Ειδήσεις

Μπιλιετάκια 800 ευρώ σε ανυποψίαστους πολίτες

Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρίσκονται τις τελευταίες δύο ημέρες χιλιάδες μικρομεσαίοι και στην Κρήτη, που ειδοποιούνται να πληρώσουν κάτι 800άρια, τα οποία είχαν ξεχάσει να βεβαιώσουν προ διετίας οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για το περίφημο τέλος επιτηδεύματος, που θεσμοθετήθηκε με το δεύτερο μνημόνιο ως έκτακτη εισφορά, η οποία - δυστυχώς - τείνει να γίνει μόνιμη. Οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες εταιρειών καλούνται να το πληρώσουν φέτος, για τρίτο συνεχόμενο οικονομικό έτος, και χωρίς να φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα ελπίδα κατάργησης ούτε αυτού του χαρατσιού...

Τα μπιλιέτα των 800 ευρώ για τα οποία ειδοποιούν τους πελάτες τους τις τελευταίες δύο ημέρες οι λογιστές αφορούν στο οικονομικό έτος 2013, που αναφέρεται στη χρήση του 2012. Για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, έπρεπε να έχουν πληρώσει όλοι οι επαγγελματίες και όλες οι εταιρείες για πρώτη φορά το 800άρι, όμως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν τα πρόλαβαν όλα... Έτσι, ενώ το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώθηκε και πληρώθηκε εγκαίρως από τα φυσικά πρόσωπα, δε συνέβη το ίδιο και με τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις εταιρείες, που καλούνται τώρα να το πληρώσουν αναδρομικά, με πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου του 2015.

Το τέλος επιτηδεύματος είναι ένα ειδικό τέλος, το οποίο αντιβαίνει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινής λογικής, αφού 800 ευρώ καλείται να πληρώσει μια μεγάλη εταιρεία με τζίρο 50 εκατομμυρίων ευρώ, 800 ευρώ καλείται να πληρώσει και ένας μικρομεσαίος ή μικρο-μικρός επιχειρηματίας με τζίρο 50 χιλιάδων ευρώ.

Όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρές εταιρείες, ιδιοκτήτες των οποίων βιώνουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην αγορά, κάνουν τον προγραμματισμό τους ώστε να είναι - όσο μπορούν - συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και βλέπουν τον προγραμματισμό τους να ανατρέπεται.

Κυριολεκτικά οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Και το χειρότερο είναι, όπως επισημαίνει ο κ. Μπαριτάκης, ότι ειδικά τώρα οι άνθρωποι μπορούν-δεν μπορούν το τέλος επιτηδεύματος πρέπει να το πληρώσουν. Καθώς πρόκειται για βεβαιωμένη οφειλή, όποιος δεν την πληρώσει, χάνει τη ρύθμιση που τυχόν έχει κάνει. Ως γνωστό, όποιος μπαίνει σε ρύθμιση είναι υποχρεωμένος να πληρώνει όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις, κι ας είναι με λίγα χρόνια καθυστέρηση.

Ρωτάμε τον κ. Μπαριτάκη αν το γεγονός είναι πρωτοφανές. Δεν είναι... Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2012, οπότε και οι φορολογούμενοι είχαν κληθεί να πληρώσουν μαζεμένους τους φόρους ακίνητης περιουσίας δύο ετών. Ρωτάμε αν ο φορολογούμενος ή ο λογιστής μπορούσαν μόνοι τους να έχουν φροντίσει ώστε το τέλος επιτηδεύματος να είχε πληρωθεί εγκαίρως. Δεν μπορούσαν...

«Δεν ήταν στη διακριτική ευχέρεια κάθε φορολογούμενου να πάει να πληρώσει», λέει ο κ. Μπαριτάκης και συνεχίζει: «Ήταν θέμα υπουργείου. Και το υπουργείο δεν είχε βεβαιώσει τη συγκεκριμένη οφειλή για να μπορεί να πληρωθεί. Ήταν εκκρεμότητα που κάποια στιγμή θα βεβαιωνόταν»...

Οι φορολογούμενοι φυσικά αναρωτιούνται πότε θα τελειώσουν με τις εκκρεμότητες, πότε θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους και πότε θα αποκτήσουμε ένα νοικοκυρεμένο κράτος που θα επιτρέπει και στους κατοίκους του να είναι νοικοκύρηδες. Οι διαμαρτυρίες που φτάνουν στη "Νέα Κρήτη", φτάνουν και στους λογιστές, που έχουν αναλάβει το άχαρο έργο ενημέρωσης των υπόχρεων. Όπως λέει ο κ. Μπαριτάκης, όσοι ενημερώνονται όλοι αντιδρούν, όλοι διαμαρτύρονται και θέλουν να μάθουν τι ακριβώς είναι πάλι αυτό το καινούργιο μπιλιετάκι...

Κοροϊδία: 12 ευρώ... έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση!

Πέρα από την ανατροπή του οικονομικού προγραμματισμού τους, οι φορολογούμενοι έχουν ένα επιπλέον λόγο να διαμαρτύρονται. Αυτός είναι η κοροϊδία της έκπτωσης των μόλις 12 ευρώ για εφάπαξ αποπληρωμή των 800 ευρώ. Αν το τέλος επιτηδεύματος πληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015, τότε ο υπόχρεος μπορεί να καταβάλει 788 αντί 800 ευρώ. Σε κάθε άλλη περίπτωση ξεκινά με δόσεις των 100 ευρώ και πρώτη δόση επίσης στις 30 Ιουνίου.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια