Ειδήσεις

Ηλικιωμένοι στα δίχτυα των απατεώνων

Ο αριθμός των ηλικιωμένων που εξαπατώνται καθημερινά από επιτήδειους οι οποίοι τους αποσπούν χρήματα όλο και μεγαλώνει στην Ιεράπετρα αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη.

Τελευταίο κρούσμα στην Ιεράπετρα 87χρονος αγρότης, στον οποίο παρουσιάστηκε με πειστικό τρόπο άγνωστος, του δήλωσε ότι είναι Κύπριος, "μνημόνευσε" το γιατρό Ανδρέα Μαμαντόπουλο που κατάγεται από την Κύπρο, πήρε από τον ηλικιωμένο όσα χρήματα είχε στο πορτοφόλι του και έγινε "καπνός".

Ο 87χρονος συνταξιούχος κ. Γιάννης Μαλαθράκης, με την παρότρυνση των παιδιών του, δέχτηκε να μας περιγράψει επωνύμως το περιστατικό εξαπάτησης που του τάραξε την ηρεμία του πριν μερικές μέρες, για να βοηθήσει να δημοσιοποιηθούν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι διάφοροι απατεώνες τα τελευταία χρόνια στην Ιεράπετρα και την υπόλοιποι Κρήτη, προκειμένου να αποσπούν μικρά η μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, κυρίως από ηλικιωμένους.

«Ήταν γύρω στη 1:30 το μεσημέρι, την περασμένη Τετάρτη, όταν, επιστρέφοντας στο σπίτι μου από τον πεζόδρομο της οδού Λακέρδα, μου έκλεισε το δρόμο ένα Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο, με οδηγό έναν μελαχρινό κοντό άντρα από 35 έως 45 χρονών, ο οποίος μου ζήτησε να του δείξω από ποιο δρόμο μπορεί να πάει στο Μύρτο. Αφού του εξήγησα, μου είπε ότι είναι Κύπριος, ότι γνωρίζει το χειρουργό μας κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλο που κατάγεται κι εκείνος από την Κύπρο, και με ξάφνιασε ευχάριστα όταν με ρώτησε αν του επιτρέπω να με λέει πατέρα. Του απάντησα αστειευόμενος ότι μπορεί να με λέει πατέρα, αν μου επιτρέπει να τον φωνάζω γιo μου», μας περιγράφει το διάλογο που είχε με τον άγνωστο ο 87χρονος αγρότης κ. Γιάννης Μαλαθράκης.

«Στη συνέχεια ο άγνωστος έγινε πιο διαχυτικός. Μου είπε ότι, επειδή κατάλαβε πόσο καλός άνθρωπος είμαι, να δεχτώ ένα δώρο του, καθώς εκείνος είναι ευκατάστατος και έχει πολλά χρήματα. Μου έδειξε δύο τσαντάκια που μου είπε ότι περιείχαν κάποια ακριβά αρώματα, κινητά τηλέφωνα και 350 ευρώ τα οποία μέτρησε μπροστά μου. Μου ζήτησε να βάλω και εγώ όσα χρήματα είχα μαζί μου στο τσαντάκι που κρατούσε, για να τα προσφέρω στην οικογένειά μου. Του είπα ότι είχα μαζί μου μόνο 125 ευρώ και μερικά ψιλά. Συνολικά ήταν 130 ευρώ τα οποία μου έβγαλε από το πορτοφόλι μου και τα έβαλε μέσα στο ένα από τα δύο τσαντάκια που μου είχε δώσει να κρατώ. Έπειτα μου ζήτησε, ενώ παρέμενε καθισμένος στο κάθισμα του οδηγού μέσα στο αυτοκίνητό του, να του δώσω τα δύο τσαντάκια να μου τα δέσει, για να τα προσφέρω σαν ένα πακέτο στην οικογένειά μου. Τα ακούμπησε στα πόδια του, έκανε ότι τα έδενε, και μετά μου τα επέστρεψε και απομακρύνθηκε με το αυτοκίνητο του φωνάζοντάς μου: "Γεια σου πατέρααααα!!!"», μας εξιστορεί ο κ. Μαλαθράκης.

«Όταν απομακρύνθηκε συνειδητοποίησα ότι στα τσαντάκια μέσα υπήρχαν κάποια ψευτοαρώματα, αλλά δεν υπήρχαν ούτε χρήματα ούτε κινητά τηλέφωνα. Ο απατεώνας με ταχυδακτυλουργικό τρόπο άλλαξε τα τσαντάκια, με δύο όμοια που είχε στα πόδια του, και εξαφανίστηκε με τα λίγα χρήματα που ευτυχώς αποτελούσαν το χαρτζιλίκι μου. Μου έμεινε μόνο η χαρά ότι βρήκα κάποιον που μου επέτρεψε να τον φωνάζω γιο μου», μας λέει ο 87χρονος αγρότης κ. Γιάννης Μαλαθράκης, και μας ζητά να καλέσουμε όλους τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να προσέχουν, να μην εμπιστεύονται τόσο εύκολα αγνώστους και να μη τους δίνουν τα χρήματα τους χωρίς λόγο και αιτία.

Στην Ιεράπετρα τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί πολλά από τα περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων που έχουν "ντυθεί" με σενάρια γύρω από την Κύπρο και το γιατρό κ. Αντρέα Μαμαντόπουλο. Ο ίδιος ο γιατρός και πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ φυσικά δε γνωρίζει αυτούς τους μικροαπατεώνες που τον εμπλέκουν στις βρομιές τους.

Καθημερινό φαινόμενο η απάτη

Τείνει πλέον να γίνει καθημερινό φαινόμενο η εξαπάτηση ηλικιωμένων από διάφορους επιτήδειους οι οποίοι δρουν σε όλη την Κρήτη και με διάφορα προσχήματα αποσπούν χρηματικά ποσά. Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, συνιστά:

? «Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας "πλησιάζουν" ως γνωστοί συγγενικών-φιλικών προσώπων.

? Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

? Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μη χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

? Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

? Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού-φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

? Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

? Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

? Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

? Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

? Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

? Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

? Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δε χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

? Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).

? Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

? Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας».

Νίκος Πετάσης

Σχόλια