Ειδήσεις

Απάντηση ΟΛΗ στο ρεπορτάζ για τα σκουπίδια στο λιμάνι

Της προσοχής των Αρχών, όχι όμως όλων, έτυχε το χθεσινό μας ρεπορτάζ αναφορικά με την εικόνα που αντικρίζει ο τουρίστας που θα βρεθεί στην περιοχή γύρω από το λιμάνι του Ηρακλείου. Το δημοσίευμα κινητοποίησε τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, ο οποίος σε απάντησή του ξεκαθάρισε το σε ποια σημεία έχει αρμοδιότητα και σε ποια όχι.

Ωστόσο, δεν είδαμε το ίδιο να πράττουν και οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς. Παρ' όλα αυτά εμείς αναμένουμε τις κινήσεις τους με πολύ μεγάλη αγωνία, ελπίζοντας πως, έστω και καθυστερημένα, θα αλλάξει αυτή η άσχημη εικόνα που επικρατεί στην περιοχή.

Στην απάντησή της πάντως η διοίκηση του ΟΛΗ αναφέρει: «Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου έχει από καιρό ευαισθητοποιηθεί στα θέματα που αναφέρετε και που σχεδόν στο σύνολό τους δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, όπως για παράδειγμα ο χώρος ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου, όπου με πρωτοβουλία του ΟΛΗ απαγορεύτηκε η πρόσβαση κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας αλλά και τα συνθήματα-graffiti, που είναι ένα γενικότερο πρόβλημα της πόλης του Ηρακλείου και στη συγκεκριμένη περίπτωση των μνημείων, αλλά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της 13ης ΕΒΑ Ηρακλείου.

Επίσης, τα κτήρια-φαντάσματα που αναφέρονται ανήκουν σε ιδιώτες, καθώς και οι χώροι με τα πεταμένα σκουπίδια, τον ξεραμένο φοίνικα και ο χώρος που βρίσκεται ο άστεγος ηλικιωμένος βρίσκονται εκτός Χερσαίας Ζώνης.

Όσον αφορά τα σκουριασμένα παγκάκια και τον εν λόγω κάδο της φωτογραφίας, δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου έχει κατασκευάσει και τοποθετήσει, αξιοποιώντας το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, 60 καινούργιους ξύλινους αστικούς κάδους, που μαζί με τους υπόλοιπους 30 που διαθέτει, σύνολο 90, καθαρίζονται σε καθημερινή βάση από τον Οργανισμό και συγκεντρώνεται 1,5 τόνος απορριμμάτων. Ο φθαρμένος κάδος που μας αφορά έχει ήδη επισκευαστεί.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το σιντριβάνι λειτουργεί καθημερινά από τις 07:00-02:00, εκτός όταν σταματάει αυτόματα από το σύστημα ελέγχου, λόγω αέρα, για να μη βρέχονται οι διερχόμενοι πεζοί και τα οχήματα και όταν πραγματοποιείται συντήρηση και καθαρισμός, χωρίς να ξεχνάμε το γεγονός των δολιοφθορών που δυστυχώς συμβαίνουν συχνά και το θέτουν εκτός λειτουργίας. Η τελευταία συντήρησή του έγινε πριν από 20 ημέρες.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ευαισθητοποιημένος από την εικόνα του προορισμού μας, θα συνεχίζει να ενεργοποιεί τους αρμόδιους φορείς, ώστε μέσα από τη συνεργασία να βελτιωθεί αυτή η εικόνα για τον τουρισμό και τους επισκέπτες μας».

Περί ευθύνης: Η δική μας τοποθέτηση

Να επισημάνουμε από την πλευρά μας ότι από το ρεπορτάζ είναι προφανές πως οι επίμαχοι χώροι δε βρίσκονται εντός του λιμένα Ηρακλείου, αλλά αποτελούν όντως την πρώτη εικόνα της πόλης που συναντά ο τουρίστας βγαίνοντας από ένα κρουαζιερόπλοιο.

Το ποιος έχει την ευθύνη είναι προφανές. Ασφαλώς χαιρόμαστε που το ρεπορτάζ μας "συγκίνησε" κάποιους. Αλλά προφανώς όχι όλους εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη δημόσια εικόνα του Ηρακλείου...

Σχόλια