και θεμελιώδη υποχρέωση κάθε κρατικού οργάνου».

Σχόλια