Ειδήσεις

Μαλεβίζι: Γεωπάρκο και όχι ΒΑΠΕ

Ολόκληρα τα Ληνοπεράματα να βρίσκονται "στις προσταγές" των μεγάλων συμφερόντων παραγωγής "πράσινης" ενέργειας, αλλά χωρίς να έχουν το "δικαίωμα" να αναπνεύσουν λίγο... "πράσινο". Τα βουνά θα έχουν καταληφθεί από Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και από τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων θα ξεκινάει το καλώδιο που θα συνδέει την Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι ΒΑΠΕ θα παράγουν ενέργεια και το καλώδιο θα τη διοχετεύει στους τελικούς αποδέκτες.

Με λίγα λόγια, ολόκληρη η περιοχή θα έχει καταστραφεί, για να πλουτίζουν τα μεγαθήρια του χώρου της ενέργειας, που θα βρίσκονται πίσω από τις τεράστιες επενδύσεις!

Κάπως έτσι περιγράφουν πολλοί μια κατάσταση που απορρέει από ένα σενάριο, όπως αυτό που κατατέθηκε και συζητήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τυλίσου, το πρωί της περασμένης Κυριακής. Μια θυελλώδης συνάντηση εκπροσώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων πολλών χωριών του Μαλεβιζίου, αλλά και απλών πολιτών, που κατέληξαν σε ένα μεγάλο «όχι» στην ανάπτυξη των ΒΑΠΕ.

Κατηγορηματικό ψήφισμα

Πιο αναλυτικά, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Τυλίσου, Αστυρακίου, Μαράθου, Δαμάστας, Μονής, Καμαριώτη, Αϊδονοχωρίου, Καμαρακίου και Γωνιών, μετά από τη γόνιμη συζήτηση που έγινε στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα τη Β' φάση του Χωροταξικού και ειδικότερα τη χωροθέτηση ΒΑΠΕ στην περιοχή μας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Τύλισο, με την παρουσία πλήθους κόσμου, αποφασίστηκαν τα εξής: «Να πούμε ένα μεγάλο όχι στην ανάπτυξη ΒΑΠΕ στην περιοχή μας, σύμφωνα με τη Β' φάση του Χωροταξικού Σχεδιασμού. Λέμε ΝΑΙ στην πρόταση του Γεωπάρκου, που δίνει έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στις ήπιες μορφές ανάπτυξης. Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαλεβιζίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να υιοθετήσουν τις αποφάσεις μας».

Μεγάλη ανταπόκριση

Στον κόσμο μίλησε η αρχιτέκτων Βάνα Σφακιανάκη, που και την περασμένη Παρασκευή είχε καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις της στην παρεμφερή εκδήλωση που είχε διοργανώσει η παράταξη "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου" του Κωστή Καμπιτάκη.

Συγκεκριμένα, η κ. Σφακιανάκη ξεκίνησε με εισήγηση γύρω από τα τεχνικά ζητήματα της υπόθεσης. Ακολούθησαν ομιλίες από το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, που εκτείνεται μέχρι τον Αλμυρό. Οι ομιλητές κατέθεσαν την πρόταση να προκαταλάβουν τις εξελίξεις οι ίδιοι οι τοπικοί φορείς, προχωρώντας με διάφορους τρόπους στην αξιοποίηση όλων αυτών των περιοχών, πριν μεθοδευτούν όλα αυτά που σχεδιάζονται από τα μεγάλα συμφέροντα των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Η πρόταση αυτή στην πραγματικότητα μιλάει για ανάπτυξη στην περιοχή μας του πρωτογενούς τομέα και στην πραγματικότητα λέει να σώσουμε την περιοχή μας, επιτυγχάνοντας μια ήπια αγροτοτουριστική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυρακίου Άρης Κουκιαδάκης.

«Και έτσι θα μπορέσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής να κάνουν επισκέψιμη την περιοχή τους. Και αυτή είναι μια πολύ καλή πρόταση που θα την εξετάσουμε και θα δούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πάρκο κρητικής βιοποικιλότητας… «Η ανάπτυξη που θέλουμε»

Ο Άρης Κουκιαδάκης επισήμανε, εξάλλου, ότι «αυτή είναι η ανάπτυξη που εμείς θέλουμε. Δηλαδή να έρχεται στα μέρη μας ο τουρίστας, να πηγαίνει βόλτα στα χωριά μας, να πηγαίνει στα μιτάτα να τα επισκέπτεται και ο κτηνοτρόφος να μπορεί να βγάζει κάποιο συμπληρωματικό εισόδημα από 'κει. Και έτσι να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα. Να μπορούν οι επισκέπτες μας να δουν πράγματα που σήμερα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Να δουν πράγματα που το Γεωπάρκο προσφέρει. Εκτός τα ανάγλυφα που υπάρχουν πάνω στις περιοχές του Στρούμπουλα, έχει πανέμορφες περιοχές που μπορεί κάποιος να δει, τις οποίες μέχρι τώρα κανείς δεν επισκέπτεται. Για μας είναι πολύ σημαντικό, γιατί ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι γνωρίζουν για παράδειγμα το φαράγγι του Αλμυρού».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουκιαδάκης είπε: «Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει χιλιάδες στρέμματα δικά του. Και θα μπορούσε να κάνει θαύματα. Εκτός του ότι είναι αναξιοποίητα, δε θέλουμε εμείς να αξιοποιηθούν προς όφελος της ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του τόπου μας. Εμείς θέλουμε ένα επισκέψιμο πάρκο κρητικής βιοποικιλότητας, για παράδειγμα, που το έχουμε ζητήσει.

Φανταστείτε ότι χιλιάδες τουρίστες είναι στην Αμμουδάρα και τα Ληνοπεράματα. Και θα μπορούσαν με δύο βήματα να ανέβουν πάνω και να το επισκεφτούν».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια