Ειδήσεις

Σε κίνδυνο η γυναίκα που χτυπήθηκε με άλλους 16 από κεραυνό

Ένα απίστευτο περιστατικό έφερε η... εκτός εποχής κακοκαιρία! Ένας κεραυνός από τους... εκατοντάδες που έχουν πέσει από τις πρώτες πρωινές ώρες χτύπησε στην Κνωσό και... τραυμάτισε 17 επισκέπτες του χώρου! Μεταξύ αυτών και μία έγκυο, που όμως είναι καλά στην υγεία της αφού απλώς τρόμαξε!  

Το περιστατικό συνέβη στις 9:30 το πρωί, όταν μια ομάδα τουριστών - κυρίως Ρώσοι - βρισκόταν κάτω από ένα δέντρο στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και ενώ είχε ξεσπάσει μία πρωινή ανοιξιάτικη μπόρα, με πολλές αστραπές και βροντές.

Ένας κεραυνός έβαλε στόχο ακριβώς το δέντρο κάτω από το οποίο βρισκόταν η ομάδα των τουριστών και κυριολεκτικά το κεραυνοβόλησε!

 

Τουλάχιστον μία από τις τουρίστριες, μία γυναίκα ηλικίας 30 ετών, από τη Λετονία, υπέστη ανακοπή και οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν άμεσα προσπάθησαν να την επαναφέρουν. Η γυναίκα μεταφέρθηκε τάχιστα στο Βενιζέλειο που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού - παρότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε - προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εξαιρετικά κρίσιμο περιστατικό της!

Η 30χρονη γυναίκα που ήρθε για διακοπές στη χώρα μας μαζί με το σύζυγο και το 5χρονο παιδί της, βρίσκεται διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου και όπως λένε οι γιατροί, οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν της ζωή της, τα επόμενα δύο 24ωρα θα είναι και τα πιο κρίσιμα.  

Η πρεσβεία της Ρωσίας επικοινώνησε με τους θεράποντες ιατρούς για να ενημερωθεί για την κατάσταση της 30χρονης, θεωρώντας ότι η κοπέλα είναι από τη Ρωσία.

Όπως εκτιμάται σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται να ελεγχθεί ξανά η κοιλιακή της χώρα, ωστόσο ίσως πραγματοποιηθεί και αξονική τομογραφία εγκεφάλου.

Την άτυχη γυναίκα επισκέφτηκε το απόγευμα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ο υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Στέλιος Δημητρακόπουλος, για να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας της, ενώ σε τηλεφωνική του επικοινωνία ενημερώθηκε για τους τουρίστες που τραυματίστηκαν ελαφρότερα, εξετάστηκαν και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο ΠΑΓΝΗ.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η γυναίκα αυτή είναι έγκυος και μάλιστα πληροφορίες ήθελαν να έχει αφαιρεθεί το επτά μηνών έμβρυό της, ωστόσο τελικώς αυτές οι πληροφορίες αποδείχτηκαν ανακριβείς. Έγκυος ήταν μια άλλη γυναίκα, Ελληνίδα αυτή, που πήγε μάλιστα πεζή και μόνη της στο Βενιζέλειο δίχως εμφανή τραύματα, αλλά έχοντας κατατρομάξει και υποστεί σοκ από τον κεραυνό.

Παράλληλα, εκτός από αυτή τη γυναίκα, τραυματίστηκαν ακόμη 15 άτομα, με κάποιες πληροφορίες να θέλουν κι άλλον έναν Ρώσο τουρίστα να έχει υποστεί ανακοπή, δίχως ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή να έχουν επιβεβαιωθεί.

Όλοι οι τραυματίες εκτός από τη γυναίκα που υπέστη ανακοπή μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ που εφημερεύει για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε όσους τις χρειάζονταν.

Στα τέσσερα από τα 15 άτομα έγινε εισαγωγή για προληπτικούς κυρίως λόγους, ενώ το ένα από τα τρία άτομα θα νοσηλευτεί προληπτικά στη ΜΕΘ λόγω εγκαυμάτων και ισχαιμίας άκρων. Οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν μικρά διάσπαρτα εγκαύματα, όλα ελαφριάς μορφής.

Πάντως οι περισσότεροι απλώς έχουν υποστεί ισχυρό σοκ από τον κεραυνό και δεν έχουν τραύματα, ούτε και κινδυνεύει η υγεία τους. Τρία μικρά παιδιά βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών, αλλά είναι κι αυτά καλά στην υγεία τους.

Την τραυματία από κεραυνό τουρίστρια που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου θα επισκεφθεί ο υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας της, ενώ σε τηλεφωνική του επικοινωνία ενημερώθηκε για τους τουρίστες που τραυματίστηκαν ελαφρύτερα, εξετάστηκαν και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο ΠΑΓΝΗ.

Άμεση η επέμβαση του ΕΚΑΒ στο συμβάν

Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας τονίζει ότι ο γιατρός του Ε.Κ.Α.Β. επανάφερε επιτόπου στη ζωή τη γυναίκα τουρίστρια που είχε υποστεί ανακοπή στη Κνωσό, η οποία και μεταφέρθηκε με σφυγμό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου και διασωληνώθηκε.

«Το Ε.Κ.Α.Β.», σημειώνει, «ανταπεξήλθε με αμεσότητα στο συμβάν του τραυματισμού τουριστών μετά από πτώση κεραυνού, σήμερα 29 Μάιου 2015, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Συγκεκριμένα, το συντονιστικό κέντρο του Ε.Κ.Α.Β. δέχτηκε κλήση σχετικά με το περιστατικό στις 9:55 το πρωί και, αφού έγινε η διαβίβαση της κλήσης στα πιο κοντινά διαθέσιμα ασθενοφόρα και οχήματα του Ε.Κ.Α.Β., στις 10:04 αφίχθη στο σημείο του συμβάντος όχημα μικρού όγκου με γιατρό, ο οποίος, κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης των τραυματιών, προέβη με επιτυχία στη διαδικασία ανάνηψης μίας γυναίκας η οποία είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς.

Παράλληλα, το πρώτο ασθενοφόρο αφίχθη στο σημείο του συμβάντος στις 10:05 και στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμη πέντε ασθενοφόρα, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες διακομιδές.

Σε πρώτο στάδιο, η γυναίκα τουρίστρια (στην οποία είχε πραγματοποιηθεί επιτόπου επιτυχής ανάνηψη από το γιατρό του Ε.Κ.Α.Β.) διεκομίσθη με σφυγμό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου "Βενιζέλειο-Πανάνειο" όπου και διασωληνώθηκε (το Γ.Ν.Η. "Βενιζέλειο-Πανάνειο" δεν εφημέρευε αλλά άνοιξε το Τ.Ε.Π., κατόπιν αιτήματος του Ε.Κ.Α.Β., ειδικά για την υποδοχή του συγκεκριμένου περιστατικού) ενώ ακόμη τέσσερις τραυματίες διακομίστηκαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η).

Σε δεύτερο στάδιο, και καθαρά για προληπτικούς λόγους, διακομίστηκαν προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η). ακόμη 12 άτομα (σύνολο διακομιδών 17)».

Όπως δήλωσε στο newsit.gr ο αρχιφύλακας του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού Νίκος Παπαδάκης, «το ατύχημα με τον κεραυνό συνέβη γύρω στις 9:30. Ξαφνικά ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και, παρά το γεγονός πως ο αρχαιολογικός χώρος έχει αλεξικέραυνο, 6 τουρίστες από τη Ρωσία, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν κάτω από ένα πεύκο, χτυπήθηκαν από τον κεραυνό».

Το πεύκο που χτυπήθηκε από τον κεραυνό, με φανερά τα σημάδια στον κορμό του.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού υπάρχουν γύρω στα 20 αλεξικέραυνα, αλλά οι τουρίστες κρατούσαν μεταλλικές ομπρέλες που πιθανότατα προσέλκυσαν τον κεραυνό, σε συνδυασμό πιθανότατα με το δέντρο (πεύκο) κάτω από το οποίο είχαν καταφύγει για να προφυλαχθούν από την ξαφνική μπόρα που ξέσπασε στις 9:30.

Το περιστατικό έγινε στη δυτική αυλή και η βροντή που συνόδευσε τον κεραυνό προκάλεσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο, την ώρα που όλοι όσοι βρισκόταν κάτω από το δέντρο έπεφταν κάτω, αρκετοί εκ των οποίων κεραυνοβολημένοι από την πανίσχυρη εκκένωση ηλεκτρικής ενέργειας του κεραυνού. Μάλιστα αρκετοί τουρίστες φώναζαν ότι δεν αισθάνονται τα πόδια τους, ωστόσο στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κάτι σοβαρό και ότι απλώς είχαν υποστεί ισχυρό σοκ από τον κεραυνό. Οι μικροτραυματισμοί που διαπιστώθηκαν σε ορισμένους ήταν κυρίως στα άκρα και δεν ήταν κάτι σοβαρό.

Κεραυνοί και άνθρωποι

Πάνω από 300 KV ρεύματος διαπερνούν τον οργανισμό αν τον χτυπήσει κεραυνός.

Για μία σύγκριση, οι βιομηχανίες συνήθως χρησιμοποιούν μόλις 20 KV. Ο κεραυνός περνά το σώμα σε μόλις 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Η ενέργεια του κεραυνού ζεσταίνει τον περιβάλλοντα αέρα στους 28.000 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας εγκαύματα τρίτου βαθμού σε σημεία του σώματος.

Βεβαίως, όπως είναι γνωστό, όταν κρατάς μεταλλικό αντικείμενο αυξάνεται η πιθανότητα να χτυπηθείς από κεραυνό.

Ο κεραυνός μπορεί να λειτουργήσει και ως ένας... τεράστιος απινιδωτής, επηρεάζει το ρυθμό της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει ανακοπή, όπως συνέβη στην περίπτωση της άτυχης Ρωσίδας τουρίστριας.

Σύμφωνα με στοιχεία, από το 1981 έως το 2010 μόνο ένας στους δέκα που χτυπήθηκαν από κεραυνό κατέληξε νεκρός. Το 90% των θυμάτων επιβίωσε, αλλά με σημαντικές ζημιές.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών στους Ρώσους που τραυματίστηκαν σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Στο σημείο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «έσπευσαν αμέσως οι αρχαιοφύλακες του χώρου, οι οποίοι παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και έκαναν τις πρώτες προσπάθειες ανάνηψης της γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Μετά από λίγο, κατέφθασε και η προϊσταμένη της τοπικής Εφορίας, που έδωσε εντολή για την εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου από τους επισκέπτες, καθώς και η προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων».

Οι περισσότεροι τραυματίες διεκομίσθησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η δε γυναίκα που υπέστη καρδιακή ανακοπή μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που απέχει ελάχιστα από τον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί μετέβη και η έφορος κα Βασιλική Συθιακάκη, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της τραυματισμένης επισκέπτριας, η οποία κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή.

«Μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των επισκεπτών, ειδικά δε της νοσηλευόμενης στο Βενιζέλειο. Μίλησε με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευθύμιο Καρακώστα και ζήτησε να ενημερώνεται για την εξέλιξη της υγείας της Ρωσίδας επισκέπτριας. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Β' Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο από το Εγκληματολογικό Τμήμα.

Σημειώνεται ότι τα κτίρια κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο ΤΑΠΑ, αναψυκτήριο και το στέγαστρο των ακυρωτικών μηχανημάτων) διαθέτουν αντικεραυνική προστασία που έχει τοποθετηθεί από το ΤΑΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια