Ειδήσεις

Μαραθώνια συνεδρίαση της ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου

Στο τελικό στάδιο των πιο κρίσιμων διαβουλεύσεων - ενόψει της συμφωνίας - έχει περάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις συζητήθηκαν στη νέα μαραθώνια συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα που άρχισε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ πληροφορίες μιλούν και για νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ μέσα στο σαββατοκύριακο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής και επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας πάντως ότι έχουν μιλήσει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας για την προοπτική οριστικής σύγκλισης με τους εταίρους το συντομότερο.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται "Τα Νέα" online, οι πιέσεις για λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων - ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι φόροι, το εργασιακό και το ασφαλιστικό - είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας.

Για να "κλείσει" η υπόθεση ο πρωθυπουργός βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με ξένους ηγέτες. Ειδικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο η επαφή είναι συνεχής και ο δίαυλος πάντα ανοιχτός.

Μάλιστα εκφράζεται ικανοποίηση από κυβερνητικές πηγές για την παρέμβαση που φέρεται να έχει κάνει η Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί και για την αμερικανική παρέμβαση, καθώς η Ουάσινγκτον ασκεί την επιρροή της για να υπάρξει συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει σε πολιτικό επίπεδο η οποιαδήποτε εκκρεμότητα κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Παρίσι η καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση στο Μαξίμου συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, όπως και οι Σπ. Σαγιάς, Τ. Κορωνάκης και Χρ. Μαντάς. Ο κ. Δραγασάκης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου νωρίτερα, λίγο μετά τις 7 το βράδυ.

Στο Brussels Group

Εντωμεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν και το Σάββατο στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το πρωί συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.ά. ενώ το απόγευμα συνεδρίασαν τα στελέχη του Brussels Group.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, το δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή, ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σχόλια