Ειδήσεις

Εσπερίδα με θέμα την αντισεισμική τεχνολογία

Επιστημονική εσπερίδα με θέμα την αντισεισμική τεχνολογία και τις εφαρμογές της στις κατασκευές, ιδιαίτερα σε επισκευές κτιρίων και γενικότερα υποδομών με βλάβες από σεισμό, αλλά και σε αποκαταστάσεις και ανακαινίσεις κτιρίων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου στην αίθουσα συνεδρίων του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο Ηράκλειο.    

Την εκδήλωση αυτή, που είχε ως στόχο την ενημέρωση των μηχανικών για τις σύγχρονες εξελίξεις στα θέματα αυτά, διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΑΚ σε συνεργασία με την προσωρινή διοίκηση του υπό ίδρυση Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης.

Βασικοί ομιλητές ήταν δύο διακεκριμένοι καθηγητές του ΕΜΠ, ο κ. Κων/νος Σπυράκος, καθηγητής ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας και ο κ. Ιωάννης Βάγιας, καθηγητής ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Ιωάννης Χαρωνίτης, ανέφερε ότι το ΤΕΕ/ΤΑΚ όχι μόνο στηρίζει, αλλά επιδιώκει την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων, με δεδομένη την αυξημένη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής μας, που για το λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά το σχεδιασμό, υπολογισμό και κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού.

Τα μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ που ασχολούνται με εκπόνηση στατικών-αντισεισμικών μελετών αλλά και όλοι οι Τεχνικοί που επιβλέπουν είτε κατασκευάζουν οι ίδιοι έργα, απαιτείται όχι μόνο να είναι ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην αντισεισμική τεχνολογία, αλλά και να φροντίζουν ώστε αυτές να υλοποιούνται στην πράξη, δηλαδή στις κατασκευές, στις οποίες επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα υλικά και τεχνολογίες επισκευής και ενίσχυσης.

Ο κ. Χαρωνίτης, υπενθύμισε επίσης ότι το ΤΕΕ/ΤΑΚ έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις, και ασχολείται σε μόνιμη βάση με το θέμα της προστασίας του κτιριακού και μνημειακού πλούτου αλλά και των υποδομών του νησιού μας από τους σεισμούς.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και το μέλος της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ κα Ειρήνη Βρέντζου, η οποία μεταξύ άλλων, επεσήμανε το γεγονός της ίδρυσης του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης, μία ανέκαθεν σημαντική έλλειψη εκπροσώπησης για τους περίπου 800 Πολιτικούς Μηχανικούς στο Ηράκλειο και το Λασίθι.

Στη συνέχεια, ο πρώτος εκ των δύο εισηγητών κ. Σπυράκος, αναφέρθηκε στις εμπειρίες που αποκομίσθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά κατά τον οποίο με δύο κύρια σεισμικά γεγονότα στις 26 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου 2014, μεγέθους 6.1 και 5.8 της κλίμακας Richter, αντίστοιχα, προκλήθηκαν εκτεταμένες βλάβες και μερικές καταρρεύσεις κτηρίων. Παρουσίασε αντιπροσωπευτικές βλάβες σε κτήρια από οπλισμένο σκυρόδεμα και φέρουσα τοιχοποιία, καθώς και σε έργα υποδομής, όπως δρόμους και λιμάνια. Παρουσίασε επίσης αντιπροσωπευτικά παραδείγματα με τις αναλύσεις και τις επεμβάσεις που εφαρμόστηκαν σε σεισμόπληκτα σύγχρονα και ιστορικά κτήρια με ιδιαίτερα εκτεταμένες βλάβες.

Ο εισηγητής τέλος, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και προκλητικά θέματα για τη σεισμογενή χώρα μας τόσο σε για ιστορικές κατασκευές/μνημεία, όσο και για κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, και η αντιμετώπιση του απαιτεί συνεχή προετοιμασία τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και του κάθε Πολίτη, Και ότι η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει αφενός μεν τη διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης κατασκευών αφετέρου δε την εκτίμηση της συμπεριφοράς τους σε σεισμό και ακολούθως την ενίσχυσή τους, αλλά και σε ευρύτερη διάσταση την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Ο εισηγητής, παρουσίασε και παραδείγματα εφαρμογής αυτών των μεθόδων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση - εισήγηση από το δεύτερο εκ των δύο εισηγητών κ. Βάγια, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενισχύσεις κατασκευών (που καθίστανται επιτακτικές σε περίπτωση βλαβών από σεισμό), με χρήση μεταλλικών διατομών αλλά και άλλων σύγχρονων υλικών όπως FRP. Ο εισηγητής στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης του, αναφέρθηκε στο πως συμβάλλει ο Μηχανικός στην κατασκευή μνημείων τέχνης, τα οποία στην περίπτωση μεγάλου μεγέθους, έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις τόσο στην κατασκευή τους (υλικά, αντοχή στο ίδιο βάρος και τις διάφορες φορτίσεις που θα δεχθεί) όσο και στην τοποθέτηση και στερέωση τους στο χώρο για τον οποίο προορίζονται, και έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατασκευής και τοποθέτησης ενός ευμεγέθους γλυπτού από ανοξείδωτο χάλυβα της γλύπτριας Αγγέλικας Κοροβέση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις των μηχανικών που συμμετείχαν.

Σχόλια