Ειδήσεις

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα με τη ρύθμιση 100 δόσεων

Ερώτηση με την οποία επιδιώκουν να διερευνήσουν τις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών σε επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κα Βαγιωνάκη.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «το τελευταίο διάστημα, σε επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο Νόμο 4321/15, γνωστό και ως "ρύθμιση των 100 δόσεων" και ενώ τηρούν τις υποχρεώσεις τους, αποστέλλονται σημειώματα κατάσχεσης, δέσμευσης των καταθέσεών τους και των λογαριασμών όψεως, με αποτέλεσμα το σφράγισμα των επιταγών των επιχειρήσεων.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι επιχειρήσεις αφενός να θεωρούνται αφερέγγυες, αφετέρου και επί της ουσίας να μην μπορούν να λειτουργήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εμπορικό και οικονομικό κύκλο εργασιών τους και μάλιστα σε περιοχές όπως οι νησιωτικές, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχει ήδη αρχίσει η θερινή τουριστική περίοδος» προσθέτουν».

Το ζήτημα που έχει προκύψει σχολίασε και η κ. Βαγιωνάκη, που τόνισε την ανάγκη «να δοθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα λύση», καθώς το θέμα είναι «τεχνικό κι άρα επιλύσιμο.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη:

«Θέμα: "Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών σε επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών"

Το τελευταίο διάστημα, σε επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο Νόμο 4321/15 "Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας", γνωστό και ως "ρύθμιση των 100 δόσεων" (ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση) και ενώ τηρούν τις υποχρεώσεις τους, αποστέλλονται σημειώματα κατάσχεσης, δέσμευσης των καταθέσεών τους και των λογαριασμών όψεως, με αποτέλεσμα το σφράγισμα των επιταγών των επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει στο νομό Σάμου.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι επιχειρήσεις αφενός να θεωρούνται αφερέγγυες, αφετέρου και επί της ουσίας να μην μπορούν να λειτουργήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εμπορικό και οικονομικό κύκλο εργασιών τους και μάλιστα σε περιοχές όπως οι νησιωτικές, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχει ήδη αρχίσει η θερινή τουριστική περίοδος.

Στην παρούσα ερώτηση επισυνάπτεται ως τεκμήριο και σχετική επιστολή του Επιμελητηρίου Σάμου που έχει αποσταλεί από τις 13-5-2015 στο υπουργείο Οικονομικών και στη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του Ν. 4321/15 να προστατεύονται από αυθαίρετες ενέργειες της διοίκησης και να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, χωρίς τον κίνδυνο κατάσχεσης και δέσμευσης των λογαριασμών τους;».

Σχόλια