Ειδήσεις

Απόφαση... δίχως απόφαση για το "Τάλως"

Εκκρεμές παραμένει το ζήτημα της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ με την οποία κρίνεται μη σύννομη η λειτουργία του Τalos και σύμφωνα με αυτή οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου να προχωρήσουν στην επιβολή λουκέτου.

Το Τοπικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων μπορεί να απορρίπτει τις εντάσεις που είχε καταθέσει η εταιρεία του Κωνσταντίνου Χούμπαυλη (ιδιοκτήτης Talos), οι οποίες αφορούσαν στην ένταξη του συγκροτήματος στο νόμο περί αυθαιρέτων, και έτσι το Talos δεν μπορεί να "προστατευτεί" βάσει του νόμου των αυθαιρέτων, ωστόσο βάσει της ίδιας απόφασης του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α, την οποία αποκαλύπτει το neakriti.gr, «επιστρέφει την υπόθεση στην Υπηρεσία Δόμησης Ηρακλείου προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ 2738/13 με βάση τα προβλεπόμενα στο ισχύον σήμερα θεσμικό πλαίσιο».

Βάσει του παραπάνω σκεπτικού, δικαιώνεται εν μέρει ο αντίδικος και ανταγωνιστής (ιδιοκτήτης "Tεχνόπολις") που είχε προσφύγει κατά του Talos, ωστόσο η ΥΔΟΜ είναι πλέον υποχρεωμένη να εξετάσει τη δυνατότητα διατήρησης της χρήσης του Talos με βάση τις υπόλοιπες διατάξεις του νόμου 4178/2013 (νόμος περί αυθαιρέτων). Με αυτή την απόφαση η εταιρία συμφερόντων Χούμπαυλη αναζητά τις πρόνοιες του νόμου περί αυθαιρέτων σύμφωνα με τις οποίες ισχυρίζεται ότι καλύπτεται νομικά και μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του το συγκρότημα Talos.

Σε κάθε περίπτωση το "μπαλάκι" της ευθύνης για το αν θα μπει ή όχι οριστικό λουκέτο στο Talos με αυτή την απόφαση πέφτει στην Πολεοδομία Ηρακλείου, η οποία καλείται να εξετάσει την υπόθεση όχι βάσει του νομικού πλαισίου που ίσχυε όταν εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ, η οποία κρίνει παράνομη τη λειτουργία του Talos, αλλά βάσει του ισχύοντος πλέον θεσμικού πλαισίου, όπως υποδεικνύεται στο σκεπτικό της απόφασης του τοπικού ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο της απόφασης με το πλήρες σκεπτικό.

Ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας του Talos Plaza

Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ για το Talos Plaza εξέδωσε η ιδιοκτήτρια του κέντρου.

Όπως αναφέρει, «η εταιρεία "Δομική Ακινήτων Α.Ε.", ιδιοκτήτρια του Εμπορικού και Ψυχαγωγικού Κέντρου "Talos Plaza", ανακοινώνει ότι πριν λίγο εξεδόθη η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) Ηρακλείου, με τη μορφή του 5ου Πρακτικού της Συνεδρίασης 5η/2015. Όπως προκύπτει από την ανάγνωσή της, διαπιστώνεται η ορθότητα των απόψεων της εταιρείας μας, σε σχέση με τη διαδικασία εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ. Επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί της εταιρείας μας, ότι μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη το ισχύον σήμερα νομοθετικό πλαίσιο και να αναγνωριστεί η δυνατότητα της εταιρείας μας να προχωρήσει σε πλήρη κατοχύρωση της λειτουργίας των πολυκινηματογράφων, βάσει των νέων πολεοδομικών διατάξεων του Ν. 4178/2013, αφού τόσο η οικοδομική άδεια όσο και η άδεια λειτουργίας των πολυκινηματογράφων έχουν κριθεί απολύτως νόμιμες.

Θεωρούμε ότι η ΥΔΟΜ Ηρακλείου, στην οποία παραπέμπεται η υπόθεση, βάσει της απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ, ούτως ώστε να εξετάσει τη διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ "με βάση τα προβλεπόμενα στο ισχύον σήμερα νομοθετικό πλαίσιο", θα λάβει σοβαρά υπόψη της τις διατάξεις του Ν. 4178/2013 και θα δώσει επιτέλους αίσιο τέλος στην υπόθεση της ανεμπόδιστης λειτουργίας των πολυκινηματογράφων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου, δια των υπηρεσιών του, θα πράξει κάθε τι το νόμιμο και θα δικαιώσει τον αγώνα που η εταιρεία μας έχει δώσει και δίνει, για να διατηρήσει σε λειτουργία το στολίδι της πόλης, το "Talos Plaza", το χώρο εργασίας επτακοσίων και πλέον εργαζομένων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι πιθανές αντίθετες αποφάσεις θα δημιουργήσουν πολλαπλές και δυσάρεστες δυστυχώς συνέπειες τόσο πολεοδομικές όσο και οικονομικές, σε βάρος της πόλης του Ηρακλείου.

Για τη "Δομική Ακινήτων Α.Ε."

Σ. Ανδρεούλης».

Χρήστος Κώνστας

Σχόλια