default-image

Αρχαιολογικός θησαυρός στο "σφυρί" για ένα εκατομμύριο

Κρήτη
Αρχαιολογικός θησαυρός στο "σφυρί" για ένα εκατομμύριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη Δευτέρα στον ανακριτή οι τέσσερις που έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας το βράδυ της Πέμπτης καθώς προσπάθησαν να πουλήσουν έναν Κούρο Μινωικής Περιόδου στο Λασίθι. Βρέθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα που τους άσκησε ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και εξακολουθούν να κρατούνται.

Λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση της αγοραπωλησίας τού ανεκτίμητης αξίας αγαλματιδίου δόθηκαν το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου.

Η αγοραπωλησία ήταν στα σκαριά καθώς στο Λασίθι και συγκεκριμένα στον Τρυπητό υποψήφιοι αγοραστές είδαν το αγαλματίδιο.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_ntbnbqua/

Σύμφωνα με πληροφορίες για να πάρουν στα χέρια τους το μοναδικό αρχαιολογικό κομμάτι ανεκτίμητης αξίας έπρεπε να δώσουν αστρονομικό ποσό, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στη "μαύρη" αγορά και σε δημοπρασία αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας θα ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των επίσημων ανακοινώσεων για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, από το γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, και το διευθυντή της Αστυνομίας Λασιθίου, ταξίαρχο Κωνσταντίνο Περράκη, έγινε γνωστό ότι τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν από την Ομάδα Οργανωμένου Εγκλήματος και την ΟΕΑ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου είναι ηλικίας 35 και 41 χρόνων. Οι δύο είχαν τον Κούρο μέσα σε ένα αυτοκίνητο και οι άλλοι δύο είχαν σε συγκεκριμένη στιγμή βοηθητικούς ρόλους, δηλαδή "καθάριζαν" τη διαδρομή και παρατηρούσαν το δρομολόγιο.

Ο υποστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης (δεξιά) και ο ταξίαρχος Κωνσταντίνος Περράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, κάτοχοι του αγαλματιδίου ήταν τα τρία άτομα, ενώ το ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικό εύρημα το είχαν υποδείξει σε υποψήφιους αγοραστές.

Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη, το αγαλματίδιο ύψους 30 εκατοστών, ένας Κούρος σε στάση ικεσίας με μακριά κόμη (βόστρυχοι), είναι χάλκινο με χρυσές λεπτομέρειες και μοναδικό στο είδος του σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Η προανάκριση συνεχίζεται και το αγαλματίδιο θα μεταφερθεί στα χέρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Τόσο ο υποστράτηγος όσο και ο ταξίαρχος ευχαρίστησαν όλους όσους εργάστηκαν για την υπόθεση με στόχο την πάταξη του φαινομένου και την εμπέδωση ασφάλειας στους πολίτες, καθώς, όπως είπαν μεταξύ άλλων, η Αστυνομία με το ανθρώπινό της πρόσωπο θα είναι πάντα δίπλα στον πολίτη.

Ανεκτίμητη η αξία του ειδωλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχαιοκάπηλοι αναζητούσαν αγοραστές σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι αρχαιολόγοι που ήδη έχουν στα χέρια τους τον Κούρο μιλούν για ένα αρχαιολογικό εύρημα ανεκτίμητης αξίας.

Στην πολύ καλά συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση έλαβαν μέρος αστυνομικοί από το Λασίθι και όχι μόνο, αλλά και άνδρες της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, γεγονός που καταδεικνύει πως οι ύποπτοι είχαν αξιολογηθεί αρκετά επικίνδυνοι.

Την υπόθεση έχει χειριστεί εξαρχής η Ομάδα Οργανωμένου Εγκλήματος της Περιφερειακής Αστυνομικής Κρήτης.

Οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν για παραβάσεις που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., «συνελήφθησαν, χθες (28.05.2015) το απόγευμα, στη Σητεία, τέσσερις ημεδαποί ηλικίας 35, 41, 35 και 41 ετών, κατηγορούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς και ύστερα από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, προέκυψε ότι οι δύο 35χρονοι και ο ένας 41χρονος είχαν στην κατοχή τους αρχαίο ειδώλιο, το οποίο διέθεταν προς πώληση.

Χθες (28.05.2015) το απόγευμα οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της  Σητείας, στην οποία συμμετείχαν oι ανωτέρω αστυνομικοί καθώς και αστυνομικοί της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε ο 35χρονος να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε εντός του οχήματος και κατασχέθηκε χάλκινο ειδώλιο ύψους 30 cm. Κατά τον ίδιο χρόνο ακινητοποιήθηκαν και οι τρεις ακόμη συλληφθέντες οι οποίοι επέβαιναν σε δύο Ι.Χ.Φ. οχήματα.

Από τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατείχαν παρανόμως το εν λόγω ειδώλιο, το οποίο σε προγενέστερο χρόνο από τον έλεγχο που τους διενεργήθηκε οι δύο εκ των συλληφθέντων (35χρονος και 41χρονος) το επέδειξαν σε άγνωστα άτομα με σκοπό την πώληση του, ενώ οι δύο άλλοι συλληφθέντες είχαν το ρόλο του παρατηρητή-εκκαθαριστή του δρομολογίου κίνησης.

Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 35χρονος, κατασχέθηκε, ως μέσο μεταφοράς προς πώληση αρχαίου αντικειμένου.

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορίας Αρχαιοτήτων νομού Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος-15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει έναν Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας. Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης-ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Τα παραπάνω αρχαιολογικής σημασίας κατασχεθέν αντικείμενο θα αποδοθεί στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου».

Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News