default-image

Τι "βλέπει" ο τουρίστας στο λιμάνι

Κρήτη
Τι "βλέπει" ο τουρίστας στο λιμάνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν επισκεπτόμαστε μια παραθαλάσσια πόλη, η πρώτη εντύπωση που αποκομίζουμε από αυτήν είναι ασφαλώς από το λιμάνι, που για πολλούς χαρακτηρίζεται ως η "βιτρίνα". Έτσι λοιπόν και για έναν τουρίστα, ο οποίος θα αποβιβαστεί από το καράβι (και δη από το κρουαζιερόπλοιο) στο λιμάνι του Ηρακλείου, το πρώτο μέρος που θα περιπλανηθεί θα είναι η περιοχή γύρω από αυτό. Με τι όμως έρχεται αντιμέτωπος αν βρεθεί για πρώτη φορά στο λιμάνι της πόλης μας;

Στο ερώτημα αυτό σας απαντάμε σήμερα μέσα από το φωτογραφικό ρεπορτάζ που κάναμε, βλέποντας τα πάντα γύρω μας μέσα από το ανιχνευτικό βλέμμα ενός τουρίστα. Με τις δυσάρεστες εικόνες που για μια ακόμη φορά καταγράψαμε να θέτουν εύλογα το ερώτημα: «Πώς η βρομιά και η αδιαφορία είναι ικανά να καταστρέψουν πολλά από τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης μας;».

Βγαίνοντας λοιπόν από το λιμάνι του Ηρακλείου, στο πρώτο πράγμα που θα πέσει το μάτι του επισκέπτη είναι το παρατημένο στην τύχη του οικόπεδο όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί το νέο δικαστικό μέγαρο. Ένας χώρος που κατά καιρούς μετατρέπεται σε χωματερή και απέραντο σκουπιδότοπο, όπως καλή ή μάλλον κακή ώρα τώρα, όπου βρίσκονται πεταμένα δεκάδες σκουπίδια και μπάζα, τα οποία ουδείς έχει σκεφτεί να απομακρύνει.

Προχωρώντας λίγο παρακάτω, έξω από το σταθμό των λεωφορείων, θα συναντήσει φανάρια και ένα σιντριβάνι εκτός λειτουργίας, ενώ το βλέμμα του παράλληλα καρφώνεται στα σκουπίδια που είναι πεταμένα, στα συνθήματα που είναι γραμμένα ακόμα και πάνω στα Νεώρια. Στο αποκρουστικό θέαμα που αφήνουν πίσω τους οι αφισοκολλήσεις. Στους ξεραμένους φοίνικες που με δυσκολία παραμένουν όρθιοι. Με έναν μάλιστα να έχει ήδη σωριαστεί στο έδαφος, στο δρόμο λίγο πριν τα σφαγεία στην παραλιακή για Αλικαρνασσό. Στα σκουριασμένα παγκάκια και στους φθαρμένους και τίγκα στο σκουπίδι κάδους. Όπως και στα εγκαταλελειμμένα κτήρια, που στέκουν σαν φαντάσματα.

Εικόνες φθοράς και εγκατάλειψης. Σημεία ξεχασμένα που, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρμόδιων Αρχών να καλλωπίσουν την παραλιακή, έχουν ξεχαστεί. Ωστόσο, δίνουν αφορμή για πλούσιο άσχημο φωτογραφικό υλικό, το οποίο παίρνουν μαζί στις αποσκευές τους οι ξένοι επισκέπτες μας.

Τα σημεία αυτά παρουσιάζουμε σήμερα ένα προς ένα σε εσάς και στις Αρχές, ελπίζοντας στη γρήγορη αποκατάστασή τους.

1) ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΕΣ ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΣΕΙΣ

Θέαμα απέχθειας στην παραλιακή Ηρακλείου αποτελούν τα ίχνη από τις αφισοκολλήσεις σε τοίχους, στάσεις, ακόμα και πάνω σε κτήρια.

2) ΞΕΡΑΜΕΝΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ

Γνωρίζοντας πόσο ευαίσθητοι είναι οι ξένοι σε τέτοια θέματα, δυσφορία τους προκαλεί η εικόνα από τους ξεραμένους φοίνικες. Ένας εκ των οποίων κείτεται ήδη στο έδαφος, στο δρόμο πριν τα πρώην σφαγεία Αλικαρνασσού.

3) ΚΑΔΟΙ ΓΕΜΑΤΟΙ

Το σκηνικό συμπληρώνουν οι γεμάτοι κάδοι, τα σκουριασμένα παγκάκια και τα ξερά χόρτα, που κανείς δε σκέφτεται να απομακρύνει.

4) ΚΤΗΡΙΑ- "ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ"

Θλιβερή εικόνα τα κτήρια- "φαντάσματα", που στέκουν σε πολλά σημεία της παραλιακής, ξεχασμένα και παρατημένα, όπως αυτό στο καρνάγιο.

5) ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Και φυσικά μέσα σε όλα αυτά δε θα μπορούσε να λείπει το χάλι με τα πεταμένα εδώ κι εκεί σκουπίδια, όπως αυτά στη φωτογραφία.

6) ΑΣΤΕΓΟΣ

Το "κερασάκι στην τούρτα" αποτελεί η "καλύβα" που εδώ και χρόνια έχει στήσει ένα άστεγος ηλικιωμένος, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα όχι μόνο των ξένων, αλλά και των ντόπιων, που δεν ξέρουν την περίπτωσή του.

7) ΦΑΝΑΡΙΑ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Περιπλανώμενος γύρω από το λιμάνι, ο τουρίστας θα πέσει πάνω σε φανάρια που δε λειτουργούν.

9) ΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΚΑΔΟΙ

Εικόνα όπως αυτή, όπου ο κάδος είναι έτοιμος να πέσει και κανείς δεν έχει σκεφτεί να τον αντικαταστήσει, αποτελούν "τροφή" για το φωτογραφικό άλμπουμ των ξέων με τα κακώς κείμενα του Ηρακλείου.

10) ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ

Και αν στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα σιντριβάνια που τρέχουν μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη, στην παραλιακή Ηρακλείου το γεγονός ότι δε λειτουργεί το μοναδικό σιντριβάνι που υπάρχει εκεί τους γεμίζει απορία.

11) ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΕΩΡΙΑ

Τροφή για αρνητικά σχόλια από τους ξένους επισκέπτες μας δίνουν τα συνθήματα που είναι γραμμένα στα πολιτιστικά κτήρια, ακόμα και πάνω στα Νεώρια.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News