default-image

Φαρμακείο… ξέχασε να διανυκτερεύσει!

Κρήτη
Φαρμακείο… ξέχασε να διανυκτερεύσει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή και αγανάκτηση ένιωσαν προχθές τη νύχτα οι πολίτες που μετέβησαν στο μοναδικό διανυκτερεύον φαρμακείο του Ηρακλείου, αλλά το βρήκαν κλειστό. Οι άνθρωποι κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία, ενώ τηλεφωνικές καταγγελίες έγιναν και στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Η εφημερία, ας σημειωθεί, είναι θεσμική υποχρέωση του φαρμακοποιού. Υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, για τους οποίους η πρόσβαση στο φάρμακο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι, βγαίνοντας από το εφημερεύον νοσοκομείο, πρέπει να πάρουν φάρμακα πριν γυρίσουν στο σπίτι τους. Υπάρχουν μωρά, τα οποία έχουν ξεμείνει μες στη νύχτα από γάλα...

Άνθρωποι των παραπάνω κατηγοριών δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν έφτασαν μπροστά από το φαρμακείο και το βρήκαν κλειστό. Καθώς ήταν το μοναδικό διανυκτερεύον σε ολόκληρο το Ηράκλειο, οι άνθρωποι δεν είχαν εναλλακτικές. Ειδοποίησαν την Αστυνομία και η Αστυνομία ειδοποίησε το φαρμακοποιό, ο οποίος άνοιξε τελικά - ως όφειλε - το φαρμακείο του, όταν πια είχε πάει 1:30 τα ξημερώματα...

Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών του Ηρακλείου Γιάννη Τσικανδυλάκη, ο οποίος δεν επιχείρησε να καλύψει το συνάδελφό του. Επιβεβαίωσε το περιστατικό και μάλιστα ανέφερε πως έγιναν χθες το πρωί αρκετές τηλεφωνικές καταγγελίες στο Σύλλογο Φαρμακοποιών. Μέχρι χθες το βράδυ, ωστόσο, δεν είχε γίνει καμία έγγραφη καταγγελία, η οποία θα διευκόλυνε τον κ. Τσικανδυλάκη να κινηθεί διαφορετικά.

Σε επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, ο φαρμακοποιός είπε στον κ. Τσικανδυλάκη ότι δεν ήξερε ότι έχει εφημερία, καθώς το προσωπικό του φαρμακείου του αμέλησε να τον ενημερώσει σχετικά. Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, ωστόσο, θεωρεί ότι είναι «αδιανόητο οποιοσδήποτε συνάδελφος να μην ελέγχει τις εφημερίες του», ενώ προσθέτει: «Σε κάποια πράγματα είμαι κάθετος. Οι εφημερίες είναι υποχρέωση και προσφορά προς τον κόσμο».

«Φτάνει»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι αρκετό το ένα διανυκτερεύον φαρμακείο σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι το Ηράκλειο, θεωρεί πως ναι, είναι. Όπως λέει, «το ένα φαρμακείο είναι αρκετό, οι ανάγκες καλύπτονται, αρκεί βέβαια να βρίσκεται στη θέση του ο φαρμακοποιός. Από την εμπειρία μου σας λέω πως τη νύχτα, μετά τις 11, η δουλειά που υπάρχει δεν είναι πολλή. Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων είχαμε δύο εφημερεύοντα φαρμακεία, για κάλυψη τυχόν επιπλέον ή επειγόντων περιστατικών. Τη νύχτα που εφημέρευα εγώ, μαζί με έναν άλλο συνάδελφο, στο δικό μου φαρμακείο δεν πάτησε ψυχή».

Προβληματισμός

Αυτό που θα εξετάσουν τώρα είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα δεύτερο επικουρικό εφημερεύον φαρμακείο, για περιπτώσεις όπως την προχθεσινή, οι οποίες πάντως είναι σπάνιες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, έχουν καταγραφεί μόλις τρία περιστατικά τα τελευταία 25 χρόνια στο Ηράκλειο. Αυτό που προβληματίζει, ωστόσο, είναι πως από τα τρία περιστατικά των τελευταίων 25 ετών, τα δύο τοποθετούνται χρονικά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Εισαγγελέας

Βάσει του νέου νόμου, που πέρασε επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι δεν έχουν πια πειθαρχικά συμβούλια και περιπτώσεις, όπως π.χ. παράλειψη εφημερίας, είναι θέμα του εισαγγελέα. Οι φαρμακοποιοί ευελπιστούν πως τα πράγματα θα αλλάξουν με το νέο νόμο που τους υποσχέθηκε από το Ηράκλειο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος θα κάνει "διορθώσεις" στους νόμους Γεωργιάδη και Λοβέρδου.

Ο κ. Τσικανδυλάκης θεωρεί πως ήδη έχουμε καθυστερήσει και πως πρέπει κάποια πράγματα να επανορθωθούν, αφού όπως λέει, «δυστυχώς, τώρα με το νέο νόμο, υπάρχουν φαρμακεία που ανοίγουν και κλείνουν ό,τι ώρα θέλουν και φαρμακοποιοί που επιθυμούν να εργάζονται μόνο σε ώρες με οικονομικό ενδιαφέρον».

Φαρμακοποιοί για οφειλές Δημοσίου: Τέσσερις μήνες απλήρωτοι και ανησυχούν...

Στο μεταξύ, το γενικότερο πάγωμα της αγοράς έχει πλήξει και τα φαρμακεία. Οι άνθρωποι σκέφτονται πριν καταναλώσουν οτιδήποτε που δεν είναι άμεσης ανάγκης, ενώ ο ΕΟΠΠΥ έχει να πληρώσει εδώ και 4 μήνες.

«Δεν υπάρχει ρευστότητα, δεν μπορούμε ν' αντέξουμε και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Δίνουμε φάρμακα, τα οποία ανησυχούμε ότι μπορεί να μην πληρωθούμε και ποτέ...

Την ίδια ώρα, όσο αργεί το νομοσχέδιο που δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει άμεσα ο κ. Κουρουμπλής, όσοι έχουν δικαίωμα να χρηματοδοτούν 2 και 3 και 4 φαρμακεία μπορούν να τα έχουν, ενώ κάποιοι άλλοι μικρότεροι κλείνουν», υποστηρίζει ο κ. Τσικανδυλάκης και συμπληρώνει: «Φανταστείτε με τέτοια πτώση της κίνησης, με τόσα προβλήματα, να πήγαιναν και τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ-μάρκετ. Και να παίρνει ένας ηλικιωμένος ένα φάρμακο για τον ξερόβηχα, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και την ίδια του τη ζωή».

Για όλα αυτά συνεδριάζει σήμερα η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News