default-image

Ξεκινά επιτέλους ο αλιευτικός τουρισμός

Κρήτη
Ξεκινά επιτέλους ο αλιευτικός τουρισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίχτυα, συρτή, πετονιά, ταξίδι στα όμορφα νερά του Κρητικού ή του Λιβυκού πελάγους και φυσικά γευστική κακαβιά! Αυτές και άλλες πολλές ευχάριστες, βιωματικές εμπειρίες θα μπορούν προσεχώς να προσφέρουν στους τουρίστες οι ψαράδες της Κρήτης!

Μετά από πολλά βάσανα και περιπέτειες έφτασε επιτέλους η ώρα να ξεκινήσει κανονικά, στην πράξη και όχι κινηματογραφικά, σε βίντεο προβολής, όπως είχε συμβεί παλιότερα, προς απογοήτευση και οργή τότε των αλιέων, ο περίφημος αλιευτικός τουρισμός...

Μια εξειδικευμένη, πρωτοποριακή μορφή τουρισμού που άλλες χώρες έχουν ήδη αναπτύξει. Και που θα κάνει τώρα τα πρώτα βήματά της και στην Κρήτη, δίνοντας μια άλλη ελπίδα και προοπτική στο δοκιμαζόμενο κλάδο των επαγγελματιών αλιέων του τόπου μας.

Οι ίδιοι προσπαθούν τώρα να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατάθεση των αιτήσεών τους στις Διευθύνσεις Αλιείας. Το ενδιαφέρον συμμετοχής είναι μεγάλο και όχι άδικα βεβαίως...

Η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού αναμένεται να προσφέρει οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες αλιείς, που βλέπουν χρόνο με το χρόνο τα αλιεύματα να μειώνονται, όπως και τα έσοδά τους.

Παράλληλα, ο αλιευτικός τουρισμός ανοίγει νέα τουριστική αγορά, με σημαντικά οφέλη, ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.

Οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών θα πρέπει να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους παραμονής για τους τουρίστες, οι οποίοι επιτρέπεται να αλιεύουν μόνο με εργαλεία πετονιά, συρτή και καθετή.

«Οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ θετικές. Επιτέλους το νομοθετικό πλαίσιο δημοσιοποιήθηκε. Το έχουν λάβει και το Κεντρικό Λιμεναρχείο και η Εποπτεία Αλιείας. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν θέλουν να ασχοληθούν με τον αλιευτικό τουρισμό μπορούν τώρα να πάνε καταρχήν στην Εποπτεία Αλιείας να κάνουν τα χαρτιά και την αίτησή τους», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ν. Ηρακλείου Μανόλης Μαντζαράκης, που εξήγησε το τι πρακτικά προβλέπει ο αλιευτικός τουρισμός.

«Είναι για να το πούμε απλά η ζωή του ψαρά. Οι τουρίστες θα τη ζουν μαζί μας στα καΐκια. Θα ψαρεύουμε, θα βάζουμε δίχτυα, θα τα σηκώνουμε μαζί, θα βάζουμε συρτή. Και φυσικά μαγείρεμα. Κακαβιά», ανέφερε ο κ. Μαντζαράκης.

Όσο για το τι απαιτείται συγκεκριμένα σε επίπεδο υποδομών για την παραμονή των τουριστών στα σκάφη, ο ίδιος εξήγησε: «Χρειάζεται να γίνει μια ασφάλεια αστικής ευθύνης στο σκάφος. Επίσης απαιτείται να υπάρχει μια κουκέτα με κρεβάτι και φυσικά τουαλέτα. Στοιχειώδης δηλαδή υποδομές».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_9e3bzfkb/

Ικανοποίηση Λ. Αυγενάκη

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη εμφανίστηκε ο βουλευτής Ηρακλείου και τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, που δήλωσε σχετικά: «Την προηγούμενη περίοδο πασχίσαμε με την τότε υπουργό Τουρισμού την Όλγα Κεφαλογιάννη για να προχωρήσουν μια σειρά από ειδικές μορφές τουρισμού. Ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο προσκυνηματικός τουρισμός και ο αλιευτικός τουρισμός. Επιτέλους λοιπόν είμαστε σε θέση να πούμε ότι προχώρησε. Ο καθείς ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί στις υπηρεσίες, να ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε κατόπιν να κάνει την επένδυσή του και να αναζητήσει πελάτες»...

Παρέμβαση Γ. Αλεξάκη

Την ανάγκη να συμπεριληφθεί ο τομέας της αλιείας στην πολιτική της θαλάσσιας οικονομίας τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης στην πρόσφατη διάσκεψη των παραθαλάσσιων ευρωπαϊκών περιφερειών στις Βρυξέλλες.

«Ο σκοπός μας είναι να επηρεάσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να μας κάνουν ως Κρήτη και να μπορούμε ως νησί, ως Περιφέρεια, να είμαστε επιλέξιμοι για το πρόγραμμα», ανέφερε.

Το ξεμπλοκάρισμα του αλιευτικού τουρισμού και στη χώρα μας προκαλεί έκδηλη ικανοποίηση, αφού ήδη η Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα! Άλλες χώρες όπως η γειτονική μας Ιταλία υλοποιούν τον αλιευτικό τουρισμό εδώ και πολλά χρόνια.

Σκηνοθετικά τρικ... Ο "Τόννος" που έμεινε στα χαρτιά

Μάλιστα, πριν αρκετά χρόνια υπήρξε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με την επωνυμία "Τόννος", το οποίο έμεινε μόνο στα χαρτιά. Όπως είχε αποκαλύψει η "Νέα Κρήτη" τότε, δαπανήθηκαν χρήματα για ντοκιμαντέρ υπερπαραγωγή στα καΐκια, με τουρίστες να διαφημίζουν τις ομορφιές του τόπου μας, ψαρεύοντας και μαγειρεύοντας τις ψαριές τους με κρητικές συνταγές.

Όλα αυτά όμως ήταν σκηνοθετικά τρικ! Στην πράξη, στο διά ταύτα, ο φιλόδοξος αυτός στόχος μπλόκαρε τότε λόγω της μη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου.

Μάλιστα, κάποιοι αλιείς την "πάτησαν" για τα καλά τότε... Έσπευσαν να τροποποιήσουν τα σκάφη τους προκειμένου να είναι έτοιμοι για τον αλιευτικό τουρισμό, που τόσο διαφημίστηκε και τόσο μεγάλες προσδοκίες καλλιέργησε τότε. Οι αλιείς θεώρησαν - και όχι άδικα, δεδομένης της επικοινωνιακής καμπάνιας - με βάση τη μεγαλόπνοη στρατηγική προβολής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, πως ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει ο περίφημος αλιευτικός τουρισμός, δίνοντάς τους μια πραγματική οικονομική "ανάσα". Αυτό τουλάχιστον προσδοκούσαν.

Οι προσδοκίες όμως αυτές, δυστυχώς για τους αλιείες του νησιού, διαψεύστηκαν. Πλέον, σήμερα ανοίγεται ο δρόμος, με τους επαγγελματίες αλιείς να ποντάρουν τώρα στον αλιευτικό τουρισμό.

Γεωργία Μακάκη, Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News