default-image

Αβέβαιο το μέλλον του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς (video)

Κρήτη
Αβέβαιο το μέλλον του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από χιλιάδες γονείς για ένταξη των παιδιών τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα της χρηματοδότησης των δομών από το ΕΣΠΑ. Πρόγραμμα που δίνει το δικαίωμα δωρεάν φιλοξενίας νηπίων στους παιδικούς, εφόσον καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτό, αλλά προσφέρει παράλληλα ουσιαστική λύση στο θέμα της σίτισης των παιδιών, πρόσληψης προσωπικού και αμοιβής εργαζομένων, καλύπτοντας πάνω από το ήμισυ των χρημάτων που απαιτούνται συνολικά για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας των σταθμών.

Το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση, με αποτέλεσμα το θέμα που απασχολεί αμέτρητες οικογένειες σε όλη τη χώρα και σαφώς και στο Ηράκλειο, ελπίζοντας ότι τελικά το πρόγραμμα θα "τρέξει" και οι ίδιες θα καταφέρουν να απαλλαχθούν από το οικονομικό βραχνά ενός ιδιωτικού σταθμού, να προκαλεί προβληματισμό, αγωνία αλλά και σύγχυση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι πέρυσι μέσω του προγράμματος μόνο για το Δήμο Ηρακλείου διατέθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για συνολικά 1.774 παιδιά, ενώ υπήρξε και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών που δεν κατάφεραν να ενταχθούν, κυρίως βρέφη.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_aej60ljm/

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", o υπεύθυνος του Δήμου Ηρακλείου για τους παιδικούς σταθμούς κ. Γιώργος Βουρεξάκης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που έγιναν προ ημερών σχετικά με το ότι τα διαθέσιμα κονδύλια που υπάρχουν φέτος αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που πέρυσι έφταναν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει τέτοια ενημέρωση, προχωρώντας μάλιστα στην πρόβλεψη ότι για την επόμενη σχολική χρονιά θα απορροφηθούν περίπου 1.900 παιδιά, εκ των οποίων 900 παιδιά θα είναι μέσω ΕΣΠΑ, 500 θα αφορούν επανεγγραφές και 450 παιδιά υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν για πρώτη φορά στις συγκεκριμένες δομές.

Ωστόσο αυτό που προέχει, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο των παιδικών σταθμών, είναι να δοθεί το "πράσινο φως" για τα αναγκαία κονδύλια του ΕΣΠΑ και να γίνει γνωστό το ποσό που θα διατεθεί.

Στους 20 παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν στο Δήμο Ηρακλείου εργάζονται συνολικά 180 άνθρωποι, από τους οποίους οι μισοί είναι μόνιμο προσωπικό ή αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι. Γεγονός που σημαίνει ότι, στο ενδεχόμενο μη εξασφάλισης των κονδυλίων από το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, η Λότζια θα μείνει κατά το ήμισυ χωρίς προσωπικό, προκαλώντας ασφυξία στους παιδικούς σταθμούς, καθώς πλέον η εύρυθμη λειτουργία τους με τις κατάλληλες συνθήκες που απαιτούνται για την ασφάλεια και των παιδιών θα κρέμεται στον αέρα και ενδεχομένως να είναι και επισφαλής.

Ο κ. Βουρεξάκης πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Δήμος έχει ήδη στείλει αίτημα με το οποίο ζητά χρηματοδότηση για την ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων, από τους οποίους τέλη Ιουλίου σταματούν 60 άτομα και τέλη Αυγούστου άλλα 30. Όπως εξάλλου ανακοίνωσε, έγινε δεκτό και το αίτημα για στελέχωση των ΚΕΠΑ με τριάντα άτομα, παιδαγωγούς και γυμναστές, με τους τελευταίους μάλιστα να αξιοποιούνται και σε άλλες δράσεις της ΔΟΠΑΦΜΑΗ 

ΠΑΙΔΙΚΟΙ-ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

2,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 1.774 ΝΗΠΙΑ-ΒΡΕΦΗ

ΒΓΗΚΑΝ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΡΕΦΗ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

900 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

500 ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΕΣ

450 ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΣΥΝΟΛΟ 1.850 ΠΑΙΔΙΑ

20 ΚΕΠΑ-180 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (92-93 ΑΠΟ ΕΣΠΑ)

Ξεκίνησε η κατάθεση αιτήσεων για εγγραφές

Ως γνωστόν η διαδικασία των επανεγγραφών έχει ολοκληρωθεί, με τον πρόεδρο των παιδικών σταθμών να τονίζει ότι φέτος η διαδικασία απλουστεύτηκε σημαντικά, ωστόσο το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται τα τελευταία τρία 24ωρα στη διαδικασία εγγραφών στα ΚΕΠΑ όλης της χώρας, η οποία και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στις 26 Ιουνίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν σε παιδικούς σταθμούς αλλά και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου για να ενημερωθούν για τα αναγκαία δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν.

Απογευματινές δραστηριότητες

Να σημειωθεί επίσης ότι οι απογευματινές παιδαγωγικές δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά γηγενών και μεταναστών (ηλικίας 2,5 έως 6 ετών) και τις οικογένειές τους έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, και θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιουνίου 2015.

Καλούνται όσοι γονείς ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν έντυπο αίτησης που θα βρουν στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου και συγκεκριμένα στα Δειλινά (Γ' ΚΕΠΑ), στον Πόρο (Δ' ΚΕΠΑ), στις Πατέλες (Η' ΚΕΠΑ), στο Γιόφυρο (Ι' ΚΕΠΑ), στην Αλικαρνασσό, στη Φορτέτσα (ΙΑ' ΚΕΠΑ) και στον Άγιο Ιωάννη (ΚΒ ΜΗΤΕΡΑ) αλλά και στις ιστοσελίδες του Δήμου Ηρακλείου και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου  www.heraklion.gr & www.anher.gr

Αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται καθ' όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, καθημερινώς, πλην Σαββάτου και Κυριακής, στους παραπάνω Παιδικούς Σταθμούς κατά τις ώρες από 17:30 έως 20:30, καθώς και στο Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής-Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ), Καλοκαιρινού & Παπαδοπούλου 4, Ηράκλειο, στο 2ο όροφο, κατά τις ώρες από 9:00 έως 14:00, ή μέσω fax: 2810 287600. Πληροφορίες τηλ: 2810 300100.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News