default-image

Σ. Ρομπόλης: "Η τρόικα απορρύθμισε τα εργασιακά"

Κρήτη
Σ. Ρομπόλης: "Η τρόικα απορρύθμισε τα εργασιακά"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για παρεμβάσεις απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτος από την πλευρά της Τρόικα, αλλά και για λάθος στοιχεία που επικαλούνταν για την αγορά εργασίας, μίλησε ο Σάββας Ρομπόλης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), στη σύντομη κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για μνημόνια. 

Όπως υποστήριξε ο κ. Ρομπόλης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο κλιμάκιο της τρόικας, Ντε Ρουζ, ζητούσε και έκανε παρεμβάσεις για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους. 

«Οκτώ στα δέκα στοιχεία των τροϊκανών, σε ότι αφορά την αγορά εργασίας ήταν λάθος. Δεν είχαν βαθιά γνώση της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορείς εξ αποστάσεως να αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα όπως είναι η ανεργία» ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως γράφει το in.gr.

Παράλληλα, διαφώνησε με τους χειρισμούς που έγιναν και έβαλαν τη χώρα σε συνθήκες μνημονίου, ενώ αντικρούοντας όσους υποστηρίζουν ότι οι μόνες λύσεις που υπήρχαν ήταν ή μνημόνιο ή πτώχευση, αντέτεινε ότι «δεν πτωχεύουν τόσο εύκολα χώρες με ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και τρία εκατομμύρια νοικοκυριά».

«Ήθελε ψυχραιμία. Μπορεί να ήταν δύσκολη η κατάσταση, όμως μπορούσε να έχει χειρισμούς πιο ευέλικτους και να αποφύγει το μνημόνιο. Έπρεπε να μείνουμε στην Ευρώπη, να κάνουμε εξυγίανση αλλά με μέτρα που θα είχαν συγκεκριμένα αναμενόμενα αποτελέσματα και όχι αυτά που εφαρμόστηκαν» τόνισε. 

Πρόσθεσε, δε, ότι σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης, δεν βοηθούν «διατυπώσεις περί τιτανικού, αντίθετα δημιουργούν προβλήματα ακόμα και σε οικονομίες με ανάπτυξη».

Τέλος, ο κ. Ρομπόλης, χαρακτήρισε λάθος τη συνταγή του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η στρατηγική του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τα τελευταία χρόνια, είχε δύο πυλώνες. Την αναδιάρθρωση του χρέους και την υποτίμηση του νομίσματος.

«Φοβάμαι ότι αν και στην Ελλάδα αυτό που θα συμφωνηθεί δεν θα αφήνει πόρους στην οικονομία για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, τότε θα γίνει και εδώ ότι έγινε και στην Λατινική Αμερική και θα έχουμε διαχείριση φτωχοποίησης του πληθυσμού» επεσήμανε ο κ. Ρομπόλης.

 Η κατάθεση του κ. Ρομπόλη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Για την ίδια μέρα προγραμματίστηκε να κληθούν ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, και ο Β.Κορκίδης, πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News