Ειδήσεις

“Άρωμα” Κρήτης στον Μεσογειακό Πολιτισμό των γεύσεων

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο απολογισμό της 7χρονης προσπάθειας για την προώθηση του Διατροφικού τουρισμού με την ονομασία Medeat, σε μεσογειακές χώρες στις οποίες συγκαταλέγεται  και η Ελλάδα και με την Κρήτη σε ρόλο πρωταγωνιστικό.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος, παρουσιάστηκαν σε Συνέδριο  στη Νότια Ιταλία, με πρόσωπα από την αυτοδιοίκηση της Κρήτης να δίνουν το "παρών" και να αποκαλύπτουν, πως το μοντέλο αυτό αναγνώρισης γαστρονομικών διαδρομών, όχι μόνο στηρίζει τον τουρισμό της χώρας, αλλά γίνεται δίαυλος εξαγωγών για τοπικά προϊόντα, που αποφέρουν τεράστια έσοδα στους παραγωγούς του νησιού μας.

Στις 22 και 23 Μαΐου 2015 στη πόλη Tropea της Περιφέρειας Καλαβρίας της Ιταλίας διοργανώθηκε το τελικό συνέδριο παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Δικτύου MEDEAT στο πλαίσιο του σχεδίου διακρατικής συνεργασίας «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις και ο Πολιτισμός των Γεύσεων».

Τη πρώτη ημέρα διοργανώθηκαν δύο workshops - στρογγυλά τραπέζια με θέματα:

1) Τουρισμός, τοπικά προϊόντα και γαστρονομικές περιπλανήσεις.

2) Εκπαιδευτικές δράσεις έργου και διατροφική συνείδηση νέας γενιάς.

στα οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων δράσεων από τους εκπροσώπους των εθνικών συντονιστών του δικτύου:

- Paolo Pilleggi και Bruno Brogna από την Ιταλία (CoGAL Monte Poro).

- Ευα Κατσαράκη, από την Ελλάδα (Αναπτυξιακή Λασιθίου)

- Κοσμάς Κασμά από τη Κύπρο (Αναπτυξιακή Λάρνακας)

- Teresa Magalhaes  από τη Πορτογαλία (Adraces)

και στη συνέχεια ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.

Ταυτόχρονα διατυπώθηκαν προτάσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας των εταίρων του Δικτύου MEDEAT στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Τη δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε μία εκπαιδευτική επίσκεψη εργασίας σε μία γαστρονομική - πολιτιστική διαδρομή της περιοχής.

Το σχέδιο διακρατικής συνεργασίας υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 421β: «Διακρατική συνεργασία» του Άξονα 4: «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013.

Στο Δίκτυο MEDEAT συμμετέχουν 18 περιοχές από 4 χώρες (9 από Ελλάδα, 7 από Ιταλία, 1 από Κύπρο και 1 από Πορτογαλία) οι οποίες εκπροσωπούνται από αντίστοιχες Αναπτυξιακές Εταιρίας (Ομάδες Τοπικής Δράσης).

Από την Ελλάδα συμμετέχουν η Κρήτη (με 3 περιοχές), η Κοζάνη, η Ημαθία, η Φλώρινα, το Κιλκίς, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος.

Στην αντιπροσωπεία της Κρήτης συμμετείχαν οι:

- Γιώργος Μαυρογιάννης και Ευα Κατσαράκη από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

- Χαράλαμπος Αντωνακάκης και Γιάννης Στεφανάκης (Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου) από την Αναπτυξιακή Λασιθίου.

- Μιχάλης Βαμιεδάκης, Περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος στα θέματα τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης.

- Ελένη Μαραγκάκη, στέλεχος τουρισμού του Δήμου Χερσονήσου.

- Γιώργος Πετράκης, αρχιτέκτονας - μελετητής.

- Ιάσωνας Ταβλάς, δημοσιογράφος.

Επίσης συμμετείχαν η κα Παρασκευή Μολώνη προϊσταμένη του προγράμματος LEADER από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κα. Βασιλική Κανελλάκη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σχόλια