default-image

Ζητούν μέσω Facebook την επιστροφή της παλιάς πλατείας

Κρήτη
Ζητούν μέσω Facebook την επιστροφή της παλιάς πλατείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απέχθεια, αποστροφή και έντονη αγανάκτηση προκαλεί εδώ και χρόνια στους δημότες, από τότε που πήρε τη μορφή αυτού του εκτρώματος, η πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Πόσα και πόσα δεν έχουν ειπωθεί και γραφτεί, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια που νιώθουν οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες αντικρίζοντάς την.

Η πλατεία, αντί να τους κάνει να χαίρονται, αντίθετα τους αναγκάζει να ντρέπονται, με αυτό το μουντό, γκρι χρώμα που έχει. Το μάρμαρο που μοιάζει με ταφόπλακα. Τις σιδερένιες κολόνες, σαν άλλα κανόνια του Ναβαρόνε, να στέκουν εκεί άνευ λόγου και αιτίας. Με το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη να παλεύει να διακριθεί, καθώς χάνεται μέσα στο γκρίζο και με την καλαισθησία να είναι παντελώς απούσα.

Όπως απόν είναι και το πράσινο, με τα λιγοστά ξερά πλέον δέντρα που απέμειναν να προκαλούν θλίψη σε όλους και ειδικά στους μεγαλύτερους, που φέρνοντας στο μυαλό τους εκείνη την παλιά χρωματιστή, λειτουργική και ζωντανή εικόνα της πλατείας, με τα λουλούδια και τα δεντράκια της πριν από κάποια χρόνια, ζητούν απεγνωσμένα την ανάπλασή της, με την απομάκρυνση των άψυχων μαρμάρων. Αίτημα το οποίο βρίσκει σύμφωνους χιλιάδες δημότες που, έχοντας πια βαρεθεί την άθλια εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, να αναλαμβάνουν δράση και μέσω Facebook απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή σε ψήφισμα με στόχο να επιστρέψει η πλατεία στη μορφή που είχε το 1975, με μια ίσως πιο σύγχρονη πινελιά, που θα την κάνει να αποκτήσει και πάλι χρώμα και ζωή.

Οι Τρεις Καμάρες

Και αν παλιά, και ας μην πάμε πολύ μακριά, πριν από περίπου 15 χρόνια, οι πολίτες με περηφάνια μιλούσαν για την πλατεία, συναντιούνταν εκεί και απολάμβαναν τον καφέ και το γαλήνιο τοπίο που τους πρόσφερε, με τις Τρεις Καμάρες να αποτελούν στέκι της εποχής για μικρούς και μεγάλους, που αναπολώντας αυτές τις στιγμές αδημονούν να τις ξαναζήσουν, σήμερα - όπως λένε - περνάνε μπροστά από αυτήν και τους πιάνει η καρδιά τους βλέποντάς την έτσι γκρίζα και μαραζωμένη. Να έχει γίνει στέκι αστέγων που τα βράδια βρίσκουν καταφύγιο εκεί για να κοιμηθούν και λιγοστών μικρών παιδιών που δίνουν ραντεβού για να σκοτώσουν την ώρα τους, να τσιμπήσουν κανένα σνακ και ν' αφήσουν πίσω τ' αποφάγια τους. Τα σημαδεμένα από τις τσίχλες μάρμαρά της έχουν κάνει μαύρους, αποκρουστικούς λεκέδες, ενώ παρατημένα στη φθορά του χρόνου έχουν μετατραπεί σε παγίδες για τους πολίτες.

Όπως ήταν το 1975

Η εδώ και χρόνια κατάντια της πλατείας οδήγησε μερίδα πολιτών να οργανώσουν σελίδα στο Facebook μέσω της οποίας απευθύνουν κάλεσμα στον κόσμο να ψηφίσει αν θέλει ή όχι η πλατεία Ελευθερίας να επιστρέψει στην παλιά, γλυκιά και πιο ανθρώπινη μορφή της.

Πρόκειται για τη σελίδα "Ψήφισμα για να γίνει η πλατεία Ελευθερίας όπως ήταν παλιά, το 1975", στην οποία όποιος επιθυμεί, πατώντας "Ναι", δηλώνει τη συμμετοχή του στο ψήφισμα με σκοπό να αφαιρεθούν τα μάρμαρα από την πλατεία Ελευθερίας. Οι πολίτες που ήδη έχουν ψηφίσει είναι πολλοί και στέλνουν το δικό τους μήνυμα, αφού το ψήφισμα, όπως αναφέρεται, όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, θα πάρει το δρόμο για το Δήμο Ηρακλείου με την ελπίδα να εισακουστεί από τις Αρχές και να αρχίσουν τα έργα.

Ήδη μάλιστα η σελίδα αριθμεί πάνω από 6.700 συμμετέχοντες, με τα "λάικ", όπως λέγεται στην ορολογία του διαδικτύου, να μη σταματάνε αλλά να διαδέχονται το ένα το άλλο. Το αίτημα, από ό,τι φαίνεται, βρίσκει σύμφωνους χιλιάδες Ηρακλειώτες, που μη μπορώντας να βλέπουν άλλο αυτήν τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία και τους όλο και μεγαλύτερους δρόμους για να περνάνε περισσότερα αυτοκίνητα, πράγμα που συνεπάγεται περισσότερη φασαρία και λιγότερο χώρος για πεζούς, να ζητούν μια καινούργια.

Ζητούν, επίσης, να σχηματιστεί λίστα με προτάσεις για την ανάπλαση της πλατείας ή διαγωνισμός αρχιτεκτόνων, στον οποίο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής του τελικού σχεδίου της.

Εικόνα της πλατείας Ελευθερίας αγνώριστη, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Τι λένε οι πολίτες

Εμείς για τις ανάγκες του ρεπορτάζ συνομιλήσαμε με πολίτες, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους γύρω από το θέμα, λέγοντας ότι «η πλατεία Ελευθερίας είναι το κεντρικό σημείο της πόλης μας. Όλοι έχουμε περάσει από εκεί ως πεζοί και δε νιώθουμε καθόλου υπερήφανοι για το σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της. Σαν πολίτης αυτής της πόλης, όπως πολλοί άλλοι νομίζω, επιθυμώ να ξαναγίνει όπως ήταν παλιά, μέσα στο πράσινο. Φυσικά, με έναν καινούργιο σχεδιασμό από λάτρεις της φύσης, με μεράκι, δημιουργία και φαντασία», είπε ο δημότης Στέλιος Γερακάκης.

«Δε σε συγκινεί τίποτα έτσι όπως καταντήσανε την πλατεία. Αυτό το μάρμαρο σε καταθλίβει. Χρόνια τώρα ζητάμε να αλλάξει η εικόνα της και τίποτα δε γίνεται. Ελπίζουμε τώρα και με αυτή την κίνηση μέσω Facebook οι αρμόδιοι να πάρουν το μήνυμα και να σπεύσουν», τόνισε ο κ. Γιάννης Μπαλτζάκης. «Η πλατεία είναι η βιτρίνα της πόλης. Η δική μας μοιάζει με ταφόπλακα και δε νοιάζεται κανείς γι' αυτό. Πραγματικά θα θέλαμε να αλλάξει και να γίνει πιο όμορφη το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο κ. Δημήτρης Φουντουλάκης. «Παλιά χαιρόσουν να πίνεις τον καφέ σου στις Τρεις Καμάρες και να βλέπεις το πράσινο και τα λουλούδια της πλατείας. Τώρα το θέαμα είναι αποκρουστικό», ανέφερε ο κ. Γιώργος Μαθιουδάκης.

Η πλατεία-σύμβολο του Ηρακλείου στα μέσα του 1980.

«Θα θέλαμε να δούμε την πλατεία να παίρνει και πάλι χρώμα και ζωντάνια. Να φύγουν αυτά τα μάρμαρα και να γίνει κάτι ελκυστικό και ωραίο», είπε ο κ. Ανδρέας Κορνελάκης.

Η πλατεία Ελευθερίας τη δεκαετία του 1980. Όταν δεν ήταν ακόμα ενοποιημένη, οπότε και από μέσα της περνούσαν ακόμα αυτοκίνητα.
Η πλατεία Ελευθερίας σήμερα με τα πολλά βάσανά της.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News