Ειδήσεις

Κινητοποίηση στη Λότζια για τα τείχη μετά τα δημοσιεύματα

Κινητοποίηση στη Λότζια έφερε η έρευνα της "Νέας Κρήτης" για την εικόνα των ενετικών τειχών και την υστέρηση που καταγράφεται σε επίπεδο προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του μεγαλύτερου οχυρωματικού έργου της Μεσογείου...

Τα τείχη βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη και τα στελέχη της Πολεοδομίας ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έπεσε στο τραπέζι η αναγκαιότητα μεγαλύτερης κινητοποίησης του Δήμου. Βεβαίως, σε επίπεδο καλών προθέσεων, διότι στη δημοτική Αρχή εμμένουν σταθερά στη γνωστή γραμμή - ίσως και με υπέρ το δέον αυστηρότητα - της απόλυτης νομοτυπίας.

Σε αυτό το αυστηρό πλαίσιο τέθηκε το μείζον θέμα του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει ο Δήμος Ηρακλείου για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίησή τους, όταν όμως και μόνο - όπως διευκρίνισε με νόημα ο δήμαρχος Ηρακλείου - επιλυθεί το ζήτημα της παραχώρησης χρήσης των τειχών από το αρμόδιο υπουργείο.

Ο Βασίλης Λαμπρινός, πάντως, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Δήμου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες πέταξε τη χαρακτηριστική ατάκα: «Η σπουδαία Κνωσός παραμένει σταθερά πάντα ο νούμερο ένα αρχαιολογικός θησαυρός του Ηρακλείου. Όμως η Κνωσός είναι πιο μακριά από την πόλη. Τα τείχη είναι πιο κοντινά, είναι μέσα στην πόλη».

Πέραν του μεγάλου θέματος της προστασίας και ανάδειξης των ενετικών τειχών, που έφερε στην επιφάνεια ξανά η δημοσιογραφική έρευνα της "Νέα Κρήτη", στη σύσκεψη έπεσαν στο τραπέζι και άλλα ζητήματα.

Μεταξύ αυτών, το θέμα της επίσπευσης των πολεοδομικών μελετών που πάντως έχουν πολύ ψωμί ακόμα, αφού είναι ενδεικτικό πως οι πρώτες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, που είναι πιο ώριμες τη στιγμή αυτή, όπως σε Σκαλάνι, Βασιλειές και Άνω Αλικαρνασσό, δεν αναμένονται πριν την παρέλευση μιας 3ετίας από σήμερα!

Μια σημαντική είδηση που βγαίνει από τη συνάντηση αφορά στις επεκτάσεις των σχολικών μονάδων, είτε αύλειου χώρου, είτε κτηριακές, που μπορούν να προχωρήσουν προσεχώς. Ο σχεδιασμός αφορά σε 10-11 σχολεία, κυρίως δημοτικά, όπου μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος απαλλοτρίωσης δεν είναι μεγάλο, διότι με βάση τις πράξεις εφαρμογής θα πληρωθεί ένα πολύ μικρό τμήμα των εκτάσεων που θα απαλλοτριωθούν.

Παραχώρηση τειχών… Εμπλοκή με τις εκδηλώσεις;

Την ίδια ώρα πάντως που δήμαρχος και αντιδήμαρχος συζητούσαν για τα τείχη και για τα υπόλοιπα ζητήματα, εμπλοκή φαίνεται να ξεπροβάλει ως προς τις πολιτιστικές χρήσεις στα τείχη και πέριξ των τειχών... Η εμπλοκή έχει να κάνει ακριβώς με το "αγκάθι" της λήξης της προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης των τειχών από το ΥΠ.ΠΟ. στο Δήμο Ηρακλείου. Στο Δήμο επικαλούνται την απουσία προγραμματικής σύμβασης για την αναρμοδιότητα που δηλώνουν ως προς τις παρεμβάσεις που έχουν ανάγκη τα τείχη. Όμως το νόμισμα εδώ ενδέχεται να έχει και αντίστροφη όψη.

Σε επίπεδο πληροφοριών τουλάχιστον, και υπό ανεπίσημο χαρακτήρα πλανάται εσχάτως το σενάριο το υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες να βάλουν "στοπ" στο καθεστώς που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια ως προς τις γνωστές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου. Πρακτικά μπορεί το υπουργείο να θέσει θέμα δικής του έγκρισης στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Ενδέχεται επίσης να ζητήσει να εισπράξει τα έσοδα από εκδηλώσεις είτε στις πύλες και σε χώρους των τειχών, είτε στα κηποθέατρα, με το επιχείρημα πως είναι σε επαφή με τα τείχη και κομμάτι του μνημείου! Μιλάμε βεβαίως για εκδηλώσεις που έχουν έσοδα, είναι δηλαδή με εισιτήριο, και όχι για εκείνες που είναι δωρεάν ή έχουν φιλανθρωπικό σκοπό, π.χ. με τη συγκέντρωση τροφίμων.

Τα σενάρια και οι φήμες αυτές έχουν φτάσει μέχρι τα αφτιά των άμεσα εμπλεκόμενων με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δήμου Γιώργος Αντωνάκης, ερωτηθείς από τη "Νέα Κρήτη", σχολίασε πως όντως έχουν φτάσει τέτοιες πληροφορίες και στα δικά του αφτιά, αλλά επισήμως δε γνωρίζει κάτι. Ο ίδιος πάντως, όπως μας ανέφερε με νόημα, έχει καταρτίσει κανονικά το φετινό καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 200 εκδηλώσεις από την 1η Ιουνίου ως την 25η Σεπτεμβρίου. Και πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, να τιναχτεί στο αέρα από το υπουργείο Πολιτισμού και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες ένας θεσμός άνω των 20 ετών, που έχει αγαπήσει το Ηράκλειο.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια