Ειδήσεις

Επανέρχεται ο Ν. Μαριάς για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τις γερμανικές αποζημιώσεις έφερε και πάλι στην Ευρωβουλή ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές ο Νότης Μαριάς επισήμανε: «Έχω θέσει επανειλημμένως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Πρόκειται πρώτον για τις πολεμικές επανορθώσεις που επιδικάστηκαν από τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946, συνολικού ποσού 108 δισ. ευρώ συν τους τόκους.

Δεύτερον πρόκειται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ύψους 54 δισ. ευρώ συν τους τόκους.

Τρίτον πρόκειται για τις αποζημιώσεις των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Τέταρτον πρόκειται για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλάτησαν οι ναζί».

Και ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κατέληξε: «Εβδομήντα χρόνια μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία αρνείται να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα.

«Kαλούμε, λοιπόν», είπε, «τη Γερμανία να προχωρήσει στην εξόφληση των παραπάνω οφειλών της προς την Ελλάδα συνολικού ποσού 162 δισ. ευρώ συν τους τόκους και να δρομολογήσει την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης με την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς θεωρείται αδιανόητο δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην έχουν συνάψει μεταξύ τους Συνθήκη Ειρήνης μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Ν. Μαριά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου:

Σχόλια