Ειδήσεις

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση η Λετονή τουρίστρια

Στη ΜΕΘ του Βενιζελείου εξακολουθεί να νοσηλεύεται η νεαρή Λετονή, που χθες χτυπήθηκε από κεραυνό μαζί με ένα γκρουπ Ρώσων ενώ περιηγούνταν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, με την άτυχη γυναίκα να παθαίνει ανακοπή.

Υπενθυμίζεται ότι γιατρός του ΕΚΑΒ επανέφερε επιτόπου την καρδιακή λειτουργία της γυναίκας, η οποία και μεταφέρθηκε με σφυγμό στο νοσοκομείο.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της υγείας της 30χρονης τουρίστριας, που συνεχίζει να είναι διασωλημένη στη ΜΕΘ, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο η κατάστασή της δεν παύει να θεωρείται κρίσιμη από την ώρα της νοσηλείας της και μέχρι να κλείσει το 48ωρο. Μάλιστα αύριο θα υποβληθεί σε αξονική εγκεφάλου, καθώς οι γιατροί θέλουν να διαπιστώσουν εάν παρουσιάζει κάποια βλάβη που θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της υγείας της.

Όπως τόνισε χθες μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο διευθυντής του ΤΕΠ στο Βενιζέλειο κ. Χαράλαμπος Λυδάκης, η νεαρή αλλοδαπή που υπέστη ανακοπή φτάνοντας στο νοσοκομείο συνέχισε να έχει διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας. Μάλιστα, έγινε και δεύτερη ανάταξη της λειτουργίας της καρδιάς της, ενώ αρχικά εισήλθε στο χειρουργείο και χειρουργήθηκε, όπως μας είπε, στην κοιλιά, καθώς υπήρχε μικρή ισχαιμική περιοχή στο έντερο, χωρίς να γίνει πάντως εντερεκτομή.

Αξίζει να τονιστεί πως υπήρχε η υποψία ότι είναι έγκυος, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Λυδάκη, αυτό δε διαπιστώθηκε. Στη συνέχεια η τραυματίας μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ για να συνεχιστεί η σταθεροποίηση της καρδιακής λειτουργίας, με την κατάστασή της να παραμένει κρίσιμη, όπως ειπώθηκε, για τις επόμενες ώρες, αλλά σταθερή.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Μέχρι χθες το βράδυ παρέμεναν 8 τουρίστες από τους συνολικά 16 που είχαν μεταφερθεί στο εν λόγω νοσοκομείο. Σύμφωνα με το διευθυντή του ΤΕΠ κ. Αγγουριδάκη, στους τέσσερις από αυτούς έχει γίνει επίσημη εισαγωγή.

Πρόκειται για έναν άνδρα 66 χρόνων, δύο γυναίκες 70 και 59 χρόνων καθώς και μια 42χρονη Ρωσίδα με πρόβλημα στην καρδιά. Επίσης, στο νοσοκομείο παραμένουν και δύο παιδιά, 11 και 4 χρόνων, που ωστόσο είναι καλά στην υγεία τους.

Σε ό,τι αφορά την υγεία της 42χρονης, που αντιμετωπίζει καρδιολογικό πρόβλημα, αυτή εξελίσσεται ικανοποιητικά και σύντομα αναμένεται να εξέλθει από τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, όπου και νοσηλεύεται, και να εισαχθεί στην Καρδιολογική Κλινική.

Οι υπόλοιποι παραμένουν νοσηλευόμενοι - στη Νευροχειρουργική και τη Χειρουργική - με εγκαύματα και με μικρά τραύματα, για τα οποία τους δίδεται θεραπεία και αναμένεται σύντομα μάλιστα να λάβουν εξιτήριο.

Στο Βενιζέλειο βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας της 30χρονης γυναίκας, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με το διοικητή του νοσοκομείου κ. Νίκο Χαριτάκη. Παρών ήταν και ο διευθυντής της ΜΕΘ Ανέστης Κιούρμπαλης.

Λίγο αργότερα μετέβη και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός συνοδευόμενος από τον κ. Γρηγόρη Πασπάτη.

Το χρονικό

Ήταν λίγο πριν από τις 10 χθες το πρωί. Ένα γκρουπ Ρώσων τουριστών περιηγούνταν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όταν ξαφνικά ξέσπασε η δυνατή μπόρα. Συνολικά 17 τουρίστες βρήκαν καταφύγιο κάτω από ένα πεύκο. Και τότε το ταξίδι στο... χρόνο μετατράπηκε σε εφιάλτη...

Κεραυνός χτύπησε το δέντρο, όπου προφυλάσσονταν από τη βροχή η παρέα των τουριστών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και παιδιά. Η βροντή που συνόδευσε τον κεραυνό ήταν εκκωφαντική. Τα όσα διεξήχθηκαν στη δυτική αυλή ήταν συνάμα τραγικά. Όλοι οι τουρίστες τινάχθηκαν στο έδαφος κεραυνοβολημένοι από την πανίσχυρη εκκένωση ηλεκτρικής ενέργειας. Μια 30χρονη από τη Λετονία έπαθε ανακοπή. Άλλοι φώναζαν από τρόμο και άλλοι επειδή έβλεπαν να έχουν ματώσει στο κεφάλι ή στο σώμα τους ή, όπως έλεγαν, δεν αισθάνονταν τα άκρα τους.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού υπάρχουν γύρω στα 20 αλεξικέραυνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρίστες κρατούσαν μεταλλικές ομπρέλες, που προσέλκυσαν τον κεραυνό, σε συνδυασμό με το ψηλό δέντρο. Ακόμη και τα όσα εκτυλίχθηκαν μετά το συμβάν και τις προσπάθειες για τη σωτηρία τους έμοιαζαν με ταινία τρόμου.

Άμεση επέμβαση του ΕΚΑΒ

Ο γιατρός του ΕΚΑΒ επανάφερε επιτόπου στη ζωή τη γυναίκα που είχε υποστεί ανακοπή, η οποία και μεταφέρθηκε με σφυγμό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου και διασωληνώθηκε. Είχε φτάσει, σύμφωνα με το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ, μόλις 9 λεπτά μετά την κλήση στις 9:55 το πρωί και αφού έγινε η διαβίβαση της κλήσης στα πιο κοντινά διαθέσιμα ασθενοφόρα και οχήματα του ΕΚΑΒ. Ένα λεπτό μετά από την άφιξη του γιατρού έφτασε το πρώτο ασθενοφόρο στο σημείο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη πέντε ασθενοφόρα, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες διακομιδές.

Σε πρώτο στάδιο, η τουρίστρια στην οποία είχε πραγματοποιηθεί επιτόπου επιτυχής ανάνηψη από το γιατρό του ΕΚΑΒ διακομίσθηκε με σφυγμό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Βενιζέλειο-Πανάνειο, το οποίο δεν εφημέρευε αλλά άνοιξε το ΤΕΠ κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ ειδικά για την υποδοχή του συγκεκριμένου περιστατικού. Η γυναίκα διασωληνώθηκε, ενώ ακόμη τέσσερις τραυματίες διακομίστηκαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σε δεύτερο στάδιο και καθαρά για προληπτικούς λόγους, διακομίστηκαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ακόμη 12 άτομα.

Ανακοίνωση του υπουργείου

«Έσπευσαν αμέσως οι αρχαιοφύλακες του χώρου, οι οποίοι παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και έκαναν τις πρώτες προσπάθειες ανάνηψης της γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Μετά από λίγο κατέφτασε και η προϊσταμένη της τοπικής Εφορίας, που έδωσε εντολή για την εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου από τους επισκέπτες, καθώς και η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στο Βενιζέλειο μετέβη και η έφορος κ. Βασιλική Συθιακάκη, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της τραυματισμένης επισκέπτριας».

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των επισκεπτών, ειδικά δε της νοσηλευόμενης στο Βενιζέλειο. Μίλησε με το διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευθύμιο Καρακώστα και ζήτησε να ενημερώνεται για την εξέλιξη της υγείας της Ρωσίδας επισκέπτριας.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Β' Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο από το Εγκληματολογικό Τμήμα.

Το πεύκο που χτυπήθηκε από τον κεραυνό, με φανερά τα σημάδια στον κορμό του.

Σημειώνεται, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ότι τα κτήρια κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο ΤΑΠΑ, αναψυκτήριο και το στέγαστρο των ακυρωτικών μηχανημάτων) διαθέτουν αντικεραυνική προστασία, που έχει τοποθετηθεί από το ΤΑΠΑ.

Ιωάννα Βλαχάκη, Γεωργία Μακάκη

Σχόλια