Ειδήσεις

Τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν δημοτικές παρατάξεις

Μετά την ψυχρολουσία για τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν, έρχεται το σοκ του αναλυτικού κοστολογίου της... λυπητερής για νικητές και χαμένους των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Κρήτη, στους οποίους και έπεσαν "καμπάνες" για προεκλογικές παραβάσεις δαπανών.

Το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της "Νέας Κρήτης" σχετικά με τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν συνολικά σε 39 δημοτικές και μία περιφερειακή παράταξη που συμμετείχαν στις εκλογές του 2014 έχει προκαλέσει ποίκιλλες αντιδράσεις και σχόλια.

Η Επιτροπή Ελέγχου Εκλογικών Δαπανών καταλόγισε ποσά που ξεπερνούν στο σύνολό τους τις 400 χιλιάδες ευρώ, με τους επικεφαλής των παρατάξεων να ψάχνουν τώρα το πώς μπορούν να αποφύγουν την πληρωμή αυτών των ποσών, έστω και μέσω της δικαστικής οδού, με το επιχείρημα από τη πλευρά τους πως δεν υπήρχε ούτε δόλος αλλά ούτε ενημέρωση. Σήμερα η "Νέα Κρήτη" φέρνει στο φως τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν με βάση την σχετική απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Προεκλογικών Δαπανών και Παραβάσεων οι υποψήφιοι... Ποσά που σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα είναι πολλαπλάσια των χρημάτων που διέθεσαν οι παρατάξεις για τον προεκλογικό τους αγώνα, ένα χρόνο πριν.

Η λυπητερή κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ. Την κούρσα των προστίμων, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγεί ο δήμαρχος Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας, το πρόστιμο στον οποίο ανέρχεται συγκεκριμένα σε 20.500 ευρώ.

Ποιοι άλλοι αιρετοί φιγουράρουν στην κορυφή της "μαύρης λίστας"; Το δεύτερο υψηλότερο πρόστιμο ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Είναι το ποσό που καλείται να πληρώσει ο επικεφαλής της "Δημιουργικής Συνεργασίας" στο Δήμο Ιεράπετρας Γιώργος Προϊστάκης, και η παράταξη "Ο Δήμος Αλλάζει" του δημάρχου Σητείας Θεόδωρου Πατεράκη. Στα 14.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η "καμπάνα" για την παράταξη "Γορτύνιο Αγωνιστικό Κίνημα" του Μιχάλη Δαριβιανάκη, στα 13.500 για την "Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών" του Ιωάννη Μαλανδράκη στο Δήμο Πλατανιά και 11.000 ευρώ για τους "Ελεύθερους Δημότες Μαλεβιζίου" του Κώστα Καμπιτάκη.

Τσουχτερά τα πρόστιμα και για μια σειρά άλλων παρατάξεων... Ο συνδυασμός "Ιεράπετρα-Νέα Πορεία" του δημάρχου Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη τιμωρήθηκε με 9.000 ευρώ, ο συνδυασμός "Ρέθυμνο Αλληλεγγύη-Ανατροπή" του Μιχάλη Ανδρουλάκη με 8.000 ευρώ, ομοίως η "Κίνηση Πολιτών Ιεράπετρας" με 8.000 ευρώ, και η "Πρωτοβουλία Πολιτών" στο Δήμο Χανίων, με επικεφαλής τον Γιάννη Σαρρή, επίσης με 8.000 ευρώ.

Λίγο χαμηλότερα, στο εξίσου τσουχτερό ποσό των 7.000 ευρώ, ο "πέλεκυς" για τις παρατάξεις: "Άνεμος Ελπίδας" στο Δήμο Βιάννου (Αλέξανδρος Γριλιωνάκης), "Ένωση Δημιουργικών Δυνάμεων Αποκόρωνα" (Φραγκιάς Τρουλάκης), "Μαζί για τον Αποκόρωνα" (Μιχάλης Φλεμετάκης), και "Αγωνιστική Δημοκρατική Συνεργασία Σφακίων" του νυν βουλευτή και πρώην δημάρχου Σφακίων Παύλου Πολάκη.

Γαύδος: Πρόστιμο και στις δύο παρατάξεις

Η λίστα, φυσικά, έχει μακρά συνέχεια. Με πλέον εντυπωσιακό γεγονός το ότι πρόστιμα έφαγαν και οι δύο παρατάξεις που κονταροχτυπήθηκαν προεκλογικά για το Δήμο της Γαύδου!

Τα πρόστιμα, ως γνωστόν, καταλογίστηκαν λόγω απουσίας τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων και μη ανάρτησης των οικονομικών δεδομένων στο "Διαύγεια". Οι παραλείψεις αυτές, για τις οποίες ο ένας μετά τον άλλο οι εμπλεκόμενοι υποψήφιοι επισήμαναν πως δεν ήταν εσκεμμένες, αλλά κυρίως από άγνοια και έλλειψη ενημέρωσης, σήμερα αποτελούν βραχνά. Ένα βραχνά τον οποίο οι ίδιοι κοιτάζουν να δουν, διερευνώντας νομικά και διοικητικά το θέμα, πώς μπορούν να γλιτώσουν...

Τα τσουχτερά πρόστιμα για τους υποψηφίους

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δήμος

Παράταξη

Επικεφαλής

Πρόστιμο

Γόρτυνας

Γορτύνιο Αγωνιστικό Κίνημα

Μιχάλης Δαριβιανάκης

14.000 ευρώ

Μαλεβιζίου

Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου

Κώστας Καμπιτάκης

11.000 ευρώ

Βιάννου

Άνεμος Ελπίδας

Αλέξανδρος Γριλιωνάκης

7.000 ευρώ

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Δήμος

Παράταξη

Επικεφαλής

Πρόστιμο

Χανίων

Δήμος Ενεργών Πολιτών

Αναστάσιος Βάμβουκας

20.500 ευρώ

Χανίων

Πρωτοβουλία Πολιτών

Γιάννης Σαρρής

8.000 ευρώ

Πλατανιά

Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πολιτών

Ιωάννης Μαλανδράκης

13.500 ευρώ

Αποκόρωνα

Ένωση Δημιουργικών Δυνάμεων

Φραγκιάς Τρουλάκης

7.000 ευρώ

Αποκόρωνα

Μαζί για τον Αποκόρωνα

Μιχάλης Φλεμετάκης

7.000 ευρώ

Σφακίων

Αγωνιστική Δημοκρατική Συνεργασία

Παύλος Πολάκης

7.000 ευρώ

Γαύδου

Αλληλέγγυοι Πολίτες

Ευαγγελία Καλλίνικου

7.000 ευρώ

Γαύδου

Γαύδος για όλους

Σοφία Τσιριντάνη

7.000 ευρώ

Καντάνου και Σελίνου

Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση Σελίνου

Αθανάσιος Σοφιανός

7.000 ευρώ

Καντάνου και Σελίνου

Συνεργασία για το Σέλινο

Αντώνης Περράκης

7.000 ευρώ

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δήμος

Παράταξη

Επικεφαλής

Πρόστιμο

Ιεράπετρας

Δημιουργική Συνεργασία

Γιώργος Προϊστάκης

15.000 ευρώ

Ιεράπετρας

Νέα Πορεία

Θεοδόσιος Καλαντζάκης

9.000 ευρώ

Ιεράπετρας

Κίνηση Πολιτών

Μανώλης Γερακιανάκης

8.000 ευρώ

Σητείας

Ο Δήμος Αλλάζει

Θεόδωρος Πατεράκης

15.000 ευρώ

Οροπεδίου

Λασίθι, τόπος να ζεις

Μιχάλης Περισυνάκης

7.000 ευρώ

Αγίου Νικολάου

Δημοκρατική Συνεργασία

Πανίκος Καρατσής

7.000 ευρώ

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δήμος

Παράταξη

Επικεφαλής

Πρόστιμο

Ρεθύμνου

Ρέθυμνος, Αλληλεγγύη - Ανατροπή

Μιχάλης Ανδρουλάκης

8.000 ευρώ

Ρεθύμνου

Ελεύθερο Ρέθυμνο

Στέλιος Πετράκης

7.000 ευρώ

Αμαρίου

Αμάρι - Εμπειρία - Συνέπεια - Αποτελεσματικότητα - Πολιτισμός

Στέφανος Σημαντήρας

7.000 ευρώ

Ράνια Μωραΐτη, Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια