Ειδήσεις

Τόμσεν: "Και 300 ευρώ... πολλά είναι"

«Ανήκετε στα Βαλκάνια. Οι μισθοί σας πρέπει να είναι στα 300 ευρώ»! Η επωδός ανήκει στον Πολ Τόμσεν σε επίσκεψή του στην Αθήνα, όπως αποκαλύφθηκε από κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα μνημόνια. Σημειώνεται ότι ο Τόμσεν, μετά την αποστολή του στην Αθήνα, αναβαθμίστηκε στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Αναλυτικά, με την κατάθεση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής για τα μνημόνια. Περιγραφικός ήταν ο Β. Κορκίδης ως προς τις συνέπειες που είχαν στην αγορά οι επισκέψεις των μελών της τρόικας, αλλά και η συμπεριφορά τους έναντι όσων συναντούσαν.

Μετέφερε μάλιστα διάλογο που είχε με τον Τόμσεν, όπου του είπε αυτό για τα... 300 ευρώ που πρέπει να είναι ο μισθός στην Ελλάδα.

Ο Β. Κορκίδης έκανε λόγο για τραγικά λάθη που έγιναν, αλλά και για κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια και για άλλους που βιάστηκαν να τη βγάλουν.

«Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της τρόικας ανά δίμηνο-τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις. Φτάσαμε να έχουμε 77 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ 82 δισ. ευρώ έφτασαν τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε:

«Μια φορά, το Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφτηκε η τρόικα - ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν - στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση.

Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; "Κάνετε μεγάλο λάθος. Δείτε τους μισθούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε". Όταν τον ρώτησα ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε "300 ευρώ καλά είναι"».

«Γνωρίζαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά. Όταν όμως συνειδητοποιήσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 την τραγική κατάσταση, προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα. Έπρεπε αυτή την πραγματικότητα, τουλάχιστον ορισμένοι, να τη γνωρίζουν» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Να σημειώσουμε εδώ ότι τα περί "ευθυγράμμισης" της Ελλάδας με τις όμορες χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία λ.χ.) δεν ανήκουν μόνο στον Τόμσεν, αλλά ήταν η επίσημη γραμμή της τρόικας και είχαν εκφραστεί και από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αν και στη συνέχεια σταμάτησαν να τα λένε (προφανώς γιατί αντιλήφθηκαν ότι ξεσηκώνουν αντιδράσεις, όπως σταμάτησαν και οι αλλεπάλληλες αναφορές στην "εσωτερική υποτίμηση").

«Συγνώμη για τα επώδυνα μέτρα»

Ανέφερε ακόμα ότι δεν είχε εισακουστεί η πρότασή του, όταν είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό να βάλει «κόκκινες» γραμμές στην αγορά, επισημαίνοντας ότι «αν τότε είχαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα».

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι το μνημόνιο βοήθησε τα πράγματα στη χώρα. Δεν ξέρω αν φταίνε οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, ή ο τρόπος που μπήκαμε στα μνημόνια», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Κλείνοντας την πρώτη τοποθέτησή του, ο κ. Κορκίδης κατέληξε λέγοντας: «Η πτώχευση μιας χώρας απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική θα ήταν παράδοση άνευ όρων. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή την κερδοσκοπική ικανοποίηση. Εμείς οι μικρομεσαίοι Έλληνες πτωχεύσαμε για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα.

Εγώ προσωπικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας ζητάω συγνώμη για τα επώδυνα μέτρα που κάποιες κυβερνήσεις δέχτηκαν, υπέγραψαν, νομοθέτησαν και επέβαλαν και που εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα έφεραν την ελληνική αγορά στη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Σχόλια