Ειδήσεις

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία των Ιεραπετριτών

Αν και η οικονομική κρίση θα έπρεπε στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών να έχει οδηγήσει πολλούς Ιεραπετρίτες στο κόψιμο η τη μείωση του καπνίσματος, αντιθέτως στο Κέντρο Υγείας, στην Πνευμονολογική Κλινική και στο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, του Νοσοκομείου Ιεράπετρας τα πέντε τελευταία χρόνια, τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι ιατροί αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Με αφορμή την 31η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ιεράπετρα, ο πληθυσμός της οποίας επισκέπτεται το Νοσοκομείο της πόλης, για προβλήματα υγείας  που έχουν την αιτία τους κατά βάση στο κάπνισμα.

«Η εικόνα που έχω από τα περιστατικά που υποδεχόμαστε τα έξι τελευταία χρόνια στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου  Ιεράπετρας, αναφορικά με καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα υγείας, εξαιτίας του καπνίσματος είναι πολύ δυσάρεστη. Έχω εργαστεί σε πολλά Νοσοκομεία της Κρήτης και κάνοντας τις αναγκαίες συγκρίσεις μπορώ να πω ότι εδώ στη μεγαλύτερη πόλη του Λασιθιώτικου Νότου, η συχνότητα με την οποία υποδεχόμαστε σοβαρά καρδιολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά  είναι πάρα πολύ μεγάλη», μας λέει ο γενικός ιατρός κ. Μανόλης Μπουνιαλέτος.

«Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όταν ήμουν, δεν βλέπαμε καρδιολογικά η πνευμονολογικά περιστατικά σε ηλικίες κάτω των 45 ετών. Εδώ στην Ιεράπετρα, έχουμε για παράδειγμα πολλά εμφράγματα σε νέους ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες ηλικίας ακόμα και 40 ετών. Σε γενικές γραμμές τα καρδιολογικά και τα πνευμονολογικά περιστατικά σε ηλικίες κάτω των 50 ετών παρουσιάζουν αύξηση στην Ιεράπετρα. Εδώ αυτά τα περιστατικά αναλογικά και με τον πληθυσμό είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με το Ηράκλειο», μας λέει ο κ. Μπουνιαλέτος.

«Πιστεύαμε ότι η οικονομική κρίση θα υποχρέωνε τα πλατιά λαϊκά στρώματα να μειώσουν το κοστοβόρο κάπνισμα. Δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το κάπνισμα δε μειώθηκε αλλά αυξήθηκε και μαζί με αυτό αυξήθηκαν και τα προβλήματα υγείας των καπνιστών, ενώ σε όλα αυτά τα κακά που μας βρήκαν προστέθηκε και ένα ακόμα που δεν το περιμέναμε. Είναι ο διαβήτης της κρίσης, τον οποίο αντιμετωπίζουν πλέον, εκείνοι που λόγω οικονομικής αδυναμίας άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες και οδηγήθηκαν σε τροφές υποβαθμισμένης ποιότητας», προσθέτει ο κ. Μανόλης Μπουνιαλέτος.

Χάνονται νέοι άνθρωποι

Τα εμφράγματα που έχουν αυξηθεί στην Ιεράπετρα με βασική αιτία το κάπνισμα, οδηγούν ακόμα και στην απώλεια της ζωής νέων κυρίως ανθρώπων.

«Στο νέο άνθρωπο κάτω των 50 ετών το έμφραγμα μπορεί να κοστίσει ακόμα και τη ζωή του. Μπορεί να είναι μοιραίο ένα έμφραγμα στην ηλικία των 40-45 ετών. Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα σχετικά με τη θνησιμότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σε αυτές τις ηλικίες έχουμε διαγνωσμένα προβλήματα υγείας όπου χορηγείται ήδη φαρμακευτική αγωγή και η κατάσταση αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα», προσθέτει ο κ. Μπουνιαλέτος.

Το μεγαλύτερο βάρος των πνευμονολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ιεραπετρίτες καπνιστές, το σηκώνουν οι δύο πνευμονολόγοι που δέχονται τους ασθενείς στο Νοσοκομείο της πόλης.

«Πρόκειται για τους ειδικούς πνευμονολόγους, Αναστασία Παπαδάκη και Βαγγέλη Ζυγάκη. Στο Νοσοκομείο μας λειτουργεί και ιατρείο διακοπής του καπνίσματος με τον γενικό ιατρό Νίκο Κακολύρη να δέχεται αρκετούς ασθενείς που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα», συμπληρώνει ο κ. Μανόλης Μπουνιαλέτος.

Κάπνισμα σημαίνει θάνατος

Στην Ελλάδα, περίπου 18,1% των θανάτων σε ενήλικες άνω των 35 ετών που καταγράφονται, ετησίως, αποδίδονται στο κάπνισμα Το κάπνισμα εκτός από τις τεκμηριωμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, προκαλεί και σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις στα συστήματα υγείας. Το άμεσο και έμμεσο κόστος στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό κατά πολύ υψηλότερο απ' αυτό που αντιστοιχεί για παθήσεις, όπως η νοσογόνος παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Στην χώρα μας το 51,2% των ανδρών και το 25,7% των γυναικών παραμένουν καπνιστές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31/5), ο πρόεδρος της, Πνευμονολόγος, συντονιστής διευθυντής στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Μιχάλης Τουμπής, επεσήμανε ότι, «το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιβάρυνσης του φορτίου νοσηρότητας, διεθνώς. Με βάση στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 12% των θανάτων των ενηλίκων άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα στο σύνολό τους υπερβαίνουν τα 6 εκατομμύρια, ετησίως.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το κάπνισμα οδήγησε σε περίπου 100 εκατομμύρια θανάτους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να εκτοξευτεί σε 1 δισεκατομμύριο θανάτους για τον 21ο αιώνα, εάν η υφιστάμενη τάση συνεχιστεί. Το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ 15 τύποι καρκίνου έχουν συνδεθεί άμεσα με το κάπνισμα (μεταξύ αυτών ο καρκίνος του οισοφάγου, στόματος, παγκρέατος και πνεύμονα)».

Στην Ελλάδα, περίπου το 18,1% των θανάτων σε ενήλικες άνω των 35 ετών που καταγράφονται, ετησίως, αποδίδονται στο κάπνισμα, ενώ συνολικά 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα κάθε χρόνο.

Σε ότι αφορά δε τα άτομα με ιστορικό οξέος στεφανιαίου επεισοδίου, όταν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν κατά 61% αυξημένο κίνδυνο για επαναλαμβανόμενο καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των 30 πρώτων ημερών μετά τη νοσηλεία, σε σχέση με αυτούς που δεν εκτίθενται. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις χώρες που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος σε 1,5 χρόνο, καταγράφηκε μείωση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου από 10,3% έως 45%. Επίσης, στην Αγγλία μετά από 3 χρόνια εφαρμογής του νόμου οι εισαγωγές για σοβαρές παροξύνσεις άσθματος μειωθήκαν κατά 4,9%.

Στην Ελλάδα, σε παθητικό κάπνισμα εκτίθενται το 52,3% των ενηλίκων στους χώρους εργασίας, το 72,2% στα εστιατόρια, το 65,7% στο σπίτι και το 90% των νέων επίσης στο σπίτι.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αθανασάκη, Οικονομολόγο Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), «το κάπνισμα επιβαρύνει με σοβαρό κόστος τα συστήματα υγείας αλλά και την κοινωνία εν γένει. Στις ΗΠΑ, το κόστος του καπνίσματος υπερβαίνει τα 289 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 133 δισ. αντιστοιχούν σε άμεσο ιατρικό κόστος, ενώ τα υπόλοιπα σχετίζονται με την απώλεια παραγωγικότητας. Στην ΕΕ οι δαπάνες που σχετίζονται με το κάπνισμα ανέρχονται στο 1-1,5% του ΑΕΠ των χωρών. Στην Ελλάδα, η δαπάνη υγείας για σχετιζόμενες με το κάπνισμα παθήσεις αναλογεί στο 14% της συνολικής δαπάνης υγείας, φτάνοντας περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ, ετησίως. Η δαπάνη αυτή αντιστοιχεί στο 14,4% των συνολικών δαπανών υγείας, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο για παθήσεις, όπως η νοσογόνος παχυσαρκία, και ο διαβήτης».

Νίκος Πετάσης

Σχόλια