Ειδήσεις

Πολίτες για Κοινωνία και Περιβάλλον για τα απορρίμματα

«Παρά τις σοβαρές ενστάσεις και τις φανερές πλέον διαφωνίες στην ίδια τη Δημοτική του Ομάδα, ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Μαστοράκης, προχώρησε χθες στην έγκριση της τέταρτης, κατά σειρά απευθείας ανάθεσης σε εργολάβο, των εργασιών αποκομιδής απορριμμάτων και καθαρισμού των κοινοχρήστων χώρων στο Δήμο Χερσονήσου», αναφέρει η Δημοτική Κίνηση Χερσονήσου, "Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον" σε ανακοίνωσή της, η οποία καλεί τη δημοτική Αρχή να εκμεταλλευτεί το νέο θεσμικό πλαίσιο των προσλήψεων, να οργανώσει και να υλοποιήσει ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο, που να αποδέχεται τη μικρή κλίμακα, την κοινωνική συμμετοχή, το δημόσιο χαρακτήρα, την αποκεντρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή και ήπιες εγκαταστάσεις. Ότι δηλαδή επιτάσσει το σύγχρονο Ευρωπαϊκό μοντέλο, καταλήγει χαρακτηριστικά.   

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Οι διαφωνίες στην πλειοψηφούσα Δημοτική Ομάδα οδήγησαν στο να μην μπορεί από μόνη της να εγκρίνει τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής. Χρειάστηκε η στήριξη της δεξιάς αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να περισωθούν οι αποφάσεις του κ. δημάρχου.

Αναλυτικότερα στο 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο, από τους είκοσι δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας μόνο οι δέκα τέσσερις τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής και χρειάστηκε η ενίσχυση με τις έξι θετικές ψήφους από πλευράς της - 10μελούς - μείζονος αντιπολίτευσης για να εγκριθεί η σχετική απόφαση. Αθροιστικά  η απόφαση πάρθηκε με 20 ψήφους υπέρ, έξι κατά και επτά απουσίες!

Σφοδρή ήταν η κριτική της δημοτικής κίνησης "Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον". Ο επικεφαλής της κίνησης κ. Χαλκιαδάκης Γιώργος άσκησε δρυμεία κριτική στο δήμαρχο και τις ενέργειές του, κατηγορώντας τον για προχειρότητα και ερασιτεχνισμό στην αντιμετώπιση ενός τόσου σοβαρού προβλήματος.

Εντόπισε τις ευθύνες της δημοτικής Αρχής για την ακραία καθυστέρηση με την οποία έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα μέσα του Δεκέμβρη του '14, ελάχιστες μέρες πριν τη λήξη της εργολαβίας που είχε συνάψει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Προχωρήσατε, είπε, τότε, με συνοπτικές διαδικασίες και με οριακή πλειοψηφία (17 υπέρ) στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, κάτω από τον εκβιασμό του κατεπείγοντος, που οι ίδιοι όμως είχατε δημιουργήσει. Αγνοήσατε επιδεικτικά τις ενστάσεις, τις κριτικές παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας και ουδόλως ενοχληθήκατε από την αποχώρηση, κατά τη σχετική ψηφοφορία, σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης.

Έκτοτε τόνισε, φέρνετε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλεπάλληλες απευθείας αναθέσεις, που ελέγχονται για την προχειρότητά τους.  

Η τέταρτη κατά σειρά απ' ευθείας ανάθεση, που εισηγείστε σήμερα, προβλέπεται να λήξει στις 31/10/15. Δηλαδή περίπου για ένα χρόνο η αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου θα γίνεται με εργολαβίες από απ' ευθείας αναθέσεις.

Απευθυνόμενος στο Δήμαρχο κ. Μαστοράκη υπογράμμισε ότι η Δημοτική Κίνηση "Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον" οφείλει να επισημάνει ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε ετούτο το ευαίσθητο θέμα, δημιουργεί τρομακτικές επισφάλειες για την ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων. Ήδη, η τρέχουσα δίμηνη εργολαβία, υλοποιείται για περίπου ένα μήνα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος προσυμβατικός έλεγχος. Καταλαβαίνετε πιστεύω τη σημασία αυτής της κατάστασης.

Με τις ενέργειες αυτές της Δημοτικής Αρχής, συνέχισε, το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου είναι όμηρος ενός παρατεταμένου εκβιασμού. Το καλείτε διαρκώς να αποφασίζει εσπευσμένα και κάτω από την πίεση της πραγματικής ανάγκης αποκομιδής των απορριμμάτων, των σοβαρών λόγων υγείας και του κατεπείγοντος της υπόθεσης.

Παράλληλα όμως επιδεικτικά αγνοείτε, τα συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν συγκρίσεις οικονομικού χαρακτήρα, που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση καθώς και επισημάνσεις πολλών δημοτικών συμβούλων που αφορούν την ποιότητα και την κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των οχημάτων του Δήμου που έχουν παραχωρηθεί στον εργολάβο.

Στα επιχειρήματα και τις ενστάσεις αυτής της μορφής δε δόθηκε ποτέ η πρέπουσα σημασία. Δε δώσατε εντολή να ελεγχθούν από τις δημοτικές υπηρεσίες, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις βάζετε στο περιθώριο.

Κατά την άποψη μας είχατε υποχρέωση να παρουσιάσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο την άποψη των αρμόδιων υπηρεσιών του περιβάλλοντος, των νομικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και να ενεργοποιούσατε τους αρμόδιους διευθυντές για να ελέγξουν σε βάθος και να τοποθετηθούν στα επιχειρήματα, την πολιτική κριτική και τις προτάσεις για τον άλλο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, που διατυπώνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντί όμως να αποδίδετε στους διευθυντές των υπηρεσιών σας το ρόλο που τους αρμόζει και που τους έχει δοθεί με την εκλογή τους, αντί να ζητάτε την άποψή τους, εσείς φέρνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο εισηγήσεις και τεχνικές εκθέσεις που υπογράφονται από ένα ιδιαίτερο συνδυασμό αρμόδιου Αντιδημάρχου και συντάξαντος υπαλλήλου.

Η εμμονή της Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, είτε αφορά αυτήν καθ' αυτήν την αποκομιδή των απορριμμάτων, είτε αφορά τον τρόπο χειρισμού των υπηρεσιών και των δημοτικών υπαλλήλων, μαρτυρά, συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία και φιλοσοφία διοίκησης, που αποδέχεται την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών του Δήμου αλλά και την περιθωριοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και του υπαλληλικού τους προσωπικού.

Σε όσους όμως συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να ενστερνίζονται απόψεις για την άκρατη και άκριτη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσίων, εμείς ως "Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον" θα επιμένουμε να αναδεικνύουμε πως υπάρχουν επιτυχημένα μοντέλα δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων σε πάρα πολλούς Δήμους. Θα επιμένουμε να τους δείχνουμε πως οι ιδιωτικοποιήσεις δε συνδέονται αυτεπάγγελτα και απαραίτητα με τον περιορισμό του κόστους και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα επιμένουμε να λέμε πως κυρίως συνδέονται με περιβάλλοντα γαλέρας και ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αλλάξει προσανατολισμό. Σας εντοπίζουμε πως θεμελιώνεται ήδη ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει για την οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών και την στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό. Καλούμε τη δημοτική Αρχή να εκμεταλλευτεί αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο των προσλήψεων, να οργανώσει και να υλοποιήσει ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας. Που να αποδέχεται τη μικρή κλίμακα, την κοινωνική συμμετοχή, το δημόσιο χαρακτήρα, την αποκεντρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή και ήπιες εγκαταστάσεις. Ότι δηλαδή επιτάσσει το σύγχρονο Ευρωπαϊκό μοντέλο».

Σχόλια