default-image

Σταθάκης: "Θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων"

Κρήτη
Σταθάκης: "Θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ανώμαλη προσγείωση για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Χανίων εξελίχθηκε η συνάντηση που είχαν το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, την ώρα που με βάση τα στοιχεία των αφίξεων μόνο το Σάββατο έγιναν στο "Ι. Δασκαλογιάννης" 62 πτήσεις.

Περίμεναν ίσως κάτι άλλο, ωστόσο άκουσαν αυτό που επί της ουσίας γίνεται, ότι δηλαδή προχωρά κανονικά η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, και φυσικά και αυτού των Χανίων, και το μόνο που η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει είναι η αλλαγή κάποιων από τους όρους της σύμβασης.

Ο κ. Σταθάκης είχε ακούσει νωρίτερα τον πρόεδρο των εργαζομένων στο αεροδρόμιο, Μανώλη Αρμουτάκη, να του θυμίζει ότι πάγια θέση τους είναι η μη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, ενώ άλλοι εργαζόμενοι θύμισαν στον υπουργό την προεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

«Ξεχάσατε ό,τι μας λέγατε προεκλογικά εδώ στον ίδιο χώρο. Αυτή είναι η ελπίδα;», σχολίασε ένας εργαζόμενος.

Λίγο μετά ο κ. Σταθάκης ρωτήθηκε για όλα αυτά και είπε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση κληρονόμησε δύο εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις, των αεροδρομίων και του λιμανιού του Πειραιά. Έχει ανοίξει έναν κύκλο διαπραγματεύσεων - αφορά φυσικά και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους εταίρους, διότι είναι καθοριστικό σημείο που αφορά τα δημόσια οικονομικά του 2015, άρα αποτελεί και αντικείμενο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες - και ταυτόχρονα έχει ανοίξει έναν διάλογο προκειμένου στους τρέχοντες διαγωνισμούς να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε όρους που μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό κάνει η κυβέρνηση, το κάνει συστηματικά και μεθοδικά και όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και στα δύο επίπεδα θα έχουμε μια σαφή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα».

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν και τα πολλά λειτουργικά προβλήματα του αεροδρομίου, τα οποία είχαν αναδείξει πρόσφατα το neakriti.gr, η "Νέα Κρήτη" και η "ΚΡΗΤΗ TV". Λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για αναλώσιμα, οι οφειλές προς τους προμηθευτές "τρέχουν", ενώ η υποχρηματοδότηση έχει φέρει σε άμεσο κίνδυνο και το έργο επέκτασης, καθώς το εργοτάξιο ουσιαστικά είναι κλειστό και λειτουργεί εντελώς οριακά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές δεν έγινε ο διαγωνισμός για την προμήθεια λαμπτήρων καθώς δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος, υπό το φόβο ότι δε θα πάρει τα χρήματά του. Παράλληλα οφείλονται 150.000 ευρώ σε άλλους προμηθευτές, ενώ από την άλλη εβδομάδα τελειώνει ακόμα και το χαρτί υγείας…

Ο αερολιμενάρχης Χανίων Σταύρος Καστρινάκης ενημέρωσε τον κ. Σταθάκη για την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν. Με βάση δε στοιχεία που παρουσίασε, η αύξηση της κίνησης από το 2010 είναι 51%.

Ο υπουργός αναφερόμενος σε αυτά τα προβλήματα επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση «κληρονόμησε» χρέη 20 εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές των ελληνικών αεροδρομίων, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, ενώ, όπως είπε, για την άμεση χρηματοδότηση των αεροδρομίων ώστε να επιλυθούν τρέχοντα προβλήματα, κυρίως λειτουργικά, δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στην πορεία των έργων επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε πληρωμές του αναδόχου, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα εν εξελίξει έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση όπως σε πολλά έργα τον τελευταίο μήνα. Η προσπάθειά μας είναι να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα και θεωρούμε ότι μόλις επιλυθούν, προσδοκώντας φυσικά μια συμφωνία με τους εταίρους, θα ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση έγινε σαφές ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ούτε αναβολής ούτε αναστολής των εργασιών».

Κατά την επίσκεψή του στο αεροδρόμιο Χανίων, ο κ. Σταθάκης είπε ακόμη ότι προχωράει άμεσα ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 32 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και πως θα αξιοποιηθεί και το προσωπικό που είχε απομακρυνθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Σταθάκης ξεναγήθηκε και σε χώρους του αεροδρομίου.

Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News