default-image

Χάνονται υπέρογκα ποσά από τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Κρήτη
Χάνονται υπέρογκα ποσά από τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντί να προσπαθήσει η κυβέρνηση να απλοποιήσει τις διαδικασίες της ενεργοποίησης και της μεταβίβασης γης και δικαιωμάτων, διαπιστώνεται ότι επικρατεί μπάχαλο, με τους νέους παραγωγούς να χάνουν για φέτος τυχόν δικαιώματα που τους είχαν μεταβιβαστεί στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει με βεβαιότητα το λόγο, αλλά είναι απολύτως σίγουρο ότι τουλάχιστον 11.000 δικαιούχοι σε ολόκληρη τη χώρα φέτος θα έχουν απώλειες χρημάτων, αφού οι μεταβιβάσεις ως προς τη μεταφορά των χρημάτων (και όχι της γης) ξαφνικά με υπουργική απόφαση... θεωρούνται άκυρες!

Η υπόθεση δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, αλλά υπάρχουν δικαιούχοι στο νομό Ηρακλείου που ήδη έμαθαν ότι... έχασαν τα περυσινά τους δικαιώματα και θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέα αίτηση, ούτως ώστε να τους εγκριθούν από την αρχή, όσα τους εγκριθούν, μέσα από... το Εθνικό Απόθεμα...

Τα χαμένα του '14

Η "Νέα Κρήτη" δέχτηκε σχετικές καταγγελίες και επικοινώνησε αμέσως με το διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μανόλη Γαρεφαλάκη, ώστε και να καταγράψει την επιβεβαίωση ή τη διάψευσή τους. «Στην πραγματικότητα αυτό που προέκυψε είναι ότι χάνονται τα δικαιώματα που είχαν πάρει για πρώτη φορά ως νέοι αγρότες. Και δε θα πάρουν δικαιώματα φέτος το 2015. Χάνονται τα δικαιώματα που τους είχαν μεταβιβαστεί κατά το 2014. Και θα κάνουν εξαρχής αίτηση για να πάρουν από το Εθνικό Απόθεμα»!

Όπως εξηγεί ο κ. Γαρεφαλάκης, «αν ένας παραγωγός είχε πάρει από έναν άλλο παραγωγό για παράδειγμα δικαιώματα 5.000 ευρώ και με 30 στρέμματα γης, φέτος η απόφαση της κυβέρνησης του λέει "χάνεις τα δικαιώματα του 2014, δηλαδή τα 5.000 ευρώ". Αυτό ισχύει για όσους είχαν ενταχθεί στη διαδικασία της φόρμας 6. Αυτή η φόρμα σημαίνει ότι έγινε η μεταβίβαση σε χωράφια και σε χρήματα. Τα χωράφια δε χάνονται. Χάνονται μόνο τα χρήματα, αλλά για φέτος».

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει συγκεκριμένα ότι ένας νέος αγρότης που έπαιρνε με τη διαδικασία της μεταβίβασης των δικαιωμάτων από τον πατέρα του για παράδειγμα 8.000 ευρώ για 30 στρέμματα γης, τώρα έρχεται το κράτος, τον μεταφέρει στο Εθνικό Απόθεμα και πιθανότατα από τα 8.000 ευρώ να του εγκρίνει ότι μέχρι το 2020 που λήγει η περίοδος της νέας ΚΑΠ θα λαμβάνει μόνο τα 2.000 ευρώ! Άρα χάνει το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων του για όλα αυτά τα χρόνια.

Χιλιάδες στο Ηράκλειο

Μόνο σε επίπεδο νομού Ηρακλείου εκτιμάται ότι πρόκειται για 1.600 νέους αγρότες και για 11.500 νέους αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γαρεφαλάκης εξηγεί ότι κάθε μέρα αντιμετωπίζονται στην Ένωση Ηρακλείου δεκάδες περιπτώσεις, που η καθεμιά είναι ξεχωριστή. Άρα ένας γενικός κανόνας μπορεί να ισχύει, αλλά μέσα σε αυτόν τον κανόνα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις από παραγωγό σε παραγωγό. Για παράδειγμα, ένα χωράφι που το έχει ένας παραγωγός ενοικιάσει, δεν μπορεί στη συνέχεια αυτός ο παραγωγός να το ενοικιάσει σε έναν άλλο.

Πάντως, η κατάσταση είναι ήδη γνωστή στο νέο γενικό διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη, ο οποίος και υπόσχεται ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν, ακόμα και με πολιτικές αποφάσεις, αν και εφόσον χρειαστούν σε κάποιες περιπτώσεις.

Πότε καταβάλλονται

Στην ερώτησή μας προς τον κ. Γαρεφαλάκη για το πότε θα "φανεί" το αποτέλεσμα των διαδικασιών αυτών, μας είπε ότι «με βάση τον κανονισμό, κανονικά στις 15 Οκτωβρίου κλείνει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αρχίζουν οι πληρωμές. Και τότε θα φανούν και τα δικαιώματα που θα παίρνουν οι δικαιούχοι μέσα από το πρόγραμμα των νέων αγροτών, αλλά και γενικότερα. Βέβαια, έχουμε τις παρατάσεις και τις καθυστερήσεις και έτσι δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τι θα γίνει. Αν ολοκληρωνόταν η ενεργοποίηση και η μεταβίβαση των δικαιωμάτων, όπως προβλέπει ο κανονισμός στις 15 Μαΐου, θα άφηναν ένα μήνα ελεύθερο για να γίνουν οι διαδικασίες έγκαιρα. Ένα ακόμη μήνα για να γίνουν οι ενστάσεις. Και τα δικαιώματα θα "έβγαιναν" ως το τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, στις 15 Οκτωβρίου πρέπει να κλείσει το σύστημα για να υπολογιστούν τα δικαιώματα. Θα γίνει αυτό; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει».

Απίστευτη ταλαιπωρία για τον κόσμο λόγω της νέας ΚΑΠ

Στο μεταξύ, η ταλαιπωρία είναι τεράστια για πάρα πολύ κόσμο εξαιτίας ΚΑΠ. Όπως ξεκαθαρίζει ο Μανόλης Γαρεφαλάκης, δεν ακυρώνονται οι μεταβιβάσεις και τα ενοικιαστήρια που έχουν γίνει σε όσους δε συμπληρώνουν τα τέσσερα στρέμματα γης ή από 250 ευρώ και πάνω με βάση τα περυσινά δεδομένα και με βάση τα νέα που ισχύουν ως προς τις κατώτερες εκτάσεις και τα κατώτερα ποσά δικαιωμάτων που ισχύουν από φέτος για να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στη νέα ΚΑΠ.

«Όταν ένας παραγωγός είχε πάρει πέρυσι κανονικά επιδοτήσεις για δικαιώματα που τα κατοχύρωσε το 2013 για παράδειγμα, δε θεωρείται νέος δικαιούχος. Τα έχει κατοχυρώσει και οι μεταβιβάσεις μετά τέτοιων παραγωγών υφίστανται», όπως λέει.

Την ίδια ώρα, πάντως, ταλαιπωρία υπάρχει για τον κόσμο που προσπαθεί να εξυπηρετηθεί στην ΕΑΣ Ηρακλείου. Παρά τον πολύ καλό μηχανισμό, είναι φυσιολογικό να υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία, λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς και του κόσμου που ανήκει στην Ομάδα της Ένωσης Ηρακλείου.

Ο Μανόλης Γαρεφαλάκης εκτιμά ότι, αν όλα πάνε καλά, μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι ενεργοποιήσεις και οι μεταβιβάσεις γης και δικαιωμάτων.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News