Ειδήσεις

Δύο σεισμοί 4,4 R και 4,2 R ανατολικά της Κρήτης

Ο Εγκέλαδος επέστρεψε στα γνωστά του... λημέρια, την περιοχή που έδωσε το μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 16 Απριλίου μεταξύ Κάσου και Καρπάθου και ο οποίος είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης.

Χθες τρεις νέες σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες αξιοσημείωτες σε μέγεθος, σημειώθηκαν στην περιοχή και ερμηνεύονται ως μετασεισμοί των Ρίχτερ του Απρίλη.

Πιο συγκεκριμένα οι δυο σεισμοί μεγέθους 4,2 και 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν χθες το απόγευμα με διαφορά τριών λεπτών στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κάσου και Κρήτης και έγιναν αισθητές στην περιοχή του Παλαικάστρου Σητείας και της Ζάκρου, καθώς και στα ανατολικά παράλια του Νομού Λασιθίου. Οι δονήσεις, που καταγράφηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προερχόταν η πρώτη στις 15:56 με μέγεθος 4,2 βαθμών από απόσταση 435 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας, με το επίκεντρο της να εντοπίζεται 47 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Κάσου.

Ακολούθησε στις 15:59 και δεύτερη δόνηση με μέγεθος 4,4 που προερχόταν από απόσταση 438 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας, και το επίκεντρό της εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 47 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Κάσου και 56 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παλαικάστρου Σητείας.

Είχε προηγηθεί στην ίδια περιοχή μια ακόμα σεισμική δόνηση στις 3:33 τα ξημερώματα, με ένταση 3,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Και οι τρεις σεισμοί θεωρούνται φυσιολογικοί στα πλαίσια της μετασεισμικής ακολουθίας που ακολούθησε τα 6,1 Ρίχτερ της 16ης Απριλίου.

Όπως μας εξήγησε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ Χαράλαμπος Φασουλάς, ούτως ή άλλως η περιοχή δίνει συνήθως τέτοιους σεισμούς από το ίδιο ρήγμα των 6,1 ή γειτονικά που έχουν ενεργοποιηθεί. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία σταδιακά μειώνεται έως ότου επέλθει ισορροπία.

Σχόλια