Ειδήσεις

Πανελλαδικές: Ανακούφιση για το τέλος της διαδικασίας

Με ανακούφιση για την ολοκλήρωση της κύριας εξεταστικής περιόδου αντέδρασε, όπως ήταν φυσικό, η πλειοψηφία των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Οι περισσότεροι, βγαίνοντας χθες από τα εξεταστικά κέντρα του Ηρακλείου, έδιναν "αναφορά" στους γονείς" αλλά σχολίαζαν και μεταξύ τους τη δυσκολία ή όχι απέναντι στην τελική δοκιμασία.

Τα θέματα στη Φυσική «ήταν για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές». Τα θέματα στην Ιστορία κατεύθυνσης μπορούσαν, όπως είπαν, «να απαντηθούν τα περισσότερα», ενώ έκπληξη προκάλεσε το υποερώτημα, αφιερωμένο στην εισαγωγή του βιβλίου!

Σύμφωνα με τον Γιάννη Χατζάκη, η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά. «Τα θέματα ήταν δύσκολα στα περισσότερα μαθήματα. Κυρίως στα Μαθηματικά και τη Βιολογία κατεύθυνσης, που ήταν πιο δύσκολα σε σχέση με το 2013», ανέφερε ο μαθητής, λέγοντας πως είχε διαβάσει αρκετά και θέλει να περάσει στο Πολυτεχνείο.

Ο Βαγγέλης Κασαπάκης τόνισε με τη σειρά του πως ήταν σχετικά δύσκολα τα θέματα κυρίως μετά το θέμα της Λογοτεχνίας. «Τα θέματα άρχισαν να δυσκολεύουν, δηλαδή της κατεύθυνσης», διευκρίνισε, τονίζοντας πως διάβαζε όλο τον προηγούμενο καιρό όσο χρειάζονταν και πιστεύει ότι έχει πάει καλά, με στόχο να μπει στη Γυμναστική Ακαδημία. Παράλληλα πιστεύει πως θα πέσουν οι βάσεις γιατί, όπως είπε, ήταν δύσκολα τα θέματα.

Για τη σχολή δημοσιογραφίας στοχεύει ο Αλέξανδρος Σταυρακάκης, που χαρακτήρισε βατά τα θέματα της Ιστορίας, την οποία είχε διαβάσει περισσότερο. Στη Φυσική, όπως είπε, ήταν «λίγο τσιμπημένα», αλλά παρ' όλα αυτά τα χαρακτήρισε «αναμενόμενα». Βέβαια, υποστήριξε πως τα κριτήρια των εξεταστών στην αξιολόγηση θεωρητικής κατεύθυνσης είναι υποκειμενικά. «Ήταν δύσκολα σε σχέση με άλλες χρονιές τα θέματα. Πιστεύω όμως ότι έγραψα καλά», ανέφερε η Άννα Αγγελάκη που επιθυμεί να περάσει στο Πολυτεχνείο και διάβαζε συστηματικά. Μεταξύ των θεμάτων που χαρακτηρίστηκαν αναμενόμενα ήταν και η Έκθεση, όπως ανέφερε η Βασιλική Ρογδάκη. Για την ίδια, που θέλει να σπουδάσει Ψυχολογία ή Φιλολογία, «όλα τα άλλα ήταν απρόοπτα που έκρυβαν αρκετές παγίδες και απαιτούσαν καλό διάβασμα».

Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική απαιτούσαν πολύ καλή γνώση για την Γιάννα Συντυχάκη που σκέφτεται για Ιατρική, Βιολογικό ή Χημικό και περιμένει, όπως όλοι οι μαθητές πλέον, να δει τα μόρια.

Αγωνία και οι γονείς

Με ιδιαίτερη αγωνία, πάντως, χθες δεκάδες γονείς περίμεναν τα παιδιά τους να βγουν από το εξεταστικό κέντρο. Μια αγωνία που, όπως είπαν, είναι γι' αυτούς διπλή, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα σωρό έξοδα. Τόσο αν δεν επιτύχουν τα παιδιά τους, καθώς θα χρειαστεί να ξαναπληρώνουν για φροντιστήρια, όσο και αν περάσουν σε σχολές ιδίως εκτός Κρήτης.

Χθες συναντήσαμε την κ. Μαρία Ρογδάκη έξω από το εξεταστικό που έδιδε η πρωτότοκη κόρη της. Η λαχτάρα της να πάει καλά το παιδί της ήταν μεγάλη. Η ίδια είναι πολύτεκνη, με τέσσερις μάλιστα κόρες.

Η κ. Μαρία Λύτινα έχει κι αυτή δύο κορίτσια. Η μια ήδη σπουδάζει φιλόλογος στο Ρέθυμνο και η άλλη έδιδε φέτος πανελλαδικές, στοχεύοντας σε παραϊατρικές σχολές. «Σίγουρα σκεφτόμαστε τα έξοδα όλοι οι γονείς. Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ δύσκολα. Πόσω μάλλον για όσους γονείς σπουδάζουν περισσότερα από ένα παιδιά», τόνισε, ενώ διερωτήθηκε αν ποτέ θα βρουν δουλειά τα παιδιά αυτά και αν θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν οι δικοί τους για να τα σπουδάσουν.

Αυλαία με τα ειδικά μαθήματα - Τέλη Ιουνίου οι βαθμολογίες

Οι μαθητές διεκδικούν 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕ.Λ. θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου. Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις μετά τις 20 Αυγούστου. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που αντιστοιχούν ανά πεδίο και ανά σχολές.

Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι

«Στα περισσότερα μαθήματα τα θέματα, κυρίως σε Μαθηματικά και Βιολογία, ήταν πιο δύσκολα σε σχέση με το 2013».

Γιάννης Χατζάκης

«Πιστεύω ότι έχω πάει καλά κι ευελπιστώ να περάσω στη Γυμναστική Ακαδημία. Πιστεύω να πέσουν οι βάσεις».

Βαγγέλης Κασαπάκης

«Όλοι οι γονείς αγωνιούμε για τα παιδιά μας. Εύχομαι να πάνε καλά για όλους. Έχω μια κόρη που ήδη σπουδάζει».

Μαρία Λύτινα

«Τα θέματα ήταν βατά για την Ιστορία. Είχα διαβάσει αρκετά και πιστεύω να περάσω. Επιθυμώ δημοσιογραφία».

Αλέξανδρος Σταυρακάκης

«Ήταν δύσκολα τα θέματα σε σχέση με άλλες χρονιές. Πιστεύω ότι έγραψα καλά, ενώ διάβαζα συστηματικά».

Άννα Αγγελάκη

«Είμαι πολύτεκνη. Φέτος δίνει η κόρη μου. Είμαι στο πλευρό της. Όπως όλοι οι γονείς, αγωνιώ για τα έξοδα που αντιμετωπίζει ένας σπουδαστής».

Μαρία Ρογδάκη

«Αναμενόμενο ήταν το θέμα της Έκθεσης. Όλα τα άλλα χαρακτηρίζονται απρόοπτα, με αρκετές παγίδες».

Βασιλική Ρογδάκη

«Για καλά διαβασμένους ήταν τα θέματα σε Μαθηματικά, Βιολογία και Φυσική. Σκέφτομαι Ιατρική, Βιολογικό ή Χημικό, ενώ περιμένουμε πλέον τα μόρια».

Γιάννα Συντυχάκη

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια