default-image

Πώς να διαλέξετε το σωστό λογοθεραπευτή

Γυναίκα & παιδί
Πώς να διαλέξετε το σωστό λογοθεραπευτή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λογοθεραπεία δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη. Επειδή η επιλογή ενός λογοθεραπευτή ή ενός κέντρου δεν είναι εύκολη υπόθεση μάθετε πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο ειδικό προκειμένου να στηρίξετε το παιδί σε αυτή τη διαδικασία.

Τι είναι η λογοθεραπεία;

Η λογοθεραπεία ασχολείται με ό,τι αφορά στις διαταραχές του λόγου, της φωνής, της ομιλίας και του γραπτού λόγου σε παιδιά αλλά ακόμη και σε ενήλικες ή υπερήλικες. Ο λογοθεραπευτής δεν είναι ψυχολόγος, αλλά ο ειδικός που θα μπορεί να διαγνώσει τα αίτια της διαταραχής και να δομήσει τη θεραπεία του.

Τι κάνει ένας λογοθεραπευτής;

Ο λογοθεραπευτής αξιολογεί το επίπεδο γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών, σχηματίζει διαγνωστικές προτάσεις και οργανώνει το αποτελεσματικότερο θεραπευτικό πρόγραμμα ανάλογα με τη διαταραχή. Επιπλέον, αντιμετωπίζει διαταραχές κατάποσης και διαχείρησης τροφής καθώς επίσης διαταραχές φώνησης και αναπνοής. Στις αρμοδιότητές του ανήκουν επίσης μαθησιακά προβλήματα, ακουστικές και οπτικές διαταραχές και αποκλίσεις σε γνωστικό συμπεριφορικό επίπεδο.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν επιλέγουν λογοθεραπευτή;

* Να έχει εξειδίκευση στο πρόβλημα για το οποίο χρειάζεται να επιλύσει. Σιγουρευτείτε ότι ο θεραπευτής σας έχει πτυχίο, που του επιτρέπει να ασκεί το επάγγελμα. Να συνεργάζεται με κάποιο κέντρο το οποίο διαθέτει την εμπειρία.

* Η σχέση λογοθεραπευτή - γονέα να είναι πολύ καλή. Ο ειδικός να σας κάθε φορά τι κάνει. Ως γονείς δεν είστε μέσα στο δωμάτιο γιατί διασπάται η προσοχή του παιδιού σας αλλά οφείλετε να γνωρίζετε τι γίνεται μέσα.

* Να υπάρχει αποτέλεσμα. Ως γονείς χρειάζεται να ελέγχετε στο σπίτι εάν καταγράφεται πρόοδος. Εάν εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο του παιδιού σας, εάν κάνει μικρές προτάσεις. Και στους πρώτους δύο ή τρεις μήνες, θα πρέπει να δείτε κάποια αποτελέσματα.

Πότε πρέπει να απευθυνθούν οι γονείς σε λογοθεραπευτή;

Όταν τα λόγια του παδιού είναι λίγα, η αφήγηση σχεδόν «τηλεγραφική», οι απλές εντολές του φαντάζουν ακατανόητες, όταν μιλάει, «ξεχνάει» άρθρα ή συλλαβές, δυσκολεύεται να ξεκινήσει μια φράση, έχει μείνει πίσω στη γλωσσική του ανάπτυξη (σύμφωνα με όσα προβλέπονται για παιδιά της ηλικίας του). Τα 4 έως τα 6 έτη είναι η καλύτερη ηλικία για λογοθεραπεία. Επίσης, η πρώτη δημοτικού θεωρείται ορόσημο για το παιδί.

Ποιος είναι ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία της λογοθεραπείας;

Το 50% της επιτυχίας είναι η καλή επαφή θεραπευτή και παιδιού. Γι' αυτό δεν πρέπει να ανησυχείτε εάν αφιερώνεται χρόνος στην πρώτη π.χ. συνεδρία στο παιχνίδι. Και με αυτό τον τρόπο ο ειδικός εντοπίζει προβλήματα και χτίζει παράλληλα μία καλή επαφή με το παιδί.

Πόσος καιρός θα χρειαστεί να κάνει το παιδί λογοθεραπεία;

Εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζει το κάθε παιδί και από το πόσο μπορεί να συνεργαστεί εκείνο και η οικογένειά του. Υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται μόνο 3-4 εβδομάδες και άλλα που ξεπερνούν τον έναν χρόνο.

Πηγή: omorfamystika.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News