Ειδήσεις

Μπορεί να μπει φόρος στις συναλλαγές των ΑΤΜ

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπεις ένας "μικρός φόρος" για την ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ, όχι ως εισπρακτικό μέτρο αλλά - όπως είπε - για να ενισχύσει το "πλαστικό χρήμα", ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών του ΥΠΟΙΚ ο Γιάνης Βαρουφάφκης είπε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μπει ένας μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με στόχο να αυξηθεί η χρήση του "πλαστικού" χρήματος».

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Ωστόσο οι εταίροι δεν το δέχονται ακόμα.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ένας μικρός φόρος στις αναλήψεις μετρητών από τα ATM θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη χρήση μετρητών και ως κίνητρο για την επέκταση της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να φορολογηθούν «ποτέ των ποτών» κεφάλαια καταθέσεων.

Καταθέσεις εξωτερικού

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ενημέρωση των συντακτών του ΥΠΟΙΚ περιέγραψε το φορολογικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση καταθέσεων του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με την Ελβετία, η οποία θα προβλέπει τη νομιμοποίηση των καταθέσεων. Η ελληνική πρόταση είναι για συντελεστή ύψους 15%, ούτε πολύ χαμηλός, ούτε υψηλός, όπως είχε κάνει και η Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ανέφερε πως θα γίνεται μέσω internet η δήλωση και οι καταθέτες θα πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί. Στη συνέχεια θα παίρνουν έναν κωδικό τακτοποίησης και θα απαλλάσσονται από το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Η πλευρά της Ελβετίας θα μεριμνήσει και θα δεσμεύεται ότι οι ελβετικές τράπεζες θα στείλουν επιστολές σε όλους τους Έλληνες πολίτες που έχουν λογαριασμό για τη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης και θα τους ζητούν να προσκομίσουν εντός λίγων μηνών το πιστοποιητικό τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό κατά περίπτωση.

Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι αν δεν προσκομιστεί αυτό το πιστοποιητικό, ο λογαριασμός θα κλείσει και ο δικαιούχος δε θα έχει δικαίωμα να ξανανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία.

Ο φορολογικός συντελεστής που προτείνει η Αθήνα είναι στο 15%. Όσον αφορά στη νομιμοποίηση εγχώριων «αδήλωτων» καταθέσεων, η κυβέρνηση προτείνει έναν πολύ υψηλότερο φορολογικό συντελεστή 30%.

Φορολογία Ι.Χ.

Αναχρονιστικό και παρωχημένο χαρακτήρισε τον τρόπο φορολόγησης των αυτοκινήτων ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενημερώνοντας πως θα γίνουν διαβουλεύσεις δύο εβδομάδων για το ζήτημα. Παράλληλα για τα μικρά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει «τέλος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με φορείς του χώρου αυτοκίνησης, ώστε να μπορούν και εκείνοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους, για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής.

Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αναγκαιότητα κατάργησης του κριτηρίου κυβισμού των οχημάτων για τη φορολόγησή τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με βάση την εργοστασιακή αξία, η οποία θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο της εργοστασιακής αξίας στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

«Καλούμε τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν απόψεις», είπε ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζοντας πως το υπουργείο δεν έχει λάβει καμία απόφαση.

Όσον αφορά το καθεστώς ΦΠΑ στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα δήλωσε πως «πρέπει να το δούμε», ενώ για την επικείμενη κατάργηση απόσυρσης είπε: «Είναι εύκολο να ασκήσεις κάποιος κριτική στο σύστημα απόσυρσης».

Σχόλια