default-image

Ζητούν την απόδοση ευθυνών σε υπαίτιους δυστυχημάτων

Κρήτη
Ζητούν την απόδοση ευθυνών σε υπαίτιους δυστυχημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων "Σταύρος Πολέντας", με αναφορά του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον αναπληρωτή υπουργό-πρόεδρο της μόνιμης επιτροπής για τα τροχαία και την οδική ασφάλεια, ζητά να εξεταστεί το θέμα της πρόκλησης τροχαίου από την αρχή, όπως επίσης και το θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας ώστε οι αποκλειστικά υπεύθυνοι ενός δυστυχήματος να τιμωρούνται και να εκτίουν ποινή.

Στις επισημάνσεις του Συλλόγου περιλαμβάνονται και τα εξής:

«Ο νομός Χανίων, η Κρήτη και η χώρα γενικότερα έχουν θρηνήσει μέχρι τώρα αρκετά θύματα στο βωμό της ασφάλτου και κρατούν σταθερά την πρωτιά στα τροχαία με 12,2 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, σε αντίθεση με τη Σουηδία όπου εκεί καταγράφονται 3 τροχαίοι θάνατοι ανά 100.000.

Οι θάνατοι και οι αναπηρίες έχουν σαν αποτέλεσμα τις τεράστιες και πρωτόγνωρες για την κάθε οικογένεια κοινωνικές, οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες επιτείνουν την ανάγκη καταλυτικής και άμεσα αποτελεσματικής κρατικής βοήθειας και παρέμβασης.

Δεν είναι δυνατόν όλοι οι τροχαίοι θάνατοι ανεξαρτήτως της παραβατικότητας των δραστών και της αποκλειστικής ευθύνης των να χαρακτηρίζονται όλοι ως εξ αμελείας.

Δεν είναι δυνατόν υπαίτιος πολύνεκρου τροχαίου δυστυχήματος (Εγνατίας οδού), οδηγός νταλίκας, να κυκλοφορεί ελεύθερος και να οδηγεί κανονικά ως να μη συνέβη ποτέ τίποτα πληρώνοντας ένα μικρό χρηματικό ποσό. Σε αντίθεση με τα παραπάνω σε πολίτη που κακοποίησε δύο χήνες (Ηράκλειο Κρήτης) να επιβάλλεται πρόστιμο 60.000 ευρώ και να ασκείται ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος στο άρθρο 1.1 αναφέρει ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας τους ανθρώπου είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Το άρθρο 9 του Διεθνούς Συμφώνου Ν. Υόρκης Ν. 2462/1977 αναφέρει για το δικαίωμα στην ασφάλεια του προσώπου του.

Για όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, καθώς και για την επικίνδυνη κατάσταση του οδικού δικτύου έχει χαρακτηριστεί η χώρα μας διεθνώς ως χώρα με ανασφαλές για τους χρήστες οδικό δίκτυο.

Κατά την εκτίμησή μας, όσο βαρύτερη είναι η ποινή τόσο πιο μεγάλη είναι η αποτρεπτική τους δύναμη και ακόμα μεγαλύτερη είναι όταν υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο παραβάτης θα συλληφθεί, δικαστεί και εκτίσει ποινή για το έγκλημα το οποίο διέπραξε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News