Ειδήσεις

Άθλιες εικόνες γύρω από το Κλειστό στα Δύο Αοράκια

Αποφάγια, σωροί από μπάζα, παπλώματα, σακούλες απορριμμάτων διάσπαρτες εδώ κι εκεί σχηματίζουν βουνά ακόμα και πάνω στον κεντρικό δρόμο. Αυτοκίνητα κατεστραμμένα, παρατημένα στις γωνιές, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές μέχρι και λεκάνες τουαλέτας πεταμένες σε κοινή θέα. Το "κερασάκι στην τούρτα" αποτελούν τα πρόβατα που βόσκουν στην περιοχή. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δυσφημιστικές εικόνες που συναντά κανείς σε απόσταση αναπνοής από το Κλειστό Στάδιο στα Δύο Αοράκια, στη Νέα Αλικαρνασσό.

Σε λιγότερο από ένα μήνα (από τις 25 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου) το στάδιο θα φιλοξενήσει την ελίτ του αθλητικού, του πολιτικού αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, ανάμεσά τους και πολλούς δημοσιογράφους στα πλαίσια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Εφήβων που θα πραγματοποιηθεί εκεί. Κι όμως, οι εικόνες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή παραπέμπουν σε χώρες τριτοκοσμικές και δεν τιμούν καθόλου το νησί, και δη τον κρητικό αθλητισμό. Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος, αν δεν αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν, να πέσουν στην αντίληψη των επισκεπτών προκαλώντας τους δυσάρεστα συναισθήματα και κακή εντύπωση για το νησί μας, είναι ορατός.

Το σοβαρό αυτό θέμα έχει κινητοποιήσει τώρα τις Αρχές, που δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση των καταστρεπτικών για τη φήμη και την προβολή του νησιού μας καταστάσεων, μετά πάντα από σχετικό μας ρεπορτάζ, με το χρόνο όμως να μετρά αντίστροφα...

Και αν το στάδιο αυτό καθαυτό αποτελεί στολίδι για την πόλη του Ηρακλείου και την Κρήτη όλη, το σκηνικό που καταγράψαμε στον περιβάλλοντα χώρο και σε απόσταση μιας ανάσας από αυτό είναι πραγματικά τραγελαφικό. Η μεγαλύτερη δυσάρεστη έκπληξη βέβαια περιμένει τους αθλητές και τους συνοδούς, που θα αποφασίσουν να μεταβούν σε αυτό από το δρόμο μπροστά από το ραντάρ του αεροδρομίου. Το θέαμα που θα αντικρίσουν δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αφού θα βρεθούν αντιμέτωποι με το βασίλειο της βρομιάς και της δυσωδίας.

Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε μιλάνε από μόνες τους για το τι επικρατεί στην περιοχή, αφού καταγράφηκαν εικόνες τραγικές, τριτοκοσμικές, άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και αποκρουστικές για τον εκάστοτε επισκέπτη, που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε χωματερή και σε απέραντο σκουπιδότοπο.

Οι κάτοικοι και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου "Άγιος Γεώργιος" της Άνω Νέας Αλικαρνασσού κάνουν λόγο για άθλιες εικόνες διπλά από ένα αθλητικό στολίδι, καλώντας τους αρμόδιους φορείς να δείξουν ενδιαφέρον για τον καλλωπισμό και την αξιοποίηση της περιοχής. Σημειώνουν μάλιστα πως τη μεγαλύτερη πληγή αποτελεί η ανεξέλεγκτη χωματερή που έχει κάνει την εμφάνισή της σε μια έκταση της όποιας το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως λένε κάτοικοι και στελέχη της δημοτικής Αρχής, είναι θολό.

Τραγικές ελλείψεις σε υποδομές

Και για εκείνους πάντως που θα θελήσουν να φτάσουν στο στάδιο μέσω της οδού Μαυσώλου, αν και η εικόνα που επικρατεί είναι σαφώς καλύτερη, κάποια προβλήματα που σημειώνονται και εκεί θα δυσκολέψουν την πρόσβασή τους. Και αυτό διότι πρώτα απ' όλα θα αντιληφθούν ότι ο φωτισμός είναι ελλιπής και ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης, με την περιοχή να είναι πνιγμένη στα ξερά χόρτα. Όπως θαμμένη μέσα σε αυτά είναι η είσοδος αλλά και η πινακίδα που πληροφορεί για την ύπαρξη του σταδίου, που, αν δεν καταφέρεις να τη δεις, μόνο ρωτώντας και ακολουθώντας τα άλλα οχήματα μπορεί να φτάσεις σε αυτό.

Ξεκινούν εργασίες καλλωπισμού: Αγώνας δρόμου από τις αρμόδιες Αρχές

Χθες, πάντως, στον απόηχο του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ της "ΚΡΗΤΗ TV", μέσω του οποίου προβλήθηκαν αυτές οι άθλιες εικόνες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη ευρεία σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό-προετοιμασία των ενεργειών που αφορούν τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Εφήβων.

Στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου Ηρακλείου στη διάρκεια αυτής τόνισαν πως δίνουν μάχη με το χρόνο, ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη διοργάνωση. Και όπως μάλιστα αναφέρθηκε, τις επόμενες ήμερες αναμένεται να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις καλλωπισμού τόσο εντός όσο και έκτος της αθλητικής εγκατάστασης, προκειμένου αθλητές, σύνοδοι και επισκέπτες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτή, αλλά και να μην έρθουν αντιμέτωποι με εικόνες που μόνο θετικές δε θα είναι.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δ. Ηρακλείου σε δηλώσεις του υπογραμμίζει πως το γήπεδο θα είναι έτοιμο για να υποδεχτεί τους αγώνες. Όπως είπε ο κ. Βαρδαβάς, «από άποψη πρασίνου ο χώρος θα είναι έτοιμος τις επόμενες ημέρες. Επίσης, είμαστε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας και θα επέμβουν στην περιοχή. Ζητάμε όμως και από τους ιδιώτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης τόνισε τα εξής: «Δε θα αφήσουμε την κατάσταση έτσι. Γι' αυτό και παρεμβαίνουμε προκειμένου η περιοχή να αποκτήσει καλύτερη σηματοδότηση, για να μπορεί ο κόσμος να πάει. Και γενικότερα θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για τον ευπρεπισμό της περιοχής».

Τι δήλωσαν πολίτες

«Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Έπρεπε νωρίτερα να είχαν φροντίσει την εικόνα της περιοχής. Και όχι να περιμένουν τελευταία στιγμή να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Νοιάζονται μόνο για την καθαριότητα κάθε φορά που γίνεται ένα γεγονός. Το υπόλοιπο διάστημα τίποτα».

Μιχάλης Σμυρνάκης

«Η περιοχή πλησίον του ραντάρ χρόνια τώρα έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Πρόκειται όμως για μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το στάδιο και το αεροδρόμιο».

Γιώργος Σωπασής

«Τέτοιες εικόνες είναι ανεπίτρεπτες. Φταίμε κι εμείς σαν πολίτες, αλλά και οι Αρχές που δε σπεύδουν να τις αντιμετωπίσουν εγκαίρως και χρειάζονται πάντα υποδείξεις. Ήθελα να 'ξερα, αυτοί δεν τα βλέπουν;».

Γιώργος Παπαδογιαννάκης

Ρεπορτάζ:

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Μάνος Τριγώνης

Σχόλια