default-image

Κρυμμένοι κίνδυνοι στην αυλή του Βενιζελείου

Κρήτη
Κρυμμένοι κίνδυνοι στην αυλή του Βενιζελείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύφλεκτα υλικά, παλιός χρησιμοποιημένος ιατρικός εξοπλισμός, ξύλα, έπιπλα και ξερόχορτα που μπορούν να πάρουν φωτιά με τη σπίθα ενός τσιγάρου, ή εκτεθειμένα στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες να γίνουν παρανάλωμα του πυρός σπέρνοντας παντού τον πανικό, φιγουράρουν στον αύλειο χώρο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Και αν το δράμα που βιώνουν οι ασθενείς αλλά και όσοι θα βρεθούν στα Επείγοντα Περιστατικά του Βενιζελείου το ξέρουμε όλοι - έστω και μια φορά έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να έρθουμε αντιμέτωποι με τις τραγικές καταστάσεις που επικρατούν, όπως έλλειψη προσωπικού αλλά και ιατρικού εξοπλισμού - εκείνο που μάλλον αγνοούμε είναι ότι την ίδια στιγμή ελλείψεις, σοβαρές παραλείψεις και τραγικές καταστάσεις που επικρατούν στον περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο επισκεφθήκαμε χθες, μπορούν να αποβούν αρκετά μοιραίες για τη δημόσια υγεία.

Και αν εκ πρώτης όψεως ο χώρος φαντάζει καθαρός και περιποιημένος, σημεία του σε απόμερες γωνιές, κυρίως από την πίσω μεριά, εγκυμονούν - όπως θα δείτε και εσείς από το φωτογραφικό υλικό που σας παρουσιάζουμε παρακάτω - φοβερούς κινδύνους που δεν τους βάζει ανθρώπινος νους.

Εκείνο που συναντήσαμε καταρχάς κάνοντας μια βόλτα στην αυλή του νοσοκομείου, συγκέντρωσε το βλέμμα μας και μας προκάλεσε μεγάλη απορία και ανατριχίλα ήταν δυο φιάλες οξυγόνου που "λιάζονταν", παρατημένες από ανθρώπινο χέρι προφανώς, στο έδαφος. Εκτεθειμένες σε παντός είδους κινδύνους που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσουν στην ανάφλεξή τους και που σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί.

Προχωρώντας παρακάτω, πέσαμε πάνω σε στοίβες από ξερόχορτα, σκουπίδια, πεταμένα έπιπλα και δεκάδες άλλα εύφλεκτα υλικά, τα οποία κανείς δε σκέφτηκε να απομακρύνει, αφού μάλλον δεν περνά από το μυαλό του ο κίνδυνος που υπάρχει αν ξαφνικά πεταχτεί ένα τσιγάρο, αρπάξουν όλα φωτιά και τυλιχτούν τα πάντα στις φλόγες.

Και αν από τη μια φωνάζουμε και διαμαρτυρόμαστε για τις μη επαρκείς μονάδες υγείας στην πόλη μας, από την άλλη είναι σύνηθες κτήρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γι' αυτόν το σκοπό να αφήνονται στη μοίρα τους. Όπως είδαμε να συμβαίνει με τα παλιά κτήρια του Βενιζελείου, τα οποία εγκαταλείφθηκαν μόλις φτιάχτηκε η νέα πτέρυγα, με αποτέλεσμα καιρό τώρα να καταστρέφονται από τη φθορά του χρόνου. Τη στιγμή που εκτεθειμένα πίσω από τα σπασμένα τζάκια και τα φθαρμένα κουφώματα των κτηρίων αυτών μένουν και αρχεία που έχουν ξεχαστεί εκεί και τα οποία ένας Θεός ξέρει τι στοιχεία εμπεριέχουν.

Το σκηνικό στον περιβάλλοντα χώρο του Βενιζελείου συμπληρώνουν ο υπόγειος κλίβανος σε απόσταση αναπνοής από τα μπαλκόνια, ο οποίος τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι σε λειτουργία, στέλνοντας τον καπνό στα δωμάτια των ασθενών, αλλά και οι αμέτρητες τεράστιες λακκούβες-παγίδες που... ξεφυτρώνουν στο οδόστρωμα και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των οδηγών-επισκεπτών των ασθενών. Και επειδή θέλουμε να λέμε τα στραβά, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τα καλά, σε σχέση με παλιότερα, το σκηνικό στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου είναι αρκετά αλλαγμένο και σε σχετικά καλή κατάσταση.

ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΞΕΡΟΧΟΡΤΑ

«Δυσάρεστο θέμα στο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου αποτελούν τα ξερά χόρτα και τα καλάμια που μέρες τώρα βρίσκονται εκεί».

ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

«Επικίνδυνες για τους ανυποψίαστους οδηγούς μπορούν να αποβούν και οι λακκούβες που ξεπροβάλλουν στο οδόστρωμα».

«Ανεπίτρεπτο θέαμα, που δεν αρμόζει σε χώρο δημόσιας υγείας, αποτελούν τα πεταμένα σε κοντινό οικόπεδο παλιά έπιπλα».

ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΠΝΟΥΣ

«Ενοχλητική επίσης είναι και η παρουσία του υπόγειου κλίβανου, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα δωμάτια των ασθενών».

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

«Μεγάλος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς που μπορεί να προκληθεί αν στα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται πεταμένα στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου πεταχτεί ένα τσιγάρο».

«Κίνδυνο-θάνατο αποτελούν και εκτεθειμένες σε κάθε μορφής εξωτερικό παράγοντα φιάλες οξυγόνου που βρίσκονται στο πίσω μέρος του νοσοκομείου».

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News