Ειδήσεις

Μ. Συντυχάκης για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Τα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι, ασθενείς και κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται στα πρόθυρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, απαιτώντας την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων του Ιδρύματος. Υπογραμμίζοντας ότι το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας, που πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πληθυσμό 18 χιλιάδων ατόμων, με αύξηση μέχρι και 100% λόγω τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες, αντιμετωπίζει για πολύ καιρό οξυμένα λειτουργικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η Παθολογική Κλινική παραμένει κλειστή, το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό Τμήμα έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστά τις νύχτες, όπως και το Κέντρο Υγείας, το οποίο συστεγάζεται στο χώρο. Έχει καταρρεύσει παντελώς η υπηρεσιακή ικανότητα των κλινικών, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Γυναικολογική Κλινική έχει κλείσει από το 2012 λόγω συνταξιοδότησης των γιατρών ενώ η Ορθοπεδική Κλινική, παρότι έχει προσωπικό, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε ένα κάταγμα, γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά. 

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, παραδέχθηκε την κατάσταση και αναλώθηκε σε ευχολόγια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επικαλούμενος τον κατακερματισμό των δομών, καθώς λειτουργούν τρεις υγειονομικές μονάδες στο Νομό Λασιθίου, έκανε λόγο για προκηρύξεις διαγωνισμών για ορισμένες θέσεις -πολύ λιγότερες από τις αναγκαίες- τοποθέτηση που είχε κάνει και στις 13 του μήνα, χωρίς να έχει γίνει κάτι από τότε.

Ο κομμουνιστής βουλευτής επισήμανε ότι η πρακτική της κυβέρνησης, που συναντάται με τον ΟΟΣΑ για να εφαρμόσει τα διαβόητα εργαλεία του, σημαίνει όχι αναβάθμιση, αλλά περικοπές στις υπηρεσίες Υγείας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το Φλεβάρη το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου για κατάργηση των μνημονιακών νόμων που μεταξύ άλλων έχει βαθύνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, πρόταση που δεν αποδέχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Στις 4 Μαΐου 2015 οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας, αντιδρώντας στην συνεχιζόμενη στέρηση και υποβάθμιση των λειτουργικών δομών του, στην ελλιπή υλική υποστήριξη και του απαραίτητου προσωπικού, πραγματοποίησαν με απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου δίωρη στάση εργασίας.

Το Γενικό νοσοκομείο Ιεράπετρας που πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας σε πληθυσμό 18 χιλιάδων ατόμων, με αύξηση μέχρι και 100% λόγω τουρισμού στους καλοκαιρινούς μήνες, αντιμετωπίζει για πολύ καιρό οξυμμένα λειτουργικά προβλήματα στην Παθολογική Κλινική και πρόσφατα έχει καταρρεύσει υπηρεσιακή ικανότητα του Ακτινολογικού Τμήματος και του Μικροβιολογικού . Τα τμήματα αυτά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν πλέον όλο το 24-ωρο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει προκειμένου το συντομότερο:

1. Το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας να χρηματοδοτηθεί και να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό με δυνατότητα εκτέλεσης εφημεριών και όλων των απαιτούμενων, υψηλής στάθμης, υπηρεσιών νοσοκομειακής φροντίδας και

2. Η Παθολογική Κλινική, το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου θα λειτουργούν σε όλο το 24-ωρο και με το απαιτούμενο επιστημονικό (ακτινολόγοι, παρασκευαστές κ.λπ.) και νοσηλευτικό μόνιμο προσωπικό, έχοντας στην διάθεσή τους την απαραίτητη υλική υποστήριξη».

Σχόλια