Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Κινητοποιήσεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας την Τετάρτη με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης αναφορικά με τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Ιεράπετρας.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Λασιθίου Κ. Δερμιτζάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μανόλης Κλώντζας, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Δασκαλάκης και εκπρόσωποι από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, την Επιτροπή Αγώνα και τον τομέα του ΕΚΑΒ Ιεράπετρας.

Μετά τις μέχρι σήμερα ενέργειες και με τα συνεχιζόμενα προβλήματα να επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση, το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να προχωρήσει στη λήψη απόφασης σχετικά με τη λειτουργία του νοσοκομείου και στην έκδοση ψηφίσματος, ενώ συζήτηση έγινε και για τις επόμενες κινήσεις με στόχο την εξεύρεση λύσεων.

Τα προβλήματα του νοσοκομείου εξακολουθούν να παραμένουν και να πολλαπλασιάζονται παρά τις διαβεβαιώσεις που κατά καιρούς δίνονται, με την κατάσταση να γίνεται πλέον ανησυχητική. Μετά τα προβλήματα στην Παθολογική και τη Γυναικολογική Κλινική και τις ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, προβλήματα αντιμετωπίζει τώρα και το Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό Τμήμα, τα οποία αδυνατούν να λειτουργήσουν κατά τις νυχτερινές ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ χωρίς εφημερίες για αρκετές μέρες μένει και το Παιδιατρικό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης στην εισήγησή του, στην οποία έκανε αναλυτική αναφορά στις μέχρι σήμερα κινήσεις της δημοτικής Αρχής για το θέμα του νοσοκομείου, «οι σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα οδηγούν σε αποψίλωση και μαρασμό, κάνοντας την υπάρχουσα κατάσταση συνεχώς να χειροτερεύει. Αυτό που σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει είναι άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις εξυγίανσης, αφού δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε μια μεγάλη περιοχή στη νότια Κρήτη, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, που μάλιστα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες, να μένει υγειονομικά ακάλυπτη, έχοντας να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες από το οξύ αυτό πρόβλημα».

Για το εν λόγω θέμα μετά τις τοποθετήσεις των δημοτικών παρατάξεων και την κατάθεση γραπτής πρότασης από την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μαρία Κοτσιφάκη, την οποία ωστόσο δεν έθεσε σε ψηφοφορία, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ενώ παράλληλα αποφάσισε αντιπροσωπεία με επικεφαλής το δήμαρχο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, μέλη της Επιτροπής Εργαζομένων του νοσοκομείου και της Επιτροπής Αγώνα, να συναντηθεί με τους αρμόδιους, προκειμένου για μια ακόμη φορά να ασκηθούν πιέσεις για την εξεύρεση άμεσων λύσεων.

Η εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το Παθολογικό Τμήμα του Γ.Ν.-Κ.Υ. Ιεράπετρας λειτουργεί μόνο τέσσερις μέρες το μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του πληθυσμού, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο «την πρόσληψη τριών μόνιμων παθολόγων ιατρών (με τροποποίηση του ισχύοντος Οργανισμού). Μέχρι τότε, σαν άμεση και βραχυπρόθεσμη λύση και στα πλαίσια της ενιαίας διοίκησης των νοσοκομείων νομού Λασιθίου, να αποφασιστεί η μετακίνηση δύο παθολόγων ιατρών, εκ περιτροπής ανά δύο ή τρεις μήνες, από άλλο συνδιοικούμενο νοσοκομείο του νομού, έτσι ώστε να λειτουργήσει το Παθολογικό Τμήμα του Γ.Ν.-Κ.Υ. Ιεράπετρας με τα εξής αποτελέσματα:

1. Την εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία του Παθολογικού Τμήματος και του Γ.Ν.-Κ.Υ. Ιεράπετρας.

2. Την αποσυμφόρηση του Παθολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

3. Θα περιοριστούν οι διανοσοκομειακές μετακινήσεις των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Έτσι το ΕΚΑΒ θα μπορεί να επιτελεί το ουσιαστικό έργο του.

4. Δε θα δημιουργηθούν οικονομικά κόστη εις βάρος των νοσοκομείων, αντιθέτως θα ωφεληθούν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας που δε θα χρειάζεται να μετακινούνται προς τον Άγιο Νικόλαο.

Ζητούμε, επίσης, την πρόσληψη των 4 ακτινοτεχνικών και 4 παρασκευαστριών (βοηθών ιατρικών εργαστηρίων) που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις πρόσληψης, καθώς και την αναπλήρωση όλων των κενών του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού.

Επιπλέον ζητούμε την άμεση τοποθέτηση του αναπληρωτή διοικητή του Γ.Ν.-Κ.Υ. Ιεράπετρας.

Πάγια απαίτησή μας είναι το αυτοδιοίκητο του Γ.Ν.-Κ.Υ. Ιεράπετρας».

Νίκος Πετάσης

Σχόλια